Jeste li znali da glavobolju izaziva pretjerana upotreba žvakaćih guma, upotreba umjetnih zaslađivača i zrak u neprozračenim prostorijama? Želite li se uvjeriti u to, pročitajte ovaj tekst.
Žvakaća guma
Guma za žvakanje obično je sredstvo za osvježenje daha i zamjena za četkicu i pastu nakon jela. Ukoliko dugo žvaćete, lako se može dogoditi da vas zaboli glava. Naime, prilikom žvakanja, neprestani pokreti donjeg dijela čeljusti dovode do prenaprezanja mišića i zglobova na mjestu spajanja donjeg dijela čeljusti i lubanje. Žvakanje hrane ne stvara taj problem, jer se čeljust odmara tijekom procesa gutanja.
Što napraviti?
Ako niste u mogućnosti oprati zube, koristite nekoliko listova nane, peršina ili suhih karanfila, jer to su prirodni antiseptici (ubijaju bakterije) i osvježivači daha.
Bitan je i način na koji žvaćete. Ako baš ne možete bez žvakaćih guma, pokušavajte ne stisnuti donji dio čeljusti do kraja. U tom slučaju gornji i donji zubi se ne dodiruju, mišići su opušteni, vilica pomalo “visi” i ne umara se. Međutim, ako vas je glava već zaboljela, dišite duboko i vrhovima prstiju, kružnim pokretima, masirajte vilične mišiće od gore prema dolje dok se ne opuste i dok bol ne prođe.
Umjetni zaslađivači
Proizvodi bez šećera, poluvitamini, dodaci hrani i lijekovi, kao i umjetni zaslađivači često sadrže aspartam. Aspartam je potencijalni neurotoksin, koji previše stimulira i nadražuje živčane završetke, uslijed čega može doći do naglog naprezanje mišića. Kod ljudi koji su osjetljivi na aspartam, čaša niskokaloričnog soka može izazvati glavobolju.
Šo napraviti?
Čitajte što piše na uputstvima. Ukoliko izbacite iz upotrebe namirnice koje sadrže aspartam riješit ćete se glavobolje. Budite oprezni, jer su ponekad navedene samo komponente aspartama, kao što je asparaginska kiselina i fenilalanin. Koristite prirodne šećere kao što su med, ječmeni slad ili žuti šećer.
Industrijski prerađene namirnice
Oko 20 posto gradskog stanovništva razvijenih zemalja ima kroničan deficit mikroelementa magnezija, koji opušta mišiće i regulira cirkulaciju. Ako uz glavobolju imate probadanje i grčeve mišića nogu ili loše spavate, vjerojatno vam nedostaje magnezij. Tijekom industrijske obrade hrane iz namirnica se gubi magnezij, a stresovi iscrpljuju njegove rezerve u organizmu, pa nastaje deficit.
Što napraviti?
Prijeđite na namirnice bogate magnezijom. To su: pšenica (cijelo zrno ili krupno mljeveno brašno i namirnice od njega), suncokretove sjemenke, tofu, badem, lješnjak, bijeli grah, brokule, artičoke, mlijeko.
Dodatno unosite magnezij. Neophodno je uzimati tablete magnezija – 300-400 mg na dan zajedno sa hranom. Slijedite ove preporuke i glavobolje će nestati za mjesec dana.
Ustajali zrak
Ako zrak ne sadrži dovoljno kiska ili sadrži veliku količinu suspstanci kao što je formaldehid ili prašinu, može izazvati glavobolju, posebno kod alergičara. Formaldehid je kancerogen, guta kisik i nadražuje sluznicu sinusa i pluća. Kao rezultat dolazi do prenaprezanja mišića tijela i glave, što dovodi do glavobolje. Kako biste odredili koliko je zdrava atmosfera, pogledajte svoj dom – tepih, namještaj, prozori i uredski uređaji izvori su formaldehida i prašine.
Što napraviti?
Detaljnije čistite. Usisavajte tepihe, minimalno jednom tjedno, a ako imate kućne ljubimce i češće.
Nabavite kućne biljke. Krizanteme i paprat (naravno njihove kućne varijante), aktivno ispuštaju kisik i filtriraju najsitnije čestice (dobar je i kaktus, samo što on čisti zrak noću). Aloe, filodendron, fikus i puzavice smanjuju koncentraciju opasnih spojeva, kao što je formaldehid. Za čišćenje zraka neophodne su minimalno dvije biljke u svakoj sobi. Češće otvarajte prozore, čak i kad je vani hladno.
Savjet + Odstranite uzroke glavobolje
Smanjite unos kofeina. Kofein sužava krvne žile i stimulitra živčani sustav. Ograničite se na šalicu kave dnevno. Pijte zeleni čaj.
Napravite “inventar” u svojoj kućnoj ljekarni. Učinak nekih lijekova koje koristite može biti i posljedica glavobolja. Zato se savjetujte s liječnikom i ako pijete neki takav lijek, zamijenite ga alternativnim koji nema takve propratne pojave.
Preispitajte svoj jelovnik. Najprije provjerite utječe li na vaše glavobolje konzumiranje pojedinih vrsta sireva, čokolade ili hrane sa poboljšivačima okusa, prije svega s glutaminatima. U svoj osnovni jelovnik svakog tjedna dodajte po jednu novu namirnicu – ako vas glava nakon toga počne boljeti, ubuduće je izbjegavajte.
Pametno s alkoholom. Crno vino, kao i desertna vina sadrže većinu tvari koje potiču glavobolju. Ako baš nikako ne možete izbjeći poneku čašicu, ograničite se na bezbojna alkoholna pića kao što su votka ili bijelo vino, i to samo nekoliko čašica tjedno..