Olakšajte si zimu uz pomoć beauty i wellness navika kojih se drže Skandinavke
Stiglo je mnogima ne baš omiljeno doba godine – hladni zimski mjeseci, temperature koje se bliže nuli, duge noći i kratki dani. Kako biste se u ovo...
Iskoristite maksimalno sezonu trešanja
Bilo da su u piti, smoothiesima ili desertu, trešnje su neizostavan sastojak brojnih kulinarskih remek-djela, a upravo zato donosimo i fine recepte!
Vjerujemo da ih najviše volite svježe i upravo ubrane s drveta, ali trešnje su voće koje se može iskoristiti na puno različtih načina. Pa ako je već sezona, zašto je maksimalno ne iskoristiti? Trešnje su višestruko upotrebljive – mogu se jesti svježe, koristiti u pripremi raznih jela i pića te kao sastojak u slasticama poput pita, kolača i sladoleda.
Osim toga, kako god pripremali trešnje, dobro je znati da one obiluju vitaminom C, kalijem i antioksidansima.
Sastojci:
1 šalica pšeničnog brašna
1 žlica šećera
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
1 šalica biljnog mlijeka (poput bademovog ili sojinog)
1 žlica biljnog ulja (primjerice, kokosovo ili ulje suncokreta)
1 šalica svježih trešanja, očišćenih i narezanih
Biljno ulje za pečenje
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Postupno dodajte biljno mlijeko i ulje te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Nježno umiješajte narezane trešnje u smjesu za palačinke.
Zagrijte malo biljnog ulja na tavi na srednje jakoj temperaturi. Ulijte malu količinu smjese za palačinke na tavu i pecite dok se na površini ne pojave mjehurići, a rubovi ne postanu čvrsti. Okrenite palačinku i pecite s druge strane dok ne postane zlatnosmeđa.
Ponavljajte postupak dok ne iskoristite svu smjesu. Poslužite palačinke tople s dodatkom javorovog sirupa ili preljeva od čokolade po želji.
Sastojci:
1 šalica svježih trešanja, očišćenih i odstranjenih koštica
1 zrela banana, oguljena
1 šalica biljnog mlijeka (bademovo, sojino ili kokosovo)
1 žlica agavinog sirupa (po želji)
Led po želji
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender. Miksajte na visokoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, dodajte više biljnog mlijeka za željenu konzistenciju. Poslužite smoothie odmah kada ga napravite.
Sastojci:
2 šalice svježih trešanja, očišćenih i odstranjenih koštica
1 zreli avokado, oguljen i narezan na kockice
1/4 šalice pistacija, nasjeckanih
Priprema:
Operite i očistite trešnje te im odstranite koštice. Narežite avokado na kockice. Pomiješajte trešnje, avokado i nasjeckane pistacije u zdjeli. Poslužite kao lagani desert.
Sastojci:
2 šalice pšeničnog brašna
1/2 šalice smeđeg šećera
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
Prstohvat soli
1 šalica bademovog mlijeka
1/2 šalice biljnog ulja (npr. ulje suncokreta ili kokosovo)
1 žlica jabučnog octa
1 žlica ekstrakta vanilije
1 1/2 šalice svježih trešanja, očišćenih i odstranjenih koštica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalupe za muffine. U zdjeli pomiješajte brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodajte bademovo mlijeko, biljno ulje, jabučni ocat i ekstrakt vanilije te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Nježno umiješajte svježe trešnje u smjesu za muffine. Rasporedite smjesu u kalupe za muffine. Pecite muffine u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta ili dok ne postanu zlatnosmeđi. Ostavite da se muffini malo ohlade prije posluživanja.
Sastojci:
2 šalice svježih trešanja, očišćenih i odstranjenih koštica
1/2 šalice soka od nara
1 žlica svježe naribanog đumbira
2 žlice agavinog sirupa
Prstohvat soli
Priprema:
U maloj posudi pomiješajte sok od nara, naribani đumbir, agavin sirup i prstohvat soli. Dodajte trešnje u umak i nježno promiješajte. Ostavite da se trešnje mariniraju najmanje 30 minuta prije posluživanja. Poslužite kao aromatičan dodatak uz veganske curryje ili tofu jela.
Sastojci:
2 šalice svježih trešanja, očišćenih i odstranjenih koštica
1/4 šalice balzamičnog octa
2 žlice agavinog sirupa
Prstohvat soli
Priprema:
U posudi pomiješajte balzamični ocat, agavin sirup i prstohvat soli. Dodajte svježe trešnje u marinadu i nježno promiješajte. Ostavite da se trešnje mariniraju najmanje 30 minuta prije posluživanja. Poslužite kao ukusan prilog uz jela od povrća ili veganske sireve.
Sastojci:
2 šalice svježih trešanja, očišćenih i odstranjenih koštica
1 šalica punomasnog kokosovog mlijeka (iz konzerve)
1/4 šalice agavinog sirupa ili javorovog sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
Prstohvat soli
Priprema:
Operite i očistite trešnje te ih odstranite koštica. U blenderu ili procesoru za hranu, pomiješajte trešnje, kokosovo mlijeko, agavin sirup, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Blendajte smjesu dok ne postane glatka i kremasta.
Ako smjesa nije dovoljno slatka, možete dodati više agavinog ili javorovog sirupa prema ukusu. Prebacite smjesu u posudu za zamrzavanje. Zamrznite smjesu oko 4-6 sati ili dok ne postane čvrsta, povremeno je miješajući svakih sat vremena kako bi se spriječilo stvaranje kristala leda.
Prije posluživanja, izvadite sladoled iz zamrzivača i ostavite ga da odstoji nekoliko minuta kako bi omekšao. Poslužite sladoled od trešanja u kornetu, zdjelici ili kao desert uz dodatak svježih trešanja ili preljeva po želji.
Sastojci:
Za tijesto:
2 šalice pšeničnog brašna
1/2 šalice veganskog margarina (hladnog)
1/4 šalice hladne vode
Prstohvat soli
Za nadjev:
4 šalice svježih trešanja, očišćenih i odstranjenih koštica
1/2 šalice smeđeg šećera
2 žlice kukuruznog škroba
1 žličica ekstrakta vanilije
Prstohvat soli
1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
Priprema:
Priprema tijesta:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte hladni veganski margarin i trljajte ga prstima s brašnom dok smjesa ne postane čvrsta. Postupno dodajte hladnu vodu i miješajte dok se tijesto ne formira. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Priprema nadjeva:
U zdjeli pomiješajte trešnje, smeđi šećer, kukuruzni škrob, ekstrakt vanilije, sol i svježe iscijeđeni sok od limuna. Ostavite smjesu trešanja da odstoji oko desetak minuta kako bi se šećer i kukuruzni škrob rastopili.
Priprema pite:
Zagrijte pećnicu na 190 °C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva dijela. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte prvi komad tijesta na krug koji je malo veći od veličine vaše posude za pečenje. Položite prvi krug tijesta u posudu za pečenje i poravnajte ga.
Dodajte pripremljeni nadjev od trešanja preko tijesta u posudi. Razvaljajte drugi komad tijesta na drugi krug i stavite ga preko nadjeva od trešanja. Pritisnite rubove tijesta kako biste zatvorili pitu. Napravite nekoliko rezova na vrhu tijesta kako bi para mogla izaći tijekom pečenja.
Pecite pitu u zagrijanoj pećnici 45-50 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe. Ostavite pitu da se malo ohladi prije rezanja. Poslužite je toplu ili hladnu, uz dodatak veganskog sladoleda ili preljeva po želji.
Foto: Pexels, AnnaPustynnikova, Wirestock iStock/Getty Images Plus via Getty Images;