U tamnoj čokoladi otkriveni su teški metali. Trebate li biti zabrinuti?

Organska i obična tamna čokolada kontaminirana je olovom i kadmijem, kako pokazuje studija

by | 7 kolovoza, 2024
tamna čokolada otrovni metali studija

Količina teških metala u testiranim proizvodima od kakaa “nije alarmantna”, ali to je nešto čega bi potrošači trebali “biti svjesni”, kako pokazuje nova studija.

Osmogodišnja studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta George Washington i ConsumerLab, tvrtka koja testira i ocjenjuje zdravu hranu i dodatke prehrani, otkrila je da određene tamne čokolade i proizvodi od kakaa sadrže količine olova i kadmija koje su iznad strogih kalifornijskih propisa o teškim metalima.

Tamna čokolada i slični proizvodi od kakaa kontaminirani su olovom i kadmijem, dvama neurotoksičnim metalima koji su povezani s rakom, kroničnim bolestima ili reproduktivnim i razvojnim problemima, osobito kod djece, pokazalo je novo istraživanje.

“Količina olova koja je pronađena, općenito, nije bila alarmantna”, rekao je Leigh Frame, jedan od glavnih autora studije i izvršni direktor ureda za integrativnu medicinu i zdravlje na Sveučilištu George Washington.

“Nalazi studije nisu razlog da prestanete jesti tamnu čokoladu”, rekao je Frame.

Neka istraživanja pokazuju da flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka. Ali ova mala izloženost teškim metalima, plus druga izloženost u prehrani pojedinca, mogla bi dovesti do viših razina olova u krvi tijekom vremena. I to je nešto čega svi moramo biti svjesni, kako ističu stručnjaci koji su sudjelovali u ovoj studiji.

tamna čokolada otrovni metali studija

Detalji studije o tamnoj čokoladi

Četrdeset i tri posto od 72 proizvoda koji sadrže kakao imalo je količine olova koje premašuju kalifornijsku maksimalnu dopuštenu razinu doze za teški metal, koja iznosi 0,5 mikrograma dnevno.

Trideset pet posto proizvoda imalo je količine kadmija koje premašuju kalifornijska pravila.

U nekim uzorcima otkrivene su “puno više” razine olova i drugih teških metala; bilo je “malo varijabilnosti” u tamnoj čokoladi i drugim proizvodima od kakaa.

Tamna čokolada poznata je po tome što je bogata biljnim nutrijentima koji se nazivaju flavonoidi, antioksidansima i korisnim mineralima te se povezuje s poboljšanim zdravljem kardiovaskularnog sustava, kognitivnim performansama i smanjenjem kroničnih upala. Istraživački tim ispitivao je samo proizvode od čiste tamne čokolade jer oni sadrže najveću količinu kakaovca, sirovog, neprerađenog dijela zrna kakaovca, kako piše CNN.

Studija je objavljena u časopisu “Frontiers in Nutrition”.

Pročitajte: Unatoč tvrdnjama, hormonska nadomjesna terapija ne ublažava simptome menopauze

Foto: Pexels