Ovaj jednostavan test otkriva kakvo vam je zdravlje srca, odobravaju ga i liječnici

by | 27 kolovoza, 2024
test za zdravlje srca

Mnoge stvari postale su viralne na TikToku, a jedna od njih je i izazov koji lako možete napraviti kod kuće – “sjedni-ustani” – i odmah vidjeti kakvo je vaše zdravlje srca.

Jer činjenica je da se dugovječnost ne odnosi samo na to koliko dugo živite već se ona odnosi i na to da ostanete zdravi što je dulje moguće.

Test “sjedni-ustani”

Ovaj test započinjete stojeći: sjednete prekriženih nogu na tlo, a zatim ponovno ustanete. Bitno je reći da cijeli test trebate obaviti bez da koristite ruke ili bilo koji dio tijela osim nogu i snage vašeg tijela da vam pomognu da ustanete, odnosno sjednete.

Medicinska suradnica NBC Newsa dr. Natalie Azar rekla je da je ovaj test zapravo dobar i neizravan pokazatelj vašeg zdravlja.

Osim toga, učinkovit je pokazatelj zdravlja jer morate imati dobro kardiovaskularno zdravlje, dobru ravnotežu, agilnost, fleksibilnost te snagu tijela i nogu da biste ga mogli završiti.

@thefastingmd

How did you do? The test is pretty simple. Go from standing to sitting cross-legged, and then go back to standing without using any parts of your body besides your legs and core to help you get up and down. The test measures multiple longevity factors, including heart health, balance, agility, core and leg strength and flexibility. Its for women and men esp in midlife/ menopause Now, this is a reminder that there is no perfect test for longevity but your ability to sit on the floor and then rise without using a lot of support is a good marker of your strength, flexibility, and balance, which is a marker of good health. This is similar to the chair to stand test that I’ve shown before, but a little more challenging, and meant more for the younger population Can you do it? ssittorisetestffitnesstestllongevitytestllongevitymmenopausep#perimenopause

♬ original sound – Dr. Amy Shah

test za zdravlje srca

Kako napraviti test “Sjedi-ustani”

Počnite stajati i dajte sebi 10 bodova. Sjednite na pod prekriženih nogu. Ponovno ustanite.

Oduzmite bod svaki put kad koristite ruku, koljeno, podlakticu ili stranu noge da si pomognete ustati.

Ako možete sjesti i stajati bez asistencije, to jest bez pomoći ruke, koljena ili podlaktice postigli ste savršenih 10 bodova. Ako uopće niste mogli ustati, vaš rezultat je nula.

Ipak, rezultate valja uzeti s rezervom jer ne može biti isti rezultat ako se potpuno zdravi i gipki, kao ni ako imate određena mišićno-koštana organičenja, bolove i slično.

Zanimljivo je i navesti da je ovaj test bio i dio studije čiji rezultati su pokazali da je test od sjedenja do ustajanja (SRT) značajan prediktor smrtnosti kod sudionika u dobi između 51 i 80 godina. Studija je zapravo otkrila da što je niži rezultat, to je sedam puta veća vjerojatnost da će osoba umrijeti u sljedećih šest godina – piše Today.com.

Pročitajte: Kod žena u perimenopauzi veća je vjerojatnost za ovaj poremećaj

Foto: Voronchuk Daria, shurkin_son iStock/Getty Images Plus via Getty Images