Shopping: Izbjegnite nepotrebne troškove

by | 18 listopada, 2013

Novo godišnje doba, nova modna sezona – toliko toga treba obnoviti u ormaru. A, pritom, i izbjeći nepotrebni trošak. Postavite sebi ova pitanja prije nego što ispraznite novčanik. Tako ćete izbjeći posljedice nepromišljenih kupovina.

Je li mi to zaista potrebno? To je najvažnije pitanje koje treba sebi postaviti – i koje će vas spriječiti da uzalud potrošite novac.

Želim li to stvarno? Preispitajte se jeste li se u shopping upustili iz sasvim drugih razloga – zbog utjehe, razbibrige ili uzbuđenja.

Mogu li to sebi priuštiti? Ako ne možete, onda nemojte kupovati. Neumjereno trošenje novca izazvat će ne samo materijalne, već i zdravstvene probleme, jer će loše utjecati na vaše raspoloženje.

Kako ću se osjećati nakon kupovine? Premotajte film unaprijed – jeste li obično sretni nakon što nešto kupite ili možda osjećate krivnju zbog kupovine nepotrebnih stvari?

Kupujem li da bi se oraspoložila? Ako je odgovor potvrdan, hitno pronađite neku drugu aktivnost koja će vam popraviti raspoloženje.

Moram li to odmah kupiti? Velike su šanse da ćete istu robu i sutra pronaći u prodaji. Odluku o kupovini donesite sljedećeg dana, jer će vam tada biti puno jasnije je li vam to stvarno neophodno.

Autor: Life Content

Tagovi: