Ovo je najzdravije vrijeme za doručak, prema nutricionistima

by | 18 lipnja, 2024
kad je najbolje jesti doručak

Činjenica je da vam uravnotežen doručak daje dozu velike jutarnje energije, kao i da poboljšava vaš metabolizam, razinu glukoze u krvi, raspoloženje i koncentraciju. No kad ga je najbolje jesti?

Prema riječima bivše atletičarke Rhian Stephenson, nutricionistice, ne postoji doba dana koje odgovara svima za doručak.

“Ali dobro pravilo je da između večere i doručka prođe najmanje 12 sati,” kaže ona. “Dakle, ako ste završili s večerom u 19:30, pričekajte do 07:30 prije nego što doručkujete”, izjavila je za Glamourmagazine.

Ono što kažu mnogi jest to da je optimalno vrijeme za doručak između 07:00 i 09:00 sati ujutro, unutar sat vremena nakon buđenja. Tijekom ovog perioda tijelo je spremno za primanje energije i hranjivih tvari koje će pokrenuti metabolizam i osigurati energiju za jutarnje aktivnosti.

Dulji vremenski interval između obroka može dati bolje rezultate kad je u pitanju zdravlje crijeva i poticanje metabolizma.

Što jedete jednako je važno kao i kada doručkujete. Ključan je kvalitetan doručak koji je bogat proteinima, vlaknima i fitonutrijentima. To će pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi, energije i načina prehrane tijekom cijelog dana.

I izbjegavajte slatki doručak. Krafne, peciva i neke žitarice skočit će razinu glukoze u krvi, a zatim će nekoliko sati kasnije ponovno opasti, zbog čega ćete se osjećati tromo i boriti se s moždanom maglom.

Obrok bogat ugljikohidratima, proteinima i zdravim mastima osigurava stabilnu energiju i koncentraciju tijekom jutra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Toastieee/Linda (@toastieee)

Zašto ne preskočiti doručak

Kalorije su način mjerenja količine energije koju vaše tijelo dobiva iz hrane koju jedete. Stalno preskakanje doručka u biti znači da unosite manje kalorija nego što je vašem tijelu potrebno, pogotovo nakon što je spavalo (postilo) cijelu noć. To zauzvrat može “usporiti vaš metabolizam, povećati stres i smanjiti imunitet”, kaže stručnjakinja Rhian. Jednostavno rečeno, to neće biti dobro za vas.

Za zdrav doručak birajte namirnice koje su bogate nutrijentima i pružaju dugotrajnu energiju, kao što su sljedeće:

Zobena kaša s voćem i orašastim plodovima: Zobene pahuljice odličan su izvor vlakana i proteina, dok voće i orašasti plodovi daju vitamine, minerale i zdrave masti.

Jaja i avokado na integralnom kruhu: Ovaj obrok bogat je proteinima, zdravim mastima i vlaknima te daje dugotrajnu energiju.

Jogurt s medom i chia sjemenkama: Jogurt je izvrstan izvor kalcija i proteina, dok chia sjemenke dodaju vlakna i omega-3 masne kiseline.

Pročitajte: Kako brzo i dugotrajno smanjiti masno tkivo i višak kilograma na prirodan način 

Foto: Instagram, Kaboompics