Flambirani bataci

by | 17 listopada, 2013

Sastojci:

  • 4 veća pileća bataka sa zabatkom
  • 300 g šampinjona
  • 1 vezica mladog luka
  • 3 dl bijelog vina
  • 0,5 dl konjaka
  • 50 g maslaca
  • 2 dl neutralnog vrhnja
  • 300 g tjestenine
  • mješavina začina, sol, papar

Priprema:

1. Batake odvojiti od zabataka, šampinjone narezati na listove, mladi luk na kolutove, a tjesteninu kuhati u slanoj vodi.

2. Na vrućem maslacu propržiti batake da porumene, a zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.

3. U masnoću od mesa dodati mladi luk, te ga propržiti kako bi omekšao, potom vratiti batake, preliti ih zagrijanim konjakom i zapaliti. Kada se plamen ugasi, dodati vino, poklopiti i na umjerenoj temperaturi pirjati 30 minuta.

4. Pred kraj pirjanja dodati šampinjone i neutralno vrhnje, začiniti po želji i pirjati još 15 minuta.

5. Flambirane batake poslužiti na tanjur s kuhanom tjesteninom, te preliti pripremljenim umakom.

Izvor: Dobra hrana