Najljepša mjesta s kojih možete gledati nebeski spektakl Suze sv. Lovre

by | 9 kolovoza, 2024
suze svetog lovre

Stiglo je i vrijeme kad ležimo i brojimo zvijezde padalice! Evo kamo otići i gdje gledati Suze sv. Lovre.

Suze svetog Lovre, poznate i kao Perzeidi, spektakularan su meteorološki fenomen koji se javlja svake godine tijekom kolovoza. Ovaj nebeski događaj dobio je naziv prema svetom Lovri, svecu kojeg katolička crkva slavi 10. kolovoza, otprilike u vrijeme kad je meteorski roj najintenzivniji.

Ako je nebo vedro, kiša meteora Perzeida trebala bi biti vidljiva diljem Europe od zalaska sunca u noći 12. kolovoza do ranih sati 13. kolovoza.

Ove godine meteori će biti jako vidljivi, samo je potrebno strpljenje, a svakako odaberite mjesto koje je mračno i daleko od bilo kakve svjetlosti.

Gdje gledati Suze svetog Lovre

OIV toranj Sljeme

U subotu, 10. 8. od 22:00 do 02:00, uz predavanje Ante Radonića s početkom u 20:30 sati, ne propustite posebno iskustvo gledanja Suza svetog Lovre na najvišoj točki Zagreba!

Osim toga, odslušajte i predavanje gospodina Ante Radonića. Ante (rođen 1951.) je hrvatski astronom iz Korčule, poznat po popularizaciji astronomije i astronautike. Radi u Tehničkom muzeju u Zagrebu od 1972. godine kao predsjednik planetarija. Autor je više od 300 članaka za razne publikacije i održao je više od 500 javnih predavanja te brojne radijske i TV nastupe. Koautor je emisije “Andromeda” od 1996. godine.

Zvjezdano selo Mosor

Udruga Zvjezdano selo Mosor ponovno organizira javno promatranje meteorskog roja Perzeida sredinom kolovoza!

Pridružite se 11./12. kolovoza na terasi zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. Zvjezdarnica će biti otvorena od 19:30, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Program započinje znanstveno-popularnim predavanjem “Pogled na noćno nebo kroz znanost i mitove” koje će u 20:00 održati dr. sc. Andrej Dundović, istraživač iz Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode. Dr. Dundović će nas provesti kroz fascinantna znanstvena istraživanja o Svemiru i povezati ih s drevnim mitovima i pričama.

Ako vremenski uvjeti budu povoljni, nakon predavanja ćemo na terasi zvjezdarnice promatrati meteorski roj Perzeida, pod vodstvom astronoma Zorana Kneza i članova Udruge. Promatranje će trajati do 01:00 iza ponoći i bit će posvećeno isključivo “hvatanju” Perzeida.

Astronomska udruga Zadar

Prema podacima koje stoje na njihovoj Facebook stranici, 10. 8. i 12. 8. 2024. vani su s teleskopima.

“Ako ima zainteresiranih, slobodno se javite za lokaciju i motrenje 10. 8. iza 21:00. Na Branimirovoj obali u Pagu smo 12. 8. iza 21:00 zajedno s Udrugom iznajmljivača grada Paga i Turističkom zajednicom grada Paga”, kažu iz udruge.

Kaubojsko selo Roswell Fužine

Pridružite se u gledanju zvijezda u Kaubojskom Selu Roswell gdje se možete 17.8. družiti s astronomima te uz njihovo predavanje uživati u gledanju zvijezda.

Program:

19:00-21:00 – kaubojske igre u Roswellu u organizaciji Zabavnog i paintball parka

20:30-22:00 – promatranje neba teleskopom

21:00-22:00 – stručno predavanje “Opasnost od udara u Zemlju i povijesni pokušaj skretanja asteroida”

22:00 – Odlazak s astronomima na livadu iznad Roswella i promatranje zvijezda uz stručni osvrt na nebo iznad nas

Suze Svetog Lovre u Astronomskom centru Rijeka

U subotu 10. kolovoza čeka vas cjelovečernji program, Večer perzeida u Astronomskom centru Rijeka.

Pročitajte: Ova zemlja ima najčišće more u Europi, pokazalo je izvješće

Foto: Instagram, ttretjak iStock/Getty Images Plus via Getty Images