Sve o dodatku prehrani koji vodi do prirodnog pomlađivanja

by | 1 kolovoza, 2024

Posljednjih se godina termin longevity, odnosno dugovječnost ustalio na wellness mapama zapadnog svijeta, a s njime i jedan ključan dodatak prehrani u ovoj misiji dugog i zdravog življenja. Sve o spermidinu i jedinstvenom proizvodu koji se redovito nalazi i u oskarovskim vrećicama namijenjenima holivudskim zvijezdama otkriva nam Bruna Gatara, poduzetnica koja je zaslužna za dovođenje brenda spermidineLIFE® u Hrvatsku.

Bruna Gatara

Što je zapravo spermidin i zašto nam je on važan?

Spremidin je prirodni poliamin koji se prirodno nalazi u svim stanicama ljudi, životinja, biljaka. Ima važnu ulogu u održanju zdravlja naših stanica i njegova koncentracija opada kako starimo, čime se usporava “čišćenje”, tj. regeneracija stanica, što je jedna od komponenti prirodnog starenja i slabljenja organizma. Mi prirodno unosimo spermidin i kroz hranu kao što su gljive, sir s plemenitom plijesni, orašasti plodovi, jabuke, brokula i sl. Međutim, kao što znamo, hrana danas više nema iste nutritivne vrijednosti koje je imala prije 20-ak godina, a mi se svi hranimo sa sve više i više prerađenih namirnica, zbog čega se danas i suplementiraju vitamini, minerali i sl.

Koja je veza spermidina, autofagije i održavanja vitalnosti?

Moram tu dati mali uvod. Naime, 2016. godine japanski znanstvenik dobio je Nobelovu nagradu za Medicinu i fiziologiju za objašnjenje autofagije, a znanstveni tim u Grazu, ponukan time i nastavkom istraživanja, dokazao je da autofagiju, osim posta, potiče spermidin te je brend spermidineLIFE® svojevrsni spin-off medicinskog sveučilišta u Grazu. A autofagija je, jednostavno rečeno, mehanizam obnove koji podržava život i postoji u svakoj stanici. Osnovna ideja je da naše stanice čiste i recikliraju stanični otpad kao nusprodukt prirodnih ciklusa. Dok je ovaj proces stanične obnove aktivan, naša tijela mogu regenerirati oštećene i stare stanice. Putem autofagije možemo “detoksirati” svoje stanice i iskoristiti otpadni materijal kao energiju. Što je najvažnije, ovim procesom možemo regenerirati i pomladiti svoje stanice, a potencijalno i cijelo tijelo.

Postoje li studije koje potvrđuju ulogu spermidina u borbi protiv starenja?

Naravno, postoji ih podosta, a trenutačno više od 80 istraživačkih timova na nekima od najeminentnijih sveučilišta kao što su Oxford, Harvard, klinika Charite u Berlinu, Cambridge i sl. rade na istraživanju spermidina i njegovog utjecaja na zdravlje organizma. Dosadašnja istraživanja pokazuju da spermidin sadržan u CelVio Complexu®, koji je sastavni dio svih spermdineLIFE® proizvoda, intervenira u procesu autofagije putem različitih mehanizama.

Može li spermidin pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija i ako da, na koji način?

Zadnje dvije studije koje su izašle potvrđuju pozitivan učinak spermidina na starenje i kognitivne funkcije. Studija pod nazivom “Smart age”, koja je rađena u klinici Charite u Berlinu, pokazala je da se aktiviranjem autofagije mogu ukloniti nakupine toksičnih proteina u stanicama koje su odgovorne za bolesti kao što su Parkinsonova bolest, demencija, Alzheimerova bolest ili ALS. Ovo je dokazano i na miševima i u studijama na ljudima. Spermidin aktivira autofagijski proces i može biti i preventivan i zaštitni. Spermidin štiti mozak od preranog starenja i mitohondrijske disfunkcije te je dokazana povezanost većeg unosa spermidina s većim volumenom hipokampusa. Spermidin može prijeći krvno-moždanu barijeru, gdje poboljšava funkciju mitohondrija, čime se smanjuje rizik od kognitivnog oštećenja. Osim toga, dugoročna epidemiološka studija (20 godina) pokazala je da veća konzumacija hrane koja sadrži spermidin korelira sa smanjenom smrtnošću i pet godina duljim životnim vijekom. Studije su pokazale da spermidin može odgoditi starenje stanica i upalne procese izazvane starenjem. Smatra se da je učinak spermidina na produljenje života dijelom posljedica njegove zaštite nuklearne DNK.

Postoje li potencijalni rizici ili nuspojave povezane s dugotrajnom uporabom spermidina?

Ne, budući da je riječ o prirodnom poliaminu koji se i inače nalazi u svakoj stanici našeg organizma. Naravno, kao i kod svih dodataka prehrani, posebno osjetljive kategorije kao što su recimo trudnice uvijek bi se trebale prvo posavjetovati sa svojim liječnikom.

Koliko se brzo mogu očekivati rezultati nakon početka uzimanja spermidina?

To je individualno. Neki ih osjete jako brzo, već nakon sedam dana uzimanja, dok nekima treba malo više budući da spremidin najprije moramo nataložiti u našim stanicama da bismo vidjeli pomak. Ljudi najčešće osjete da imaju više energije, bolje spavaju i općenito se bolje osjećaju, a jako često prvo vide pozitivne promjene na koži, kosi i noktima.

Po čemu se izdvaja spermidineLIFE®, dodatak prehrani tvrtke Pharmagen?

Po svemu.😊 SpermidineLIFE® je proizvod nastao znanstvenim istraživanjima i trenutačno je jedinstven u svijetu. Način proizvodnje jest iz potpuno prirodnih sirovina lokalno uzgojenih u Austriji, tj. EU-u, koje su lokalno dobivene bez GMO-a. Strogo je reguliran način proizvodnje, a uz to, i možda najbitnije, spermidineLIFe®, tj. CelVio komplex koji je osnova proizvoda jedini ima Novelty Food certifikat te zbog tog odobrenja postoje studije sigurnosti i podnošljivosti koje su neophodne za istraživanja i terapijske intervencije. Zatim, također bitno za navesti, nema proizvoda na svijetu koji ima ovakvo savjetodavno tijelo kao spermidineLIFE®. Iza ovog proizvođača stali su najistaknutiji znanstvenici i kliničari na svijetu. To su najcitiraniji genetičari, istraživači i istraživački faktulteti koji rade na razvoju proizvoda. Spermidin se može dobiti i primjerice iz soje ili sintetskim putem, međutim, to je dosta nejasna pravna, tj. zakonska situacija, nema kliničkih istraživanja sigurnosti ni učinkovitosti.

Zašto je važan Novelty Food certifikat?

Taj certifikat između ostalog omogućava testiranja na ljudima – dakle, kad kažemo da su studije nešto pokazale, znači da je testirano na ljudima, i baš na ovom CelVio kompleksu®, dodatno to znači da je sigurnost proizvoda mnogostruko testirana (ponovno na ljudima). SpermidineLIFE® je premostio jaz između pretkliničkih istraživanja i istraživanja na ljudima, čime se nijedan drugi proizvod ne može pohvaliti.

Kako prepoznati kvalitetan spermidin kao dodatak prehrani?

Po svemu što sam upravo navela. 🙂 Dakle, znate točno otkud je sirovina, kakva je proizvodnja, tko stoji iza proizvoda i postoje li sigurnosni standardi. Kad postoji vjerodostojnost u kompletnom lancu od sirovine, preko proizvodnje, do testiranja sigurnosti i učinkovitosti. Sve što spermidineLIFE® jest.

Koji su Vaši savjeti za one koji razmišljaju o dodavanju spermidina svojoj svakodnevnoj rutini?

Mogu samo reći da ga koristim i sama, kao i moja obitelj i prijatelji već nekoliko mjeseci te svi vidimo pozitivne pomake. Brojni korisnici u EU-u kao i u SAD-u već godinama svjedoče o pozitivnim pomacima u vlastitom zdravlju i vitalnosti. Investiranje u svoju budućnost danas sa spermidineLIFE proizvodima može biti ključ za osiguranje ne samo dugovječnosti, ljepšeg izgleda kože, kose… već i vitalnosti i zdravlja u godinama koje dolaze. Uz pravilnu njegu tijela i poticanje prirodnih bioloških procesa poput autofagije, možemo osigurati da starenje ne bude samo vezano za godine, već i kvalitetu života, ali i izgled i vitalnost organizma.

Foto: Spaskov/Shutterstock