Ovih dana jede nam se zdrava pizza s tijestom bez ugljikohidrata. Imamo 5 super recepata

by | 25 siječnja, 2024
pizza bez ugljikohidrata

Uživati u ukusnoj pizzi ne mora značiti odstupanje od niskougljikohidratnog načina prehrane jer postoje vrhunski zdravi recepti bez ugljikohidrata za tijesto koje možete spremiti – jako brzo!

Ukusna rješenja koriste zamjene za klasično brašno te podrazumijevaju sastojke poput cvjetače, sira, jaja i drugih niskougljikohidratnih alternativa. Ako ste razmišljali o tome da smanjite potrošnju bijelog (ili kojeg drugog) brašna, definitivno je sada vrijeme da isprobate druge opcije. A njih uistinu ima napretek, i vjerujte nam – poželjet ćete ih slagati i češće!

Ono što je još jedna velika prednost, ovakve vrste pizze možete pripremati za doručak, ručak ili večeru. Dakako, sve ovisi o nadjevima koje stavljate i što preferirate. Također, ako pratite društvene mreže, a posebice TikTok, pregledajte još zdravih varijanti za tijesto za pizze, ali i za tortilje te palačinke, koje također mogu posložiti kao podloga za druge namirnice.

Što ćete stavljati gore na pizzu ovisi o vama – od povrća, mliječnih proizvoda, salata… Izbor je neograničen, a vi ćete istovremeno dobiti jedan kompletan i cjelovit obrok! Zar to nije odlično?

Recepti za tijesto za pizzu bez ugljikohidrata

Tijesto za pizzu sa svježim sirom i psyllium ljuskama

Sastojci:

4 jaja

1/2 šalice svježeg sira (cream cheese)

1 1/2 žlica psyllium ljusaka

1/2 žličice praška za pecivo

Prstohvat soli

Upute:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U posudi pomiješajte jaja, svježi sir, psyllium ljuske, prašak za pecivo i sol. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Prenesite smjesu na pleh obložen papirom za pečenje i oblikujte tijesto u željeni oblik i debljinu.

Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici 12-15 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe. Izvadite tijesto iz pećnice i dodajte svoje omiljene keto-friendly nadjeve.

Vratite pizzu u pećnicu i pecite dok se sir potpuno ne rastopi i tijesto ispeče do kraja.

Pročitajte: Najbolji proteinski shake za jače mišiće, prema dijetetičarima

Tijesto za pizzu od cvjetače

Sastojci:

2 šalice svježe cvjetače, samljevene ili fino nasjeckane

1 jaje

1 šalica naribanog mozzarela sira

1/2 žličice sušenog origana

1/2 žličice češnjaka u prahu

Prstohvat soli i papra

Upute:

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Cvjetaču kuhajte ili blanširajte, a zatim dobro ocijedite da biste uklonili višak tekućine. Trebali biste dobiti suhu i “pjeskovitu” teksturu cvjetače.

U velikoj zdjeli pomiješajte ocijeđenu cvjetaču, jaje, mozzarella sir, origano, češnjak u prahu, sol i papar. Dobro promiješajte tako da se svi sastojci spoje. Na pobrašnjenoj površini ili između dva lista papira za pečenje oblikujte tijesto u željeni oblik i debljinu. Prenesite tijesto na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatnosmeđi. Vratite pizzu u pećnicu i pecite dok se sir potpuno ne rastopi i tijesto poprimi zlatnosmeđu boju.

Tijesto za pizzu od badema i sjemenki lana

Sastojci:

1 i 1/2 šalica mljevenih badema

1/2 šalice mljevenih sjemenki lana

2 jaja

1/4 šalice maslaca (otopljenog)

1 žličica praška za pecivo

Prstohvat soli

Upute:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U zdjeli pomiješajte mljevene bademe, mljevene sjemenke lana, prašak za pecivo i sol. Dodajte u tijesto jaja i otopljeni maslac. Dobro promiješajte dok ne dobijete konzistenciju tijesta.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u željeni oblik i debljinu. Stavite tijesto na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatnosmeđi. Pecite dok sir ne bude rastopljen.

pizza bez ugljikohidrata

Tijesto za pizzu sa zobenim pahuljicama

Sastojci:

1 šalica zobenih pahuljica (mljevenih u brašno)

1/2 šalice brašna od badema

2 jaja

2 žlice maslaca (otopljenog)

1 žličica praška za pecivo

Prstohvat soli

Upute:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U blenderu ili procesoru hrane mljevenjem zobenih pahuljica dok ne dobijete brašnastu konzistenciju.

Pomiješajte mljevene zobene pahuljice, brašno od badema, jaja, otopljeni maslac, prašak za pecivo i sol u zdjeli. Miješajte dok ne dobijete konzistenciju tijesta. Razvaljajte tijesto u željeni oblik i debljinu te ga stavite na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi. Izvadite tijesto iz pećnice i dodajte svoje omiljene nadjeve. Vratite pizzu u pećnicu i pecite dok sir ne bude rastopljen.

Tijesto za pizzu od tikvica

Sastojci:

2 šalice naribanih svježih tikvica

1 jaje

1/2 šalice naribanog parmezana

1/2 šalice brašna po želji (kokosovo, bademovo…)

1 čajna žličica origana (sušenog)

1 čajna žličica češnjaka u prahu

Prstohvat soli i papra

Upute:

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Naribajte svježe tikvice i stavite ih u gazu ili finu cjediljku. Pritisnite kako biste uklonili višak tekućine.

U zdjeli pomiješajte naribane tikvice, jaje, naribani parmezan, brašno, origano, češnjak u prahu, sol i papar. Miješajte dok ne dobijete konzistenciju tijesta. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu ili između dva lista papira za pečenje i razvaljajte ga u željeni oblik i debljinu.

Stavite tijesto na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta dok ne poprimi boju.

Izvadite tijesto iz pećnice i dodajte nadjeve po želji.

Pročitajte: Muffini s porilukom: idealan doručak, večera ili međuobrok

Foto: Yummy pic, Darya Arnautova, DronG via Getty Images