Tražite dar koji traje? Podržite lokalno i poklonite zdravlje uz Gruntek košarice domaćeg povrća
Bliže nam se blagdani i sezona darivanja pa mnogi od nas traže poklone koji su korisni, posebni i imaju dublje značenje. Kvalitetna prehrana svima ...
Zima je vrijeme kad se svi želimo ugrijati toplim obrocima, a jedan od najutješnijih oblika hrane svakako je juha.
Ove zime, umjesto tradicionalnih juha, isprobajte ove tri ukusne juhe na bazi biljnih proteina koje ne samo da će vas grijati već će vas i držati sitima.
Što se nutrijenata tiče, proteini su jedni od najvažnijih. Ne samo da pomažu u promicanju rasta i obnavljanju mišića te podržavaju metaboličko zdravlje, također vam pomažu da se osjećate sito i zadovoljno nakon obroka. Prema Britanskoj zakladi za srce, većina odraslih treba oko 0,75 g proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno, što je otprilike 45 g za prosječnu ženu.
Postoji jednostavno rješenje ako želite da vas juha zagrije i drži sitima do sljedećeg obroka: obratite pozornost na sadržaj proteina. Upravo zato odabrali smo tri plant-based recepta na bazi proteina koji su savršeni za ovo zimsko vrijeme.
Pročitajte: Iskoristite zdravstvene dobrobiti kvinoje uz pomoć ova tri neodoljiva recepta
Sastojci:
1 šalica kvinoje (prethodno isprane)
200 g tofu kockica
1 tikvica, narezana na kolutove
1 crvena paprika, narezana
1 glavica luka, sitno nasjeckana
4 šalice povrtnog temeljca
2 žlice maslinovog ulja
svježe peršinovo lišće za posipanje
Upute:
Na srednje jakoj temperaturi pržite luk u maslinovom ulju dok ne postane zlatno smeđi. Dodajte tikvice, crvenu papriku i tofu. Pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte kvinoju i povrtni temeljac. Kuhajte dok kvinoja ne bude skuhana te posolite i popaprite po ukusu. Poslužite juhu posutu svježim peršinom.
Sastojci:
1 srednje velika butternut tikva, oguljena, očišćena i narezana na kocke
1 velika glavica luka, nasjeckana
2 češnja češnjaka, usitnjena
1 krumpir, oguljen i narezan na kocke
4 šalice povrtnog temeljca
1 žličica curryja u prahu
1/2 žličice kurkume
1/2 žličice mljevenog kima
sol i papar po ukusu
2 žlice maslinovog ulja
1/4 šalice pečenih sjemenki bundeve (za posluživanje)
svježe peršinovo lišće (za posluživanje)
Ogulite butternut tikvu, izvadite sjemenke i narežite je na kocke. Pećnicu prethodno zagrijte na 200 °C. Stavite kocke butternut tikve na protvan za pečenje. Posolite, popaprite i pokapajte maslinovim uljem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25-30 minuta ili dok tikva ne omekša i lagano se karamelizira.
U velikoj posudi, na srednje jakoj temperaturi, zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast, a zatim usitnjeni češnjak i krumpir te kuhajte još nekoliko minuta. Dodajte curry u prahu, kurkumu i mljeveni kim te promiješajte kako bi se začini stopili s povrćem.
Dodajte pečene kocke butternut tikve u posudu s lukom i krumpirom te dolijte povrtni temeljac i pustite da juha proključa. Smanjite temperaturu, pokrijte posudu i kuhajte juhu oko 20-25 minuta ili dok krumpir ne omekša.
Kad je juha kuhana, koristite blender ili štapni mikser da biste dobili glatku teksturu. Poslužite juhu u zdjelama. Posipajte pečenim sjemenkama bundeve i svježim peršinom prije posluživanja.
Sastojci:
1 šalica crvene leće (prethodno namočene)
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, usitnjena
1 mrkva, narezana na kolutove
1 konzerva kokosovog mlijeka
1 žlica curry praha
sol i papar po ukusu
svjež korijandar za posipanje
Upute:
U velikoj posudi pirjajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte mrkvu, crvenu leću i kokosovo mlijeko. Kuhajte dok leća ne omekša.
Dodajte curry u prahu, sol i papar prema ukusu. Koristite blender ili štapni mikser da biste juhu pretvorili u kremastu smjesu. Poslužite juhu ukrašenu svježim korijandrom.
Pročitajte: Pomlađujući jelovnik: protuupalne namirnice koje ćete željeti dodati u svoju salatu
Foto: Pexels, thesomegirl iStock/Getty Images Plus via Getty Images