Na temelju dosadašnjih ocjena: Ovo su najbolji božićni sajmovi u 2024. godini
Kuhano vino, lampice, simpatični štandovi i druženje s najdražima dok ispijamo vrući napitak u rukavicama... Advent u Zagrebu uvijek je pravi spekt...
Kava u brojkama
Želite dobiti najviše od vaše jutarnje ili popodnevne šalice kave? Naručite ovu vrstu kave na sljedećoj pauzi na poslu. Instantni boost je zajamčen.
Nisu sve kave iste, niti sadrže jednaku količinu kofeina. Duljina prženja kave ponajviše utječe na jačinu kofeina, pa se smatra da svijetlopržena kava sadrži više kofeina nego tamnopržena. Međutim, razlika među njima je zanemariva. Primijetit ćete je jedino u okusu kave.
Faktor koji uistinu utječe na količinu kofeina jest mljevenje. Što je sitnije mljevenje, kava ima više kofeina. Sitno samljevena kava stvara veću površinu koja omogućuje više kontakta s vodom tijekom kuhanja, pa dobijete kavu punijeg okusa s visokim sadržajem kofeina.Također, sporije protjecanje kapljica vode kroz talog omogućuje im da pokupe više kofeina na putu do šalice.
Pročitajte: Na ovoj adresi krije se ozbiljno dobra kava i hit desert o kojem bruji cijeli Zagreb
Uzevši te faktore u obzir, zaključak je jasan: espresso i turska kava dobivaju nagrade kao šalice s najvećom dozom kofeina. U brojevima to izgleda ovako… Standardna šalica turske kave od 6 dl dat će vam prijeko potreban boost s oko 50 miligrama kofeina, dok će vas espresso (upola manje količine) osvježiti nakon ručka s oko 75 miligrama kofeina.
Koliko god uživali u vašoj omiljenoj šalici tamnog napitka koja u trenu vraća energiju i fokus, nemojte pretjerivati. Stručnjaci savjetuju zdravim odraslim osobama da ograniče dnevni unos kofeina na oko 400 miligrama.
Pročitajte: Kava s gljivama sve je popularnija. Trebate li njome zamijeniti svoju regularnu kavu?
Foto: Foxys_forest_manufacture via iStock/Getty Images Plus