Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Tijekom vrućih ljetnih dana malo kome je volja kuhati, ali tome je lako pribjeći uz recepte koji ne zahtijevaju kuhanje i koji su brzinski gotovi!
Ljeto je vrijeme kad maksimalno tražimo osvježenje svuda oko nas, a isto vrijedi i za hranu koju unosimo. Pokušajte tijekom ljeta jesti što više lagane hrane te unositi dovoljno tekućine i biti hidrirani. Iako, činjenica je da je ponekad jako lako ostati bez ideje što kuhati – zato smo pripremili popis od deset recepata bez kuhanja koje ćete spremiti jako brzo! Uz to, jednostavni su za pripremi, ukusni i fini.
Uvijek je dobro eksperimentirati pa ako imate vremena svakako uključite u svoju prehranu i mediteranske recepte ovog ljeta, isprobajte umak od rajčica, ali i raznolike ljetne salate koje će vas zasititi.
Sastojci:
1 limenka čvrste bijele tunjevine, ocijeđena
1 žlica majoneze
3 zelena luka, tanko narezana, plus još za ukras
pola crvene paprike, nasjeckane
1 žlica balzamičnog octa
crni papar po ukusu
1 prstohvat češnjaka soli, ili po ukusu
2 zrela avokada, prepolovljena i bez koštice
Priprema:
Pomiješajte tunjevinu, majonezu, zeleni luk, crvenu papriku i balzamični ocat u zdjeli. Začinite paprom i češnjakom, solju, a zatim polovice avokada “zapakirajte” smjesom od tune. Prije posluživanja ukrasite sačuvanim zelenim lukom i s malo crnog papra.
Sastojci:
pola šalice maslinovog ulja
pola šalice crvenog vinskog octa
1 i pol žličice češnjaka u prahu
1 i pol žličice sušenog bosiljka
1 i pol žličice sušenog origana
tri četvrtine žličice mljevenog crnog papra
tri četvrtine žličice bijelog šećera
2 i pol šalice kuhanih laktanih makarona
3 šalice svježih narezanih gljiva
15 cherry rajčica prepolovljenih
1 šalica narezane crvene paprike
tri četvrtine šalice izmrvljenog feta sira
pola šalice nasjeckanog mladog luka
1 limenka cijelih crnih maslina
Priprema:
Umutite maslinovo ulje, ocat, češnjak u prahu, bosiljak, origano, crni papar i šećer zajedno u velikoj zdjeli; dodajte kuhanu tjesteninu, šampinjone, rajčice, crvenu papriku, feta sir, mladi luk, masline. Miješajte dok se ne ujednači. Pokrijte i ohladite na dva sata ili preko noći.
Sastojci:
pola šalice maslinovog ulja
tri četvrtine šalice svježeg soka od limete
1 češanj češnjaka, samljeven
1 žličica soli
prstohvat mljevenog kajenskog papra
2 limenke crnoga graha, isprane i ocijeđene
1 i pol šalica kukuruza
1 avokado – oguljen, bez koštica i narezan na kockice
1 crvena paprika, nasjeckana
2 rajčice, nasjeckane
6 glavica mladog luka, tanko narezanih
pola šalice nasjeckanog svježeg korijandra
Priprema:
Stavite sve sastojke zajedno. U malu staklenku stavite maslinovo ulje, sok od limete, češnjak, sol i kajenski papar. Čvrsto zatvorite poklopac i protresite staklenku dok se preljev dobro ne prožme.
Sastojci:
4 rajčice (veće)
2 kriške švicarskog sira, narezane na četvrtine
4 trakice salame po želji
4 lista zelene salate
1/2 srednje zrelog avokada, oguljenog i narezanog na 8 kriški
Papar po želji
Priprema:
Narežite rajčice i tada svaku krišku rajčice napunite bilo kojim redom sirom, salamom, zelenom salatom i avokadom. Posipajte papar i poslužite.
Sastojci:
1 limenka slanutka, ocijeđenog i ispranog
1 krastavac, oguljen i sitno nasjeckan
1 šalica grožđanih rajčica, prepolovljenih
pola šalice sitno nasjeckanog slatkog luka
1 žlica mljevenog češnjaka
pola žličice suhih peršinovih listića
prsohvat sušenog bosiljka
1 žlica ribanog parmezana
1 žlica maslinovog ulja
3 žlice balzamičnog octa
prstohvat žličice soli
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte slanutak, krastavac, rajčice, luk, češnjak, ljuskice peršina, sušeni bosiljak i parmezan. Prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom te posolite po želji. Miješajte dok se dobro ne sjedini i po potrebi dodajte začine. Pokrijte i stavite u hladnjak najmanje 45 minuta prije posluživanja. Poslužite ohlađeno.
Sastojci:
3 rebra celera, nasjeckana
pola šalice višanja
pola šalice nasjeckanih oraha
pola šalice prepolovljenoga zelenoga grožđa
8 trakica slanine, kuhane i izmrvljene – po želji, može i bez
žlice jogurta
6 kroasana
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke. Poslužite na kroasanima.
Sastojci:
2 konzerve (svaka po 6 unci) svijetle tune pune vode, ocijeđene i u listićima
1 šalica nasjeckanog celera
mala šalica nasjeckanog slatkog luka
jedna trećina šalice majoneze sa smanjenim udjelom masti
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
1 žlica soka od limuna
pola žličice Dijon senfa
prsohvat žličice bijelog papra
Listovi zelene salate, po želji
Priprema:
U maloj zdjeli pomiješajte tunu, celer i luk. Pomiješajte majonezu, peršin, limunov sok, senf i papar. Umiješajte u smjesu tune. Po želji poslužite na listovima zelene salate.
Sastojci:
pola srednjeg zrelog avokada, oguljenog i izgnječenog
4 kriške kruha od cjelovitog zrna, prepečenog
1 srednja rajčica, narezana na ploške
2 žlice sitno nasjeckane ljutike
jedna četvrtina šalice humusa
Priprema:
Rasporedite avokado preko 2 kriške tosta. Na vrh stavite rajčicu i ljutiku. Rasporedite humus preko preostalih kriški tosta; stavite na tost s avokadom, licem prema dolje na sloj rajčice.
Sastojci:
2 žlice rižinog octa
4 žličice soja umaka
1 žlica maslinovog ulja
2 žličice mljevenog svježeg đumbira
2 žličice sezamovog ulja
1 žličica meda
prstohvat chili umaka
2 krastavca
1 žličica sjemenki sezama, prepečenih
Tanko narezan zeleni luk
Priprema:
Za preljev pomiješajte prvih 7 sastojaka. Odrežite vrhove i izrežite krastavce poprečno te zalijte preljevom i uživajte u salati.
Sastojci:
dvije trećine šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
pola šalice svježeg bosiljka nasjeckanog à la julien
jedna trećina šalice bijelog balzamičnog octa
malo svježeg lišća mente
2 češnja češnjaka, mljevena
2 žličice Dijon senfa
1 žličica morske soli
1 žličica šećera
1 žličica papra
2 šalice cherry rajčica
8 šalica svježe rikule
1 mozzarella sir, ocijeđen
2 srednje breskve, narezane na kriške
2 šalice svježih borovnica
Dodatni listovi mente
Priprema:
U maloj posudi umutiti prvih 9 sastojaka. Dodajte rajčice; ostavite da odstoji dok pripremate salatu.
U velikoj zdjeli pomiješajte rikulu, mozzarellu, breskve, borovnice. Prelijte smjesu rajčice na vrh te ukrasite dodatnim listićima mente. Poslužite odmah.
Foto i izvor: allrecipes.com; tastyhome.com; Pexels, elena_hramowa, Geshas, kasia2003 iStock/Getty Images Plus via Getty Images