Trik pomoću kojeg ćete kruh duže održati svježim
Mnogi se trude što je moguće duže održati kruh svježim i poslije toliko savjeta misle da su našli pravi recept za to. Vjerojatno i vi s ovim ciljem...
Zašto se ne biste bar za novogodišnju noć počastili deluxe jelovnikom? Osjećajte se privilegirano i prijatelje počastite luksuznom večerom. Neka se osjećaju kao u elitnom restoranu
Čokoladna poslastica
Potrebno je: 400 g topljenog šećera, 60 pečenih lješnjaka, sladoled od vanilije
Potrebno je za kremu od karamele: 40 g topljenog šećera, 140 ml slatkog vrhnja, 250 g mliječne čokolade
Priprema: Postavite 6 metalnih okvira na protvanj. U maloj tavi, na umjerenoj vatri pomiješajte šećer s 20 ml vode. Kada se šećer otopi, povećajte temperaturu i kuhajte dok karamela ne dobije zlatnu boju. Dodajte slatko vrhnje i miješajte dok se vrhnje potpuno ne otopi. Čokoladu stavite u posudu, pa dodajte karamel kremu i promiješajte. Ulijte karamel kremu u metalne okvire i ohladite u hladnjaku.
Potrebno za čokoladno tijesto: 40 g kakaa u prahu, 160 g brašna, 80 g šećera za glazuru, ½ žlice soli, 80 g maslaca, 1 jaje
Priprema: Stavite kakao, brašno, šećer za glazuru i sol u blender. Dodajte maslac i izblendirajte. Dodajte jaje i miješajte oko 1 minutu, zatim prebacite smjesu na dasku i mijesite dok tijesto ne postane glatko. Umotajte u plastiku i ostavite u hladnjaku 2 sata. Ugrijte pećnicu na 180 C. Uklonite metalne okvire oko karamel krema. Razvaljajte čokoladno tijesto na debljinu od 2-3 mm i narežite 6 kvadrata metalnim okvirima. Postavite ih u protvanj i pecite 5 minuta. Ostavite tijesto da se ohladi, a zatim vratite u metalne okvire. Prelijte karamel kremu preko tijesta i stavite u hladnjak da se ohladi. U međuvremenu pripremite mousse i glazuru.
Panna cotta krema od cvjetače, mariniranih račića sa želeom i kavijara
Potrebno za kremu od cvjetače: 1 srednja cvjetača, 200 ml slatkog vrhnja, 100 g maslaca, 2 lista želatine potopljena u hladnu vodu, 100 ml vode
Priprema: Očišćenu i nasjeckanu cvjetaču stavite u tavu i prelijte vodom. Dodajte maslac i pirjajte dok voda ne ispari. Dodajte slatko vrhnje i kuhajte dok ne postane gusto. Izblendirajte smjesu u blenderu, dodajte list želea, sol, papar i prelijte u tanjur.
Potrebno za žele: 1 kg račića, 500 g povrća za juhu (mrkva, celer, luk, lovorov list), 6 listova želatine potopljenih u hladnoj vodi
Priprema: Kuhajte račiće i povrće za juhu na tihoj vatri oko 2 sata. Nakon toga procijedite tekućinu u metalnu posudu i dodajte želatinu. Kada je krema od cvjetača spremna, prelijte preko nje tanak sloj želea.
Račići: šest račića srednje veličine marinirajte u limunovom soku i maslinovom ulju, u koje ste dodali nasjeckano začinsko bilje, sol i papar. Ukrasite panna cotta kremu tvrdo kuhanim jajetom prepelice i žlicom kavijara.
Juha od plodova mora sa šafranom i uljem od začinskog bilja
Potrebno je: 1 l vode od kuhane ribe, 1 g šafrana, 100 ml suhog bijelog vina, 100 ml slatkog vrhnja, 250 g povrća za juhu (mrkva, celer, luk, krumpir, komorač), 250 g miješanih plodova mora (račići, školjke, lignje, bijela riba)
Priprema: Sortirajte povrće u malo maslaca, dodajte šafran i vodu od kuhane ribe, a zatim morske plodove i poširajte 1-2 minute, a onda začinite solju i paprom po potrebi.
Cannelloni s pečenom patkom i tartufima, lisičarke i pire od graška s maslacem
Potrebno za pečenje: cijela patka ili 6 bataka, anis, cimet, lovorov list, majčina dušica, zrna crnog papra, morska sol
Priprema: Marinirajte patku u ovoj mješavini 24 sata. Sljedećeg dana isperite marinadu, patku stavite u čist pleh i preko nje namažite mast. Pleh stavite u prethodno umjereno zagrijanu pećnicu na 160-170ºC, da se peče 3 sata. U međuvremenu pripremite narezano povrće, mrkvu, celer i poriluk. Kada se patka dovoljno ohladi, odvojite meso od kostiju. Sortirajte povrće dok ne postane meko, dodajte malo crvenog vina i pržite. Zatim dodajte patku, sol, papar i 20 ml ulja od tartufa. Kada se ohladi, ovom smjesom napunite cannellone.
Potrebno za pire od graška: crveni luk, krumpir srednje veličine, 2 režnja bijelog luka, 500 g zamrznutog graška, ½ l mlijeka, pola vezice peršina, 100 g maslaca
Priprema: Sortirajte crveni i bijeli luk, dodajte narezani krumpir, grašak i mlijeko. Prebacite u posudu i sklonite s vatre. Dodajte u smjesu peršin, a zatim izblendirajte sve dok ne postane glatka.
Potrebno za lisičarke: 150 g lisičarki, 100 ml octa, 80 g šećera
Priprema: Dobro isperite i očistite gljive. Pirjajte ocat i šećer. U još vrući ocat stavite gljive i ostavite ih u tome cijelu noć. Ugrijte na pari cannelloni tjesteninu 8-10 minuta. Ugrijte pire od graška, dodajte malo maslaca, soli i papra po potrebi. Žlicom stavljajte pire od graška na dno dubokog tanjura. Preko pirea pospite lisičarke, a na vrh stavite cannellone. Na kraju prelijte sve umakom od crvenog vina.
SAVJET PLUS
Ovaj recept je vrlo složen, tako da ćete znatno skratiti vrijeme pripreme ako kupite već pečenu
patku.