Je li usklađivanje stila života s menstrualnim ciklusom mit ili istina?

Nova istraživanja bacaju sumnju na dosadašnju tezu

by | 17 srpnja, 2024
Usklađivanje stila života s fazama menstrualnog ciklusa

Proveli smo godine usklađujući naše aktivnosti, prehranu i dnevne navike s menstrualnim ciklusom, ali najnovija istraživanja pokazuju da je možda sav naš trud uzaludan.

Usklađivanje menstrualnog ciklusa pomodna je praksa koja uključuje prilagodbu prehrane, tjelovježbe i životnih navika u skladu s fazama ciklusa. Zagovornici tvrde da harmoniziranjem svojih aktivnosti s hormonalnim fluktuacijama može pomoći ženama poboljšati svoje zdravlje, performanse i dobrobit. Međutim, znanstveni dokazi koji podržavaju ove tvrdnje nisu sinkronizirani.

Četiri faze menstrualnog ciklusa

Prije nego što zaronimo u najnovija istraživanja koja opovrgavaju naš dosadašnji trud, prisjetimo se sata biologije. Postoje četiri faze ciklusa. Menstrualna faza (1-5 dana) obilježena je niskim razinama estrogena i progesterona, što dovodi do menstruacije. Zagovornici sinkronizacije stila života s ciklusom kažu da je ovo vrijeme za odmor, jogu i hranu bogatu željezom i magnezijem. U folikularnoj fazi (6-14 dana) dolazi do porasta razine estrogena, što vodi ka povećanju energije i boljem raspoloženju, pa se preporučuju treninzi visokog intenziteta, kao i jelovnik bogat ugljikohidratima i proteinima. Faza ovulacije (oko 14. dana) – s estrogenom na vrhuncu – smatra se idealnom za aktivnosti visokog intenziteta i društvene aktivnosti. S druge strane, lutealna faza (15. – 28. dana), zbog povećanog progesterona, može uzrokovati simptome PMS-a, od bolova u leđima do grčeva u trbuhu. Tih dana pobornici sinkronizacije savjetuju povećanu brigu o sebi u obliku odmora, umjerene tjelovježbe te prehrane bogate magnezijem i vitaminima B-kompleksa.

menstrualni ciklus

Usklađivanje stila života s fazama menstrualnog ciklusa

Ideja koja stoji iza ovakvog sinkroniziranja načina života s hormonalnim promjenama jest da žene potencijalno mogu poboljšati svoje cjelokupno zdravlje, smanjiti simptome PMS-a te poboljšati svoje fizičke i mentalne sposobnosti. Ovaj se pristup temelji na tezi da hormoni poput estrogena i progesterona utječu na različite tjelesne funkcije žene, uključujući metabolizam, razinu energije i raspoloženje. “Žensko je tijelo u izravnoj korelaciji s mijenom naše hormonske dinamike”, kaže zagrebačka ginekologinja dr. Ulla Marton. “Razine hormona ne samo da mijenjaju našu emocionalnu percepciju svega oko nas već nas mijenjaju i u nizu dnevnih aktivnosti, od metaboličkih promjena do fizičkih mogućnosti. Poznavanjem ovih parametara prilagodba unosa nutrijenata, ali i način fizičke aktivnosti mogu značajno doprinijeti tjelesnoj ravnoteži.”

Neki dokazi i pojedinačna svjedočanstva sugeriraju da usklađivanje ciklusa može pomoći nekim ženama osjećati se povezanije sa svojim tijelom i bolje upravljati simptomima. Na primjer, neke žene navode da su manje umorne i da imaju blaže menstrualne grčeve kad prilagode svoju prehranu i rutinu vježbanja s fazama svog ciklusa. Osim toga, određene prilagodbe u prehrani, poput povećanja unosa željeza tijekom menstruacije, ima logičnu osnovu (s obzirom na gubitak krvi do kojeg dolazi tijekom ove faze).

zdrava prehrana

Što kažu nova istraživanja?

Ipak, unatoč popularnoj privlačnosti sinkronizacije ciklusa, nekoliko novih studija i stručnih recenzija baca sumnju na njezinu učinkovitost. Stuart Phillips, profesor kineziologije s kanadskog Sveučilišta McMaster, proveo je značajno istraživanje o utjecaju menstrualnog ciklusa na izvedbe vježbanja koje je potvrdila i studija Lewisa Halseya, britanskog profesora psihologije sa Sveučilišta Roehampton. Oba su znanstvenika pokazala da postoji malo ili nimalo dokaza koji podupiru ideju da žene trebaju prilagoditi svoju rutinu vježbanja fazama svog menstrualnog ciklusa. Jedno od ključnih spoznaja Phillipsovog istraživanja je ne samo da razine hormona, poput estrogena i progesterona, jako variraju od žene do žene, već i od jednog do drugog ciklusa kod iste žene. Drugim riječima, ženske je hormone, kao što možda znate, teško uloviti za glavu i za rep.

Znanstvenici su stoga zaključili da takve nestalne hormonalne fluktuacije predstavljaju izazov za stvaranje jedinstvenih preporuka, bilo da je u pitanju vježbanje ili prehrana, na temelju faza menstrualnog ciklusa. Stoga sugeriraju da personalizirani pristup može biti učinkovitije rješenje od generaliziranih smjernica, a s njima se slaže i naša stručnjakinja. “Istraživanja pro i kontra sinkronizacije ciklusa još nemaju dovoljno dokaza da bismo sa sigurnošću mogli tvrditi što nam je činiti u praksi. Istina je da je sinkronizacija ciklusa duboko individualna. Ovisi o bazičnom hormonskom statusu žene, životnoj dobi, korištenju hormonskih suplemenata i hormonski ovisnim bolestima (primjerice, sindrom policističnih jajnika, endometrioza, bolesti štitnjače, metabolički sindrom). Zbog toga će sinkronizacija ciklusa s generalnim smjernicama kod nekih žena upaliti, a kod nekih ne”, objašnjava dr. Marton.

Dok se znanstvenici ne usuglase, formulu biste, dakle, trebale otkriti same – svaka za sebe – umjesto da slijepo slijedite općenite savjete koji ponekad mogu polučiti, a ponekad i ne prave rezultate. To uključuje osluškivanje znakova vlastitog tijela, praćenje ciklusa i njegovih simptoma te prilagođavanje vaše prehrane, aktivnosti i vježbanja tome kako se osjećate tijekom različitih faza ciklusa. Tko zna, možda će vam individualizirano istraživanje vlastitog tijela otkriti i još neke zanimljive tajne. Sretno vam upoznavanje samih sebe!

Pročitajte: Što je predmenstrualni disforični poremećaj i kako se nositi s ovim ekstremnim oblikom PMS-a

Foto: Miljan Živković, Halfpoint, nensuria/sve iStock via Getty Images Plus