Čokoladne kocke s vrhnjem

by | 13 listopada, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 250 g margarina
  • 300 g šećera
  • 6 jaja
  • 300 g brašna
  • 50 g kakaa
  • 3 vrećice vanilin šećera
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 6 žlica mlijeka
  • 1,5 dl crne kave
  • 4 žlice ruma

Za kremu:

  • 3 dl slatkog vrhnja
  • 4 dl kiselog vrhnja
  • 5 žlica šećera
  • 1 vrećica želatine
  • Za glazuru:
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice ulja

Priprema:

Kora:

1. U odgovarajućoj posudi pomiješati margarin, šećer i žumanjke, a zatim dodati brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i kakao. Na kraju dodati crnu kavu i rum, te dobro umutiti mikserom.
3. Posebno umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, te pomiješati s prethodno pripremljenom smjesom i polako promiješati.
4. Pripremljenu smjesu uliti u pravokutnu tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na
200 ºC dok ne porumeni.

Krema:

1. Želatinu potopiti u hladnu vodu prema uputama s vrećice kako bi nabubrila.
2. Kiselo vrhnje pomiješati sa šećerom i polako promiješati, a slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
3. Zatim pomiješati mješavinu kiselog vrhnja i šećera sa šlagom od slatkog vrhnja, dodati želatinu i promiješati.

Završni postupak:

1. Koru premazati kremom od vrhnja i staviti u hladnjak da odstoji sat vremena.
2. Čokoladu otopiti s malo ulja i preliti preko kreme. Pričekati da se kolač stegne, a potom ga narezati na kocke.

Izvor: Dobra hrana