Što je impetigo, bakterijska zarazna infekcija koja se širi u Splitu?

by | 29 srpnja, 2024
impetigo bolest

Proteklih dana odjeknula je vijest da se upravo na plažama u Splitu počeo širiti impetigo, to jest “zdrave kraste”. Što točno treba znati o ovoj zaraznoj infekciji?

Impetigo se najčešće javlja tijekom ljetnih mjeseci, a širenju infekcija pogoduje toplina, vlažnost i slabiji higijenski uvjeti. Upravo to dogodilo se nekolici osoba u okolici Splita, a nakon što samostalno liječenje nije pomoglo, obratili su se liječnici, koja je dala dijagnozu.

Impetigo, bakterijska infekcija kože uzrokovana je bakterijama Staphylococcus aureus ili Streptococcus pyogenes. Češća je kod djece, ali i odrasli mogu razviti ovu infekciju, posebno ako imaju oslabljeni imunitet ili oštećenja na koži. Ljetni uvjeti, poput vrućine i vlage, pogoduju rastu i širenju bakterija jer povećavaju znojenje i iritiraju kožu.

“Riječ je o strafilodermiji ili streptokodermiji izazvanoj navedenim bakterijama koja je ljeti vrlo česta i zna se javiti u malim “epidemijama”. Kako se lako širi, tako da sam i ove godine u ordinaciji imala dosta pacijenata s tim problemom”, odgovara mr. sc. dr. Gordana Bubičić-Bajek, dermatovenerologinja iz Zadra na informaciju da je na području Splita ove godine zabilježen dosta veliki broj slučajeva “slatkih krasti”, kako piše Slobodna Dalmacija.

Najčešće je dovoljno liječenje lokalnom primjenom antibiotske masti.

U iznimnim slučajevima, kad se infekcija jače proširi, daje se antibiotik oralno i impetigo se povlači kroz nekoliko dana.

Ipak, s obzirom na to da se ova bolest vrlo lako širi i zarazna je, ove godine već su imali dosta pacijenata s tim problemom pa je svakako dobro biti na oprezu i znati što napraviti.

“Važno je započeti s liječenjem što ranije, čim se mjehurići pojave. Tada je najčešće dovoljno liječenje lokalnom primjenom antibiotske masti. U iznimnim slučajevima, kad se infekcija jače proširi, daje se antibiotik oralno i impetigo se povlači za nekoliko dana”, rekla je dermatovenerologinja.

impetigo bolest

Impetigo bolest – mjere opreza

Ako imate impetigo (“slatke kraste”) pazite na to da vaš ručnik i ostali pribor za pranje ne upotrebljavaju ostali kako ne biste proširili infekciju. Ako imate opisane simptome, morali biste se bez iznimke javiti liječniku jer ako se ne liječi, impetigo se širi, infekcija će potrajati – a vjerojatno će je dobiti i drugi ukućani.

Impetigo se može prenijeti s jedne osobe na drugu izravnim kontaktom, samoinokulacijom (primjerice, iz nosne sluznice na kožu), ili neizravnim kontaktom s kontaminiranim predmetima poput igračaka, ručnika, odjeće, posteljine i slično.

Izvor infekcije može biti i kontaminirana voda u kojoj se osoba kupa, poput zagađenog mora ili bazena. Obično, infekcija kože razvije se 4-10 dana nakon što bakterija dođe u kontakt s kožom.

Pročitajte: Konzumiranje ove hrane donosi veći rizik za obolijevanje od lupusa, teške autoimune bolesti

Foto: Pexels