Kako je Simone Biles postala ikonična borkinja za mentalno zdravlje sportaša

by | 2 kolovoza, 2024
simone biles životna priča

Životna priča američke gimnastičarke Simone Biles sve je samo ne obična.  Odrastala je kod udomitelja, preživjela seksualno zlostavljanje, adresirala je psihičko iscrpljivanje sportaša… A sada je sve svoje suparnice na Olimpijskim igrama ostavila daleko iza sebe, po drugi put osvojivši naslov olimpijske pobjednice u višeboju na OI u Parizu, čime je postala treća žena kojoj je to pošlo za rukom, nakon Vere Caslavske i Larise Latinjine.

S 27 godina, Simone Biles je gimnastičarka veteranka. Većina žena koje se bave ovim sportom imaju priliku nastupiti na jednoj, eventualno dvije Olimpijske igre, obično prije 20. godine. No ova žena, koja se smatra najboljom gimnastičarkom u povijesti sporta, pomogla je svom timu da osvoji ekipno zlato. Osvojivši po drugi put naslov olimpijske pobjednice u višeboju na OI u Parizu, došla je i do svoje šeste olimpijske zlatne medalje. 

Sportska postignuća Simone Biles

Sportska strana priče famozne Simone Biles vrlo je jednostavna: gdje god se pojavi, uzme zlato. Do sada je na svjetskim gimnastičkim prvenstvima osvojila čak 30 medalja, od čega 23 zlatne. Na svojim prvim Olimpijskim igrama, u Riju, osvojila je četiri zlatne medalje. Prvi put u povijesti izvela je čak pet elemenata u ženskoj gimnastici i oni sada nose njezino ime.

Drugim riječima, toliko je dominantna da trenutačno nema gimnastičarke koja joj može stati na put.

simone biles životna priča

Simone Biles i Olimpijske igre u Tokiju

Simone je na Olimpijske igre u Tokio otišla kao apsolutni favorit. A onda je u najjačoj disciplini, na preskoku, jednostavno pala. Jednom, pa drugi put. Svijet je bio u nevjerici, a ona kao da je ostala sama. Sutradan je izašla na natjecanje na gredi i opet se dogodila katastrofa. Nešto kasnije, svijet je obišla vijest o tome kako je Simone Biles odustala od natjecanja.

Reakcija je uslijedila gotovo odmah i Simone je proglašena gubitnicom. No ova je gimnastičarka odlučila tom istom, osuđivačkom svijetu objasniti kako mentalno zdravlje utječe na vještine sportaša i koliko je opasno ako sportaši psihički nisu dobro.

“Prva pomisao mi je bila: ‘Amerika će me mrziti!’ Jer tako ti kažu: ‘Ne vraćaj se ako nije zlato'”, govorila je Simone u ovom razdoblju.

Što se tada zapravo dogodilo? Simone je iskusila ono što gimnastičari nazivaju twisties – vrsta gubitka ravnoteže koja ih sprječava da osjete gdje se nalaze u prostoru. Tada i najjednostavnije figure postaju opasne, prijete im ozbiljne ozljede, pa čak i invaliditet.

simone biles životna priča

Simone Biles i borba za mentalno zdravlje sportaša

Njezini postupci na Olimpijskim igrama u Tokiju otvorili su važnu raspravu o mentalnom zdravlju sportaša, uvjetima u kojima treniraju, zahtjevima koji se postavljaju pred njih i koliko su zaštićeni kad kao djeca uđu u svijet profesionalaca.

Bio je to logičan nastavak priče nakon Tokyja, a uslijedio je i veliki skandal u američkoj gimnastici: otkriće da je tamošnji fizioterapeut Larry Nassar seksualno zlostavljao više od sto sportašica, među kojima i devet olimpijka.

Sve se događalo godinama, a najmanje 18 mjeseci za to je znao i sâm vrh američke gimnastike. Jedna od djevojaka koje su to preživjele bila je Simone Biles.

“Predugo sam se pitala: ‘Jesam li bila previše naivna? Jesam li ja kriva?’ Sada znam odgovore na ta pitanja. Ne. Ne, nisam ja kriva. Ne, neću i ne trebam snositi krivnju koja pripada Larryju Nassaru, gimnastičkom savezu i drugima”, rekla je svojedobno Biles.

simone biles životna priča

Koji su pokreti nazvani po Simone Biles?

Biles na parteru

Prvi stavak nazvan po njoj izvela je 2013. godine sa samo 16 godina. Ovaj dvostruki vertikalni pokret sada je sastavni dio njezinog programa na podu i izazov je za mnoge gimnastičare koji ga pokušavaju ponoviti.

Biles II na parteru

Pokret uključuje dvostruki i trostruki salto. Biles ga je uspješno izvela na Svjetskom prvenstvu 2018.

Biles na trezoru

Prvi put je izvela ovaj pokret 2018. na Svjetskom prvenstvu u umjetničkoj gimnastici, uključujući poluokret na preskoku i prednji puni dvostruki salto.

Biles II na preskoku

Poznat i kao skok u Yurchenkovom stilu, Simone Biles izvela je ovaj pokret 2023. godine, koji uključuje dvostruki salto. Zbog opasnosti rijetko je izvode drugi gimnastičari.

Simon Biles na gredi

Biles je na gredi izvela potez koji je uključivao dva okreta i dvostruki salto, što je prvi put uspješno izvela na Svjetskom prvenstvu 2019. godine. 

Životna priča Simone Biles

Njezina životna priča postala je dokumentarac na Netflixu, ujedno i jedan od najgledanijih.Simone Biles Rising” otkriva detalje iz života zlatne gimnastičarke, kao što su godine ranog djetinjstva prije nego što su je odveli od majke koja se borila s ovišnošću o drogama. Provela je nekoliko mjeseci u udomiteljskoj obitelji dok je baka i djed nisu uspjeli posvojiti.

Danas je Simone okružena ljubavlju. Jonathan Owens, slavni igrač američkog nogometa i zvijezda NFL-a, podijelio je nekoliko Instagram priča u kojima je otkrio da sudjelovanje njegove supruge na Olimpijskim igrama prati na televiziji te joj je poslao brojne poruke ljubavi, podrške i poštovanja.

Ova američka gimnastičarka svojim je povratkom i nevjerojatnim potezima pokazala iznimnu hrabrost i predanost. Sposobnost prevladavanja poteškoća s mentalnim zdravljem i nastavka napredovanja nadahnjuje milijune ljudi diljem svijeta.

Simone Biles postavlja nove standarde za sportaše, pokazujući da bi briga o sebi trebala biti prioritet, čak i na vrhuncu vaše karijere.

Pročitajte: Hrvatske sportašice čije nastupe na Olimpijskim igrama budno pratimo

Foto: Pascal Le Segretain/Staff, Jamie Squire/Staff, Naomi Baker/Staff Getty Images Sport via Getty Images