Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Jesen nam donosi puno ukusnih plodova koji, osim što će nam ispuniti kuhinju mirisima, mogu biti izuzetno korisni za zdravlje, a pogotovo za skidanje kilograma. Od orašastih plodova kesten ima priličnu količinu vitamina C, što inače nije karakteristično za njih. Osim toga, kesten obiluje škrobom, koji može biti veliki energetski potencijal, a masnoća skoro i da nema, pa se preporučuje svima koji žele utažiti glad i izbjeći nezdrave grickalice.
Bundeva je drugo čudo jeseni, koje često nazivamo još i “kraljicom jeseni”, i to s pravom, jer ima samo 28 kalorija na 100 grama. Bundeva je puna složenih ugljikohidrata koji održavaju razinu šećera u krvi, a beta karoten i vitamini B, C i E grupe čine ovu namirnicu odličnom za vas. Ubrana bundeva može ostati svježa i do godinu dana, ali ako je ispečete u pećnici dobit ćete za tren oka brz i zdrav obrok koji ne deblja.
Prokulica ima samo 43 kalorije na 100 grama, a uz to ima i jedinstven sastav nutrijenata – folnu kiselinu, kalcij i magnezij, vitamine A, B i C.
Još jedna odlična namirnica koju svakako ne treba preskočiti ove jeseni je šipak ili nar koji je prepun antioksidanata koji štite organizam od slobodnih promjena, a osim toga obiluje vlaknima i folnom kiselinom. Za sve one koji se žele riješiti viška, šipak je odličan jer smanjuje mogućnost nakupljanja masnoća u organizmu, a preporučuje se jesti svjež.
Mandarina je djelotvorna za vašu kožu, jer je čini blistavom i svježom. Obiluje kalcij, magnezij, kalij i cink, uz vitamine B i C, a poznato je da vitamin C ubrzava topljenje masnoća u tijelu i pomaže u proizvodnji L-karnitina, ubrzivača metabolizma koji dodatno sagorijeva masti.
Izvor: mertoportal.hr