Veganska prehrana može pomoći u usporavanju biološkog starenja

Pokazali su to rezultati osmotjedne studije

by | 8 kolovoza, 2024
veganska prehrana usporava starenje

Studija sugerira da je kratkotrajna veganska prehrana povezana sa sporijim starenjem i smanjenim unosom kalorija, a već je nekoliko studija procijenilo da odabir prehrane utječe na proces starenja i sveukupne zdravstvene rezultate.

Faktori kao što su prehrana, spavanje, lijekovi i društveni čimbenici mogu usporiti proces starenja, što bi kasnije moglo odgoditi ili spriječiti pojavu kroničnih bolesti povezanih sa starenjem.

Rezultati, objavljeni u časopisu BMC Medicine, izvučeni su iz Stanfordske studije blizanaca, koja je također predmet nove Netflixove dokumentarne serije “You Are What You Eat: A Twin Experiment.”

Stanfordov eksperiment postavlja pitanje: što se događa kad par jednojajčanih blizanaca jede dvije različite, iako još uvijek zdrave dijete? Studija koja je trajala osam tjedana uključivala je 21 par blizanaca, od kojih je polovica (jedan iz svakog para) bila randomizirana na “zdravu vegansku” prehranu, dok je druga polovica konzumirala “zdravu svejedsku” prehranu.

Kohorta istraživanja sastojala se od 21 para jednojajčanih blizanaca prosječne dobi od 39,9 godina i bez povijesti kroničnih bolesti.

Jedna prethodna studija pokazala je slične rezultate koji podržavaju kratkoročni protokol prehrane biljnom hranom. Sudionici koji su bili na veganskoj prehrani, unosili su manje kalorija, izgubili su više kilograma te poboljšali razinu LDL-a (lošeg kolesterola) i razine inzulina natašte u odnosu na svoje kolege svejede.

Veganska prehrana također je poboljšala epigenetske markere povezane sa starenjem, prema ovoj studiji. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razjasnila epigenetika koja povezuje prehranu sa starenjem.

Studija je provedena u dvije faze. Tijekom prva četiri tjedna sudionici su besplatno dobivali obroke od strane jedne tvrtke, a u drugom dijelu sudionici su sami pripremali obroke, a uvjet je bio da svi obroci budu zdravi.

Obje skupine dobile su upute da jedu hranu bogatu povrćem i vlaknima, a minimiziraju rafinirane žitarice i šećere.

Autori studije kažu da su njihovi nalazi ograničeni na opseg od osam tjedana i da ne mogu govoriti o dugoročnim učincima nijedne dijete ili prehrane.

veganska prehrana usporava starenje

Veganska prehrana smanjuje starenje

Studija je analizirala brzinu metilacije DNK-a kao pokazatelja brzine kojom se tijelo troši. Biološko starenje smanjeno je kod onih na veganskoj prehrani, osobito po pitanju srca, jetre te hormonskih, upalnih i metaboličkih sustava.

Analizirane su stope metilacije DNK-a, a riječ je o vrsti reverzibilne genetske modifikacije koja se često koristi kao pokazatelj koliko se brzo tijelo istroši.

Nakon osam tjedana eksperimentiranja, procijenjeno je da je ispitanika koji su bili na veganskoj prehrani potvrđeno smanjeno biološko starenje.

Relativno sporije biološko starenje primijećeno je za srce i jetru, kao i u tkivima koja čine hormonalni, upalni i metabolički sustav, što sugerira da tijelo nije starilo tako brzo dok su ispitanici bili na veganskoj prehrani.

Valja imati na umu da je studija uključivala relativno malu veličinu uzorka i nije uzela u obzir rizik od nedostatka hranjivih tvari koji dugoročno može doći uz biljnu prehranu. I sami stručnjaci navode da je veza između starenja i veganske prehrane još uvijek nejasna te da su potrebna daljnja i detaljnija istraživanja.

Pročitajte: 10 recepata koji ne zahtijevaju kuhanje za sparne ljetne dane

Foto: Unsplash