Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Vitamin E je esencijalni nutrijent koji ima važnu ulogu u mnogim funkcijama u tijelu i ljudskom zdravlju, a određene namirnice ga sadrže.
Ovaj vitamin je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Osim toga, vitamin E ima ključnu ulogu u imunološkom sustavu, regulaciji upala, zgrušavanju krvi i produkciji crvenih krvnih zrnaca.
Također je esencijalni nutrijent, što znači da ga tijelo ne proizvodi i morate ga unositi prehranom. Ipak, važno je i navesti da pretjerani dodaci prehrani s ovim vitaminom mogu dovesti do srčanih problema pa je izrazito važno kako i koliko ga koristite.
Neka istraživanja sugeriraju da vitamin E može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti regulirajući krvni tlak i smanjujući upale.
Kao snažan antioksidans, vitamin E bitan je nutrijent koji je potreban za optimalno zdravlje.
Vitamin se nalazi u širokom rasponu namirnica, uključujući ulje od lješnjaka, avokado, špinat, losos i pire od bundeve, što ga čini lakim za uključivanje u vašu prehranu kao dio zdravog i uravnoteženog načina života. Neke od namirnica donosimo u nastavku.
Orasi su odličan izvor vitamina E, kao i drugih hranjivih tvari poput omega-3 masnih kiselina i antioksidansa.
Postoji puno načina na koje možete uključiti orahe u svoju prehranu. Možete ih jesti sirove, pečene, dodavati u salate, žitarice ili smoothiese. Međutim, važno je konzumirati ih umjereno zbog njihove visoke kalorične vrijednosti.
Sjemenke suncokreta još su jedan izvrstan izvor vitamina E i mogu se konzumirati kao snack ili dodatak raznim jelima. Savršene su za miješanje u grickalice poput granole ili trail mixa – ili ako žudite za nečim slanim, svoju omiljenu salatu možete preliti sjemenkama suncokreta ili ih pomiješati s grčkim jogurtom, kako predlažu stručnjaci.
Povrće poput špinata, kelja i blitve također sadrži vitamin E, zajedno s drugim važnim hranjivim tvarima poput vitamina A i K.
Ova voćna superhrana ne samo da je bogata zdravim mastima već i vitaminom E koji podržava zdravlje kože i imunološkog sustava.
Vitamin E u avokadu djeluje kao snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ova zaštita može pomoći u prevenciji raznih bolesti i održavanju općeg zdravlja.
Grašak, leća i slanutak su mahunarke i namirnice koje su bogate vitaminom E i mogu se lako dodati raznim jelima.
Foto: Pexels, Foxys_forest_manufacture iStock / Getty Images Plus via Getty Images