Što se zna o majmunskim boginjama, bolesti koja je stigla u Europu?

Dana 15. kolovoza zabilježen je prvi slučaj u Švedskoj. Hoće li stići i u Hrvatsku?

by | 18 kolovoza, 2024
majmunske boginje bolest

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pojavu majmunskih boginja (mpox) u dijelovima Afrike javnozdravstvenom krizom od međunarodnog značaja.

Ova vrlo zarazna bolest ubila je najmanje 450 ljudi u Demokratskoj Republici Kongo i tada se digla uzbuna. Dana 15. kolovoza otkriven je i prvi slučaj u Europi, konkretnije u Švedskoj.

Hoće li ova bolest stići i do Hrvatske i moramo li biti zabrinuti te koji su simptomi, pročitajte u nastavku.

Majmunske boginje – simptomi

Uzrokovane su virusom iz iste obitelji kao i velike boginje, koji je obično puno manje štetan. Izvorno se prenosio sa životinja na ljude, ali sada se prenosi i između ljudi.

Početni simptomi uključuju:

  • groznicu
  • glavobolje
  • oticanje
  • bol u leđima
  • bolne mišiće.

Nakon što groznica prestane, može se razviti osip. Često počinje na licu prije nego što se proširi na druge dijelove tijela, najčešće dlanove i tabane.

Osip, koji može biti jako svrbjeti ili biti bolan, mijenja se i prolazi kroz različite faze prije nego što konačno formira krastu, koja kasnije otpadne. Može uzrokovati ožiljke. Infekcija može nestati sama od sebe i traje između 14 i 21 dana. Ali u nekim je slučajevima kobno, osobito za ranjive skupine, uključujući i malu djecu.

Ozbiljni slučajevi mogu izazvati lezije koje napadaju cijelo tijelo, posebno usta, oči i genitalije – piše BBC.

Širenje majmunskih boginja

Kroz bliski kontakt s nekim tko je zaražen, uključujući seks, kontakt kože na kožu ili boravak blizu zaražene osobe. Virus može ući u tijelo kroz oštećenu kožu, dišne putove ili kroz oči, nos ili usta. Također se može širiti dodirom predmeta kontaminiranih virusom, poput posteljine, odjeće i ručnika.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ovaj je tjedan u srijedu po drugi put u dvije godine zbog majmunskih boginja proglasila svjetsku javnozdravstvenu krizu nakon što se virusna bolest iz Demokratske Republike Kongo proširila na susjedne zemlje.

Bolest se u Kongu počela širiti u obliku endemskog soja poznatog kao “clade I”. No čini se da se nova varijanta “clade Ib” lakše širi bliskim dodirom, uključujući i seksualni kontakt. Bolest se proširila iz Konga u susjedne zemlje, uključujući Burundi, Keniju, Ruandu i Ugandu, što je potaknulo reakciju WHO-a.

ECDC je u petak povisio svoju procjenu razine rizika za majmunske boginje s “niske” na “umjerenu” zbog izoliranih slučajeva koji se pojavljuju u bloku i zatražio zemlje da održe visoku razinu svijesti među putnicima koji dolaze iz pogođenih područja.

Što se Hrvatske tiče, opasnosti nema, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš za Dnevnik Nove TV.

“Ako se stvari intenziviraju, naravno da će HZJZ u svojim priopćenjima dalje ukazivati na ono što je potrebno, međutim, u ovom trenutku situacija je pod kontrolom što se RH tiče.”

Pročitajte: Razvijen je pametni inzulin za liječenje dijabetesa, evo kako funkcionira

Foto: Boris Jovanovic iStock/Getty Images Plus via Getty Images