Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Stigla je sezona koju posebice volimo – sezona tikvica, a pripremiti ih možete uistinu na puno načina. Zato pustite mašti na volju!
Tikvice su ukusno povrće koje se može koristiti na mnoge načine – od svježih salata do toplih jela. A jedno je sigurno – ako ih volite, voljet ćete ih pripremljene na sve moguće načine.
Zato, bilo da tražite brzu užinu, lagani obrok ili zdravu večeru, ove recepte možete lako pripremiti kod kuće jer su sastojci pristupačni, a priprema je jako jednostavna i lagana.
Tikvice su hranjive i niskokalorične, idealne za mršavljenje i zdravu prehranu. Sadrže puno vlakana, vitamina C, vitamina A i kalija te su bogate vodom, što pomaže u hidraciji. Zbog niskog glikemijskog indeksa, pomažu u regulaciji razine glukoze u krvi, a dobro je znati da imaju antioksidativna i protuupalna svojstva koja podržavaju zdravlje srca i probavnog sustava.
Sastojci:
Za tikvice:
2 srednje tikvice
1-2 žlice maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
1 žličica sušenog origana (po izboru)
Za umak od avokada:
1 zreli avokado
sok od 1 limuna
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili izgnječen)
2-3 žlice grčkog jogurta
1 žlica maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
svježi peršin ili korijandar za dekoraciju (po izboru)
Priprema:
Priprema tikvica:
Operite i očistite tikvice, a zatim ih narežite na ploške ili polumjesece, prema želji. Stavite tikvice u veliku posudu, prelijte maslinovim uljem, posolite, popaprite i dodajte origano (ako koristite). Dobro promiješajte kako bi se tikvice ravnomjerno začinile. Stavite tikvice u vruću vodu i kuhajte 5-7 minuta, dok ne omekšaju, ali da ne postanu previše mekane.
Priprema umaka od avokada:
Prepolovite avokado, uklonite košticu i izvadite meso. Stavite ga u blender ili procesor hrane. Dodajte sok od limuna, češnjak, grčki jogurt i maslinovo ulje. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je umak previše gust, možete dodati malo vode ili više limunovog soka.
Posolite i popaprite po ukusu. Ako želite, možete dodati i svježi peršin ili korijandar za dodatnu svježinu.
Kad su tikvice kuhane i omekšane, ocijedite ih i stavite ih na tanjur za posluživanje. Prelijte umak od avokada preko tikvica. Po želji, dodajte još svježeg peršina ili korijandra za dekoraciju.
Sastojci:
1 konzerva slanutka, ocijeđena i isprana
3 češnja češnjaka
1/2 šalice zobenih pahuljica
1 žličica sušenog bosiljka
1 žličica sušenog origana
1/2 žličice soli
sok od 1/2 limuna
1 šalica nasjeckanih tikvica (otprilike 1 velika tikvica)
2 šalice tjestenine
Priprema:
U zdjeli multipraktika pomiješajte ocijeđeni i isprani slanutak, češnjeve češnjaka i zobene pahuljice. Miksajte dok se ne usitne. Kad pritisnete smjesu između prstiju, trebala bi se držati zajedno. Prebacite u veliku zdjelu zajedno sa sušenim začinskim biljem, solju, limunovim sokom i nasjeckanim tikvicama. Nemojte koristiti više od 1 šalice nasjeckanih tikvica. Miješajte dok se sve dobro ne spoji.
Ako je smjesa previše mokra za rukovanje, dodajte malo brašna (možete samljeti zob u brašno).
Zagrijte pećnicu na 220 °C, a zatim obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Rukama grabite žlicu po žlicu smjese od tikvica i razvaljajte u 12 zasebnih loptica. Složite na lim za pečenje nekoliko centimetara jedno od drugog i pecite u pećnici 25 minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama.
Nakon što kuglice od tikvica postanu svijetlo zlatnosmeđe, izvadite ih iz pećnice i ostavite sa strane. Poslužite toplo preko kuhane tjestenine.
Sastojci:
4 šalice nasjeckanih tikvica, otprilike 4 tikvice srednje veličine
1½ šalice kukuruznih zrna, svježih
¾ šalice nasjeckanog mladog luka, oko 6 glavica mladog luka
3 češnja češnjaka, mljevena
1¼ šalice brašna od slanutka
2 žličice mljevenog kima
1 žličica sušenog origana
1 žličica suhe majčine dušice
1 žličica soli i papra
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte nasjeckane tikvice, kukuruz, mladi luk, brašno od slanutka, češnjak, kumin, origano, timijan, sol i papar. Promiješajte dok se dobro ne prožme. Ostavite da odstoji najmanje 5 minuta. Ovaj korak je važan jer će brašno upiti vlagu iz tikvica i formirati tijesto.
Zagrijte ulje i stavite količinu za male okruglice. Pecite oko 3-5 minuta sa svake strane, dok ne porumene.
Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
1 srednje velika glavica luka, nasjeckana
2-3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 srednja tikvica, narezana na kockice
1 konzerva nasjeckanih rajčica (oko 400 g) ili 3-4 svježe rajčice, nasjeckane
1 litra povrtnog temeljca
100 g tjestenine
sol i crni papar po ukusu
1/2 žličice suhog origana (ili svježeg ako imate)
svježi peršin za posipanje (po želji)
Priprema:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Zatim dodajte češnjak i pržite još 1-2 minute. Dodajte nasjeckane tikvice i pržite ih još 5 minuta, povremeno miješajući.
Dodajte nasjeckane rajčice (ili konzervu rajčica) i dobro promiješajte. Pustite da zavrije, a zatim smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka 10 minuta.
Ulijte povrtni temeljac i pričekajte da proključa. Kad zakuha, smanjite temperaturu i kuhajte na umjerenoj temperaturi 10 minuta. Dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Začinite juhu i poslužite s kuhanom tjesteninom.
Sastojci:
2 srednje tikvice
1/2 šalice brašna (pšenično, bademovo ili kokosovo)
1/2 šalice mlijeka (koristite biljno mlijeko, primjerice, bademovo, sojino ili zobeno)
1/2 šalice krušnih mrvica
2-3 žlice psyllium ljuskica (opcionalno, za dodatnu hrskavost)
1/2 žličice soli
1/2 žličice crnog papra (po ukusu)
1/2 žličice suhog origana (ili majčine dušice)
1/4 žličice paprike u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Postavite rešetku za pečenje na srednju razinu u pećnici i obložite pleh papirom za pečenje.
Operite i osušite tikvice. Narežite ih na tanke kriške, otprilike 2-3 mm debljine.
U jednoj zdjeli pomiješajte brašno s malo soli i papra. U drugoj zdjeli, pomiješajte biljno mlijeko s psyllium ljuskicama (ako koristite). U trećoj zdjeli, pomiješajte krušne mrvice, suhi origano, papriku u prahu i, ako želite, naribani veganski parmezan ili kvasac u prahu.
Svaku krišku tikvice prvo uvaljajte u brašno, zatim u smjesu mlijeka, i na kraju u smjesu krušnih mrvica. Pritom pritisnite zato da se mrvice dobro slijepe.
Postavite panirane kriške tikvica u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta, povremeno ih okrećući da bi se ravnomjerno ispekle. Pričekajte da se malo ohlade i spremne su za jelo!
Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
1 srednje velika glavica crvenog luka, nasjeckana
2-3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 srednje tikvice, narezane na kockice
1 šalica arborio riže
1/2 šalice bijelog vina (opcionalno)
4 šalice povrtnog temeljca
1/2 šalice nasjeckanog svježeg peršina ili korijandra
sol i crni papar po ukusu
1/2 žličice suhog origana ili majčine dušice (po želji)
1/4 šalice limunovog soka (po želji, za svježinu)
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani crveni luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta te dodajte češnjak i pržite još kratko.
Dodajte na to tikvice i lagano pržite te ubrzo nakon toga dodajte rižu. Ulijte bijelo vino i kuhajte dok ne ispari.
Postupno dodavajte temeljac i miješati dok riža ne postane kremasta i al dente, 18-20 minuta. Kad je rižoto gotovo, umiješajte nasjeckani peršin ili korijandar, suhi origano ili majčinu dušicu (ako koristite) te po potrebi dodajte sol i crni papar. Ako želite, dodajte malo limunovog soka za dodatnu svježinu. Poslužite toplo.
Sastojci:
200 g tjestenine
2 srednje tikvice, narezane na kockice
1 crvena paprika, narezana na kockice
1/2 glavice crvenog luka, tanko narezane
1/2 šalice cherry rajčica, prepolovljenih
1/4 šalice maslina (crne ili zelene), narezane
1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina ili bosiljka
1/4 šalice nasjeckanog feta sira
Za dressing:
3 žlice maslinovog ulja
sok od 1 limuna
1 žlica bijelog vinskog octa ili jabučnog octa
1 žličica Dijon senfa
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
sol i crni papar po ukusu
1/2 žličice suhog origana (opcionalno)
Priprema:
U velikom loncu s posoljenom vodom, kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente. Zagrijte 1-2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj temperaturi.
Dodajte kockice tikvica i pržite dok ne omekšaju i lagano porumene, oko 5-7 minuta. Povremeno miješajte. Posolite i popaprite po ukusu.
U maloj zdjeli posebno pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, bijeli vinski ocat (ili jabučni ocat), Dijon senf, nasjeckani češnjak, sol, crni papar i origano (ako koristite) te dobro promiješajte.
U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu tjesteninu, pržene tikvice, crvenu papriku, crveni luk, cherry rajčice, masline i nasjeckani peršun ili bosiljak. Prelijte dressing preko salate i dobro promiješajte tako da se svi sastojci spoje. Salatu poslužite odmah ili je stavite u hladnjak pa poslužite ohlađenu.
Sastojci:
2 srednje tikvice, narezane
1 velika glavica crvenog luka, nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 srednji krumpir, narezan (opcionalno)
1/4 šalice maslinovog ulja
4 šalice povrtnog temeljca
1/2 šalice biljnog mlijeka (po izboru) ili kokosovog mlijeka
1 žličica suhog origana ili majčine dušice
sol i crni papar po ukusu
svježi peršin za ukrašavanje (po želji)
2 žlice limunovog soka (po želji)
Priprema:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i pržite crveni luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i pržite još 1-2 minute. Dodajte tikvice i krumpir, pržite 5 minuta. Ulijte temeljac, dovedite do vrenja pa kuhajte 15 minuta dok povrće ne omekša.
Blendajte juhu dok ne postane glatka. Dodajte biljno ili kokosovo mlijeko, origano, sol i papar te limunov sok ako želite. Kuhajte još 5 minuta i poslužite toplo.
Sastojci:
1 šalica naribanih tikvica (ocijeđenih)
1/2 šalice biljnog ulja
1/2 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice javorovog sirupa (ili agave)
2 velika jaja (ili 2 žlice chia sjemenki + 6 žlica vode za vegansku verziju)
1 žličica ekstrakta vanilije
1 1/2 šalice brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1/2 žličice mljevenog cimeta (po želji)
1/2 šalice nasjeckanih oraha ili čokoladnih komadića (opcionalno)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za pečenje. Pomiješajte tikvice, ulje, šećer, sirup, jaja (ili chia smjesu) i ekstrakt vanilije. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i cimet. Kombinirajte sve sastojke.
Ulijte smjesu u kalup i pecite 50-60 minuta, pričekajte da se ohladi u kalupu desetak minuta, a zatim na rešetki.
Sastojci:
Za koru:
2 tikvice, naribane i ocijeđene
1/2 šalice naribanog sira (mozzarella, cheddar ili veganski)
1/4 šalice brašna
1 jaje (ili 1 žlica chia sjemenki + 3 žlice vode za vegansku verziju)
1/2 žličice origana
1/2 žličice timijana
sol i papar
Za preljev:
1/2 šalice rajčice umaka
1/2 šalice naribanog sira
povrće po izboru (paprika, gljive, luk, masline)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pomiješajte tikvice, sir, brašno, jaje, origano, timijan, sol i papar. Oblikujte na papiru za pečenje u oblik pite. Pecite 15-20 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Rasporedite umak, sir i povrće po kori. Pecite još 10-15 minuta. Prije posluživanja ohladite.
Foto: Pexels, Candice, elena_hramowa Bell iStock/Getty Images Plus via Getty Images