Lijena pita s makom

by | 22 listopada, 2013

Priprema:
Za tijesto:

  • 200 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 dl vrhnja
  • 400 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 3 žlice ulja

Za nadjev:

  • 5 dl mlijeka
  • 180 g šećera
  • 150 g griza
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g mljevenog maka
  • 2 bjelanjka
  • 2 jaja

Priprema:

Tijesto:

1. Umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu pa dodati vrhnje i žumanjke i dobro izmiješati.
2. Zatim postupno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo te ručno mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude.
3. Zamiješeno tijesto uviti u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku na sat vremena.

Nadjev:

1. U manju zdjelu doliti mlijeko, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Potom dodati griz i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pred kraj dodati vanilin šećer i mljeveni mak te sve zajedno kratko prokuhati.
3. U ohlađeni nadjev dodati dva umućena žumanjka, snijeg od četiri bjelanjaka i polako promiješati.

Završni postupak:

1. Odstajalo tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki dio istanjiti na debljinu od 0,5 cm i oblikovati u pravokutnike veličine tepsije.
2. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i u nju položiti jednu koru od tijesta. Premazati je nadjevom od maka i preklopiti drugom korom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana