Olakšajte si zimu uz pomoć beauty i wellness navika kojih se drže Skandinavke
Stiglo je mnogima ne baš omiljeno doba godine – hladni zimski mjeseci, temperature koje se bliže nuli, duge noći i kratki dani. Kako biste se u ovo...
Otkriva studija.
Niskokalorični zaslađivač ksilitol koji se koristi u mnogim namirnicama sa smanjenim udjelom šećera i potrošačkim proizvodima kao što su gume za žvakanje i pasta za zube može se povezati s gotovo dvostruko većim rizikom od srčanog udara, moždanog udara i smrti kod ljudi koji konzumiraju najviše razine zaslađivača, pokazala je nova studija.
Istraživači klinike Cleveland, predvođeni kardiologom Stanleyjem Hazenom, potvrdili su povezanost visoke razine cirkulirajućeg ksilitola s povišenim trogodišnjim rizikom od kardiovaskularnih događaja analizirajući više od 3000 pacijenata u SAD-u i Europi. Nalazi su objavljeni u časopisu European Heart Journal.
U pretkliničkom testiranju otkrili su da ksilitol uzrokuje zgrušavanje trombocita i povećava rizik od tromboze. Istraživači su također pratili aktivnost trombocita kod ljudi koji su uzimali piće zaslađeno ksilitolom u odnosu na piće zaslađeno glukozom i zaključili da se sposobnosti zgrušavanja značajno povećala odmah nakon uzimanja ksilitola, ali ne i glukoze – piše HINA.
Sladak poput šećera s manje od pola kalorija, ksilitol se često koristi u žvakaćim gumama bez šećera, mentama za dah, pasti za zube, vodici za ispiranje usta, sirupu protiv kašlja i vitaminima za žvakanje. Često se dodaje u većim količinama slatkišima, pekarskim proizvodima, smjesama za kolače, umacima za roštilj, kečapu, maslacu od kikirikija, pudinzima, sirupu za palačinke…
Ksilitol je šećerni alkohol, ugljikohidrat koji se prirodno nalazi u namirnicama kao što su cvjetača, patlidžan, zelena salata, gljive, špinat, šljive, maline i jagode. Međutim, količina ksilitola pronađena u takvim prirodnim izvorima je mala.
U novoj studiji koja se fokusirala na ksilitol, rezultati su bili slični – ljudi s najvišim razinama ksilitola imali su gotovo dvostruko veći rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti u usporedbi s onima s najnižim razinama.
Na trombocitima postoji receptor, koji još uvijek nije potpuno istražen, koji prepoznaje ovu molekulu i signalizira trombocitu da se zgruša. Iako naši okusni receptori ne mogu razlikovati strukturu šećera i ovih zaslađivača, trombociti očito mogu. – rekao je glavni istraživač kardiolog Stanley Hazen.
Svjetska zdravstvena organizacija je 2023. godine savjetovala potrošače da izbjegavaju umjetne zaslađivače prilikom pokušaja mršavljenja te je pozvala na dodatna istraživanja o dugoročnoj toksičnosti niskokaloričnih i beskaloričnih zaslađivača.
Godine 2023. isti su istraživači pronašli slične rezultate za još jedan niskokalorični zaslađivač nazvan eritritol, koji se koristi kao šećer za povećanje volumena u steviji i keto proizvodima sa smanjenim udjelom šećera, piše CNN.
“Kada netko doživi srčani udar, dajemo mu aspirin ili lijekove poput klopidogrela ili Plavixa da spriječimo aktivnost trombocita. Čini se da ovi šećerni alkoholi pojačavaju aktivnost trombocita, što je zabrinjavajuće”, rekao je jedan od istraživača.
Ovo je još jedno upozorenje da bi ljudi trebali prijeći na vodu, a na drugom mjestu nezaslađeni čaj ili kava.
Foto: Pexels, towfiqu ahamed iStock / Getty Images Plus via Getty Images