Slikovite plaže i bistro more: 6 najljepših uvala na otoku Šolti

by | 16 kolovoza, 2024
otok šolta plaže uvale

Spremate li se ili razmišljate o odlasku na otok Šoltu, ovih šest plaža i uvala nikako nemojte zaobići!

Šolta je otok u srednjoj Dalmaciji, nedaleko od Splita i zapadno od Brača, a oko njega se nalazi čak sedam malih otočića. Savršeno, zar ne?

Ako imate priliku, svakako posjetite ovo mjesto za koje mnogi tvrde da je oličenje netaknute prirode i kristalno čistog mora, a ono što je još zanimljivije, možete pronaći plaže od pješčanih do šljunčanih. Dok ste tamo, nikako ne propustite obići barem neke od poznatih uvala i skrivenih plaža. Zašto? Jer su to plaže koje nude pravu privatnost i mir, daleko od masovnog turizma.

Te plaže su većinom smještene s južne strane otoka, a što još reći osim da je ovo mjesto idealno za ljetni mir i ugođaj kroz stapanje s prirodom i morem?

Plaže i uvale na otoku Šolti

Uvala Jorja

Uvala Jorja poznata je po tome što se na njoj nalazi jedna kuća, a do nje se može doći seoskim putem.

Sama uvala očarat će vas ljepotom, a posebice ako stignete brodom. More je ovdje kristalno čisto, obala je šljunkovita, a do nje možete stići i automobilom te propješačiti do dijela gdje ćete se smjestiti.

Ovo je još jedna od uvala koja je idealna za odmor, mirne trenutke, plivanje i opuštanje – uz istovremeni pogled na more.

Uvala Stračinska

Smještena u uvali Stračinska, ova plaža ima prekrasne plaže s finom šljunčanom obalom, kao i odličnu vodu.

Ako poželite, ovdje se nalazi i nekoliko kućica za iznajmljivanje, a prvo što će vas očarati jest bistrina mora, kao i brodice koje su lagano raspoređene po moru.

Ovo je mjesto idealno ako dolazite brodom, pa ako ste u blizini, svakako se usidrite u ovoj lijepoj uvali na otoku Šolti.

Uvala Livka

Uvala Livka nalazi se u blizini Splitskih vrata i najbliža je Braču, a ovdje se možete usidriti brodom na dubini od deset metara.

Ipak, za one koji dolaze brodom – valja pripaziti u vrijeme kad puše jugo jer je tada poprilično valovito i nije sigurno. Ipak, to ne znači da ne možete stati i barem se okupati u ovoj uvali te uživati u njezinoj ljepoti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by A.M. (@am_mrusso)

Uvala Šešula

Smještena u istoimenom zaljevu, ova plaža poznata je po svom kristalno čistom moru i šljunkovitoj obali. Idealna je za obitelji zbog plitkog mora.

Ova plaža i sama uvala od omiljenih su na otoku, a do njih možete stići pješice, autom pa čak i biciklom.

Uvala Zaglav

Uvala Zaglav na otoku Šolti nudi čisto more i šljunkovite plaže u mirnom okruženju, idealnom za opuštanje i bijeg od gužvi. Do uvale se može doći automobilom ili brodom, uz malo hodanja, a savršena je za plivanje i sunčanje u prirodnom ambijentu.

Ali ne zaboravite na to da je preporuka ponijeti sa sobom hranu i piće jer opcije u blizini mogu biti ograničene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by K a t j a V. (@kat_jaas)

Plaža Tatinja

Ova plaža smještena je blizu naselja Nečujam na otoku Šolti, a idealno je mjesto ako tražite i trebate opuštanje.

Uvalu čini posebnom to što je zaštićena od sjevernih i jugoistočnih vjetrova pa je idealna za sidrenje, ali i uživanje u mirnom okruženju bez valova i vjetra.

Na ovoj plaži možete i skakati sa stijena, a do nje je lako stići pješke makadamskim putem (i brodom s morske strane).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michi (@michile_unterwegs)

Pročitajte: Pitki romani koje čitamo za produžetak ljetnog ugođaja 

Foto: Instagram, Dreamer4787 iStock/Getty Images Plus via Getty Images