Kamo na trčanje u Zagrebu? Donosimo najbolje lokacije

by | 7 srpnja, 2024
staze lokacije za trčanje zagreb

Ako planirate ovo ljeto početi trčati ili već trčite, svakako provjerite na kojim lokacijama to možete učiniti u gradu Zagrebu!

Proljeće, ljeto i jesen idealni su za trčanje, ali i vrijeme kad kreću nove trkače avanture za sve profesionalce. Osim dobrog para tenisica i volje, svakako je potrebno znati i kojim “stazama” ćete otići trčati. Sve to ovisi i o tome gdje živite, ali to nikako ne treba biti prepreka.

Ako ste početnik, svakako tempo tome i prilagodite. Nemojte početi prenaglo, već lagano te postupno tome prilagođavajte intenzitet trčanja. Ispočetka je preporuka kombinirati hodanje i trčanje, s time da se tada s vremenom trčanje pojačava.

Ovisno o tome što preferirate – atletske staze, beton ili šljunčane putove te prirodu – prema tome birajte i lokaciju za trčanje. Mi smo izdvojili najatraktivnije u gradu Zagrebu!

Kamo na trčanje u Zagrebu

Park Maksimir

U parku Maksimir nalazi se sedam različitih staza koje možete prilagoditi sebi ovisno o tome u kakvoj ste formi – početni trkač, rekreativni ili napredni.

Sve staze počinju i završavaju na glavnom ulazu, a trčati možete u oba smjera. Maksimir je super izbor za trčanje tijekom ljeta zbog hladovine od drveća koja se tamo nalazi, dok je podloga zemljana ili šljunčana.

Savski nasip

Na Savskom nasipu također možete odraditi trening i to u rasponu od 1 km do 8,6 km, koliko iznosi cijeli krug, a idealna je za osobe koje žele trčati na ravnom jer ovdje nema betona i uspona.

Ovo je vjerojatno i najpopularnije mjesto za trčanje u Zagrebu – podloga je šljunčana i većina puta dobro je osvijetljena.

Jarun

Sâm krug oko Jaruna iznosi 6,3 km ako se trči po glavnoj cesti.

Ovo je mjesto itekako popularno za trkače, staza je betonska i trčati se može tijekom cijele godine jer je dobro održavana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jarun Lake (@jarun_lake)

Bundek

Jezero Bundek još je jedno popularno mjesto za trčanje, s dobro uređenim stazama i lijepim pogledom na jezero. Staza je uglavnom ravna i pogodna za kraće trčanje, put je osvijetljen, a velika je prednost to što se ovdje zimi čisti snijeg pa nema prepreke za treniranje.

Na Bundeku se nalazi i tzv. Staza zdravlja, koja ide kružno uz glavno jezero, a dugačka je 700 metara. Dostupna je za građane tijekom cijele godine, a namijenjena je za hodanje, nordijsko hodanje i trčanje.

Park Ribnjak

Park Ribnjak ima jednu malu stazu za trčanje dugu 1 km pa ako vam odgovara lokacija, svakako je isprobajte.

Park Tuškanac, Dubravkin put

Jedno od najduže uređenih šetališta u Zagrebu koje koriste i brojni trkači. Staza je dobro održavana, s blagim uzbrdicama i nizbrdicama, idealna za lagano trčanje ili šetnju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ines (@ines.pavlekovi)

Dotrščina

Dotrščina je spomen-park, ali i mjesto koje koriste trkači zbog mira i tišine. Staza je poprilično lagana i jednostavna, a lokacija je na istoku grada te je do nje najbolje doći automobilom (a možete i autobus i tramvajem pa lagano još malo prošetati do nje).

Atletske staze

Atletska staza Svetice ima 400-metarsku atletsku stazu i sve potrebne uvjete za kvalitetne treninge. Još je popularna i atletska staza Kušlanova te atletska staza Mladost.

 

Pročitajte: 5 vrsta hodanja koje će poboljšati vaše zdravlje i formu: koja je za vas?

Foto: Instagram, Pexels, lzf iStock/Getty Images Plus via Getty Images