U slučaju da vam je promaklo, još uvijek možete naručiti box s keksima domaće blogerice
Ako ne znate što pokloniti vašim bližnjima koji obožavaju slatko za Božić - možda imamo rješenje. Gastro blogerica Jelena Markota ovih blagdana ima...
Ljepota mora nije dovoljna
Iako Hrvatska bilježi sve veći porast broja turista iz cijelog svijeta, mnogi su nezadovoljni jer ostaju gladni. Iako ljepota Jadranskoga mora privlači mnoge, ona nije dovoljna kad izostane dobra gastronomska ponuda. Broj vegetarijanaca i vegana u stalnom je porastu, a još više broj onih koji ne žele svaki dan jesti meso i druge namirnice životinjskog podrijetla. Takvim ljudima prisjedne godišnji odmor ako troše dane u potrazi za veganskim jelima.
Mnogi turisti se u potpunosti ili povremeno odlučuju za veganska jela iz etičkih, zdravstvenih, ekoloških i drugih razloga te ostaju iznenađeni kad im se uporno nudi riba ili pohani kravlji sir kao alternativa mesu. Nedovoljna informiranost i nespremnost ugostitelja u Hrvatskoj je zabrinjavajuća. Vegetarijansko jelo je ono bez mesa životinja, bilo kopnenih ili morskih, a vegansko jelo je bez bilo kojih namirnica životinjskog podrijetla, poput jaja, mlijeka i meda.
U Hrvatskoj postoji velik broj tradicionalnih biljnih jela, kao i onih koja uz male prilagodbe vrlo lako postanu takvima. Uz to, na hrvatskom tržištu sve je veći izbor biljnog mesa, mlijeka i sira. Stoga je uistinu tužno kad se u ponudi većine restorana ne može pronaći niti jedno vegansko jelo (a da se ne radi o prilogu) te niti jedna veganska slastica. Turisti sve više traže bolju uslugu i važna im je raznolikost gastronomske ponude.
“Hrvatska, kao 18. turistička destinacija svijeta, trebala bi težiti zadovoljavanju potreba svih svojih posjetitelja od kojih mnogi ostaju s razlogom razočarani. To može utjecati na njihovu odluku da se više ne vraćaju kod nas na odmor. Često dobivamo e-mailove razočaranih turista koji su bili primorani sami si kuhati na odmoru ili jesti samo priloge u restoranima. Žale se da ugostitelji u restoranima niti ne znaju što je to vegansko jelo, kolutaju očima i nespremni su prilagoditi se situaciji. Nažalost, nije ništa bolja niti ponuda u slastičarnicama iako bi sladoled napravljen s biljnim mlijekom pojeli svi. Razlika u okusu uopće se ne primjećuje”, navode Prijatelji životinja.
Mnogi već prilikom rezervacije smještaja traže mjesta koja su vegan-friendly i prema tome odlučuju gdje će ljetovati. Svjetski poznate turističke destinacije poput Berlina, Londona i New Yorka već su prepoznale važnost veganskih jela i slastica u svojoj turističkoj ponudi, stvarajući bogatu ponudu u kojoj uživaju svi, neovisno o načinu prehrane.
Prema istraživanju iz 2022. godine, čak 8,12 milijuna Nijemaca, naših najčešćih turista, vegetarijanci su ili vegani. To je dvostruko više ljudi nego što Hrvatska ima stanovnika! Još je znatno veći broj onih koji jedu meso samo jednom tjedno ili na drugi način izbjegavaju namirnice životinjskog podrijetla i također očekuju konkretnu vegansku ponudu od turizma u Hrvatskoj.
Razvijanjem veganske ponude, Hrvatska bi mogla postati atraktivnija destinacija čime bi povećala svoju konkurentnost na globalnom turističkom tržištu. Uvođenjem veganskih opcija, kako navode Prijatelji životinja, Hrvatska bi također mogla promovirati održivi turizam. “Veganska prehrana ima više nego dvostruko manji ekološki otisak od prehrane koja uključuje meso, mlijeko i jaja”, dodaju.
Edukacija ugostitelja o veganskim jelima te pružanje podrške u razvoju veganskih menija ključni su koraci u povećanju ponude. Također, uključivanje veganskih opcija u turističke vodiče i promotivne materijale pomogla bi turistima da lakše pronađu odgovarajuće restorane i smještaj. Prijatelji životinja zbog toga su nedavno poslali vodič “Revolucija mesa” na adrese više od 1000 restorana diljem Hrvatske, ali i drugim relevantnim institucijama. Vodič se može pročitati na www.prijatelji-zivotinja.hr.
ZeGeVege festival, koji će se održati 6., 7. i 8. rujna na zagrebačkom Europskom trgu i na kojemu se mogu izlagati isključivo namirnice biljnog podrijetla, prilika je svima da vide koliko svakodnevno raste veganska ponuda u Hrvatskoj. “Bilo bi lijepo kad bi se razne biljne namirnice hrvatskih proizvođača, koje će se moći isprobati na ZeGeVege festivalu, nalazile i na menijima restorana diljem Hrvatske”, zaključuju Prijatelji životinja.
Foto: PR, Pexels