Kolač s bananama

by | 29 listopada, 2013

Sastojci:

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 5 žlica brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 dl čokoladnog mlijeka

Za kremu:

  • 500 g mascarpone sira
  • 200 g sitnog sira
  • 150 g šećera u prahu
  • 500 g banana
  • 100 g čokolade za kuhanje

Za glazuru:

  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade za kuhanje

Priprema:
Biskvit:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i s 2 žlice šećera umutiti u čvrst šaum.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Pomiješati smjesu od žumanjaka sa šaumom od bjelanjaka, pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo, a zatim polako promiješati kuhačom.
4. Pravokutnu tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC oko 15 min. Pečeni i ohlađeni biskvit poprečno prerezati napola, te polovice poprskati čokoladnim mlijekom.

Krema:
1. Umutiti sitni i mascarpone sir sa šećerom u prahu.
2. Banane narezati na kolutove, a čokoladu naribati.

Glazura:
Pomiješati čokoladu za kuhanje sa slatkim vrhnjem i kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa. Zatim ostaviti da se ohladi.

Završni postupak:
1. Prvi biskvit premazati 1/2 kreme od sira, zatim rasporediti 1/2 banana, posuti 1/2 naribane čokolade i preliti 1/2 ohlađene glazure.
2. Isti postupak ponoviti još jednom, pa ostaviti u hladnjaku da se stegne. Gotov kolač narezati na kocke željene veličine.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept