Ova zemlja ima najčišće more u Europi, pokazalo je izvješće

Strogi kriteriji koje postavlja EU Direktiva o vodi za kupanje, usvojena 2006., značajno su poboljšali kvalitetu vode diljem Europe

by | 8 kolovoza, 2024
čistoća vode jadran

Čak 99,1 posto hrvatskih plaža dobilo je ocjenu “izvrsno” Europske komisije, a to znači samo jedno – Hrvatska je zemlja koja ima najčišću vodu za kupanje u Europi!

Čista voda za plivanje i kupanje nikako nije samo pitanje estetike – to je i ključni aspekt javnog zdravlja i očuvanja okoliša.

Izvješće Europske komisije i Europske agencije za okoliš, koje je istraživalo vode svih 27 država EU-a te Albanije i Švicarske, pokazalo je da 99,1 posto hrvatskih obala ima “izvrsnu” kvalitetu vode – to je 886 od 894 testirana mjesta.

Iako vam se možda to ne čini tako, posebice ako ste sreće da stignete u mjesto gdje more i nije najbistrija, izvješće je pokazalo suprotno.

I rezultati nam itekako mogu ići na ponos jer činjenica je da je kvaliteta vode u kojoj se kupamo itekako bitna stavka, ako ne i najbitnija.

Izvrsnost kvalitete vode u Jadranu

Europska agencija za okoliš (EEA), u suradnji s Europskom komisijom, objavila je svoje najnovije izvješće koje pokriva 22.081 lokaciju u svim državama članicama EU-a, kao i u Albaniji i Švicarskoj.

Zemlje su rangirane na temelju čistoće svojih voda za plivanje koristeći podatke prikupljene u rigoroznim godišnjim procjenama koje prate bakterijske kontaminante kao što su Escherichia coli i crijevni enterokoki.

Proces ocjenjivanja razvrstava vode u četiri kategorije: izvrsne, dobre, dostatne i loše. Izvrsna ocjena pokazuje da voda zadovoljava najviše standarde čistoće i sigurnosti, što je čini idealnom za kupanje i druge rekreativne aktivnosti.

Prema Direktivi o vodama za kupanje (Connecting The Region), vode se ocjenjuju pomoću mikrobioloških podataka kako bi se klasificirale kao loše, dostatne, dobre ili izvrsne.

Drugoplasirani u ovom izvješću bili su Grčka, Cipar i Austrija, a ono je također otkrilo da su europske obalne vode obično čišće od kopnenih voda.

čistoća vode jadran

Važno je spomenuti da strogi kriteriji koje postavlja EU Direktiva o vodi za kupanje, usvojena 2006., značajno su poboljšali kvalitetu vode diljem Europe.

Prema posljednjem izvješću, 85% popularnih europskih voda za kupanje postiglo je izvrsnu ocjenu, a 96% zadovoljava barem minimalne standarde kvalitete.

Samo 1,5 % mjesta ocijenjeno je kao loše, što odražava kontinuirane napore da se smanji zagađenje i poboljša kvaliteta vode.

Pročitajte: Ako osjećate depresiju i ljeti, niste jedini

Foto: EyeEm Mobile GmbH, Biletskiy_Evgeniy iStock/Getty Images Plus via Getty Images