Hrvatske sportašice koje pratimo na Paraolimpijskim igrama u Parizu

by | 28 kolovoza, 2024
paraolimpijske igre 2024 hrvatske sportašice

Nakon Olimpijskim igara u Parizu, slijede Paraolimpijske igre kao najveće sportsko događanje za osobe s invaliditetom.

Na temelju dogovora Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) i Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC), Paraolimpijske igre se od 1988. održavaju na istome mjestu na kojem su prethodno održane Olimpijske igre.

Hrvatske boje ove godine na Paraolimpijskim igrama branit će 22 parasportaša, a imat ćemo predstavnike u šest sportova.

Paraolimpijske igre trajat će od 28. kolovoza do 8. rujna 2024. i održavaju se u Parizu na kojima će sudjelovati oko 4400 sportaša iz 186 zemalja, a natjecat će se u 22 sporta.

Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na ljetnim Paraolimpijskim igrama, pri čemu pet zlatnih, osam srebrnih i 13 brončanih medalja. Naša država je prvi put na paraolimpijskim igrama nastupila u Barceloni 1992. godine, gdje je hrvatske boje branilo šest sportaša u tri sporta (atletika, plivanje, streljaštvo).

U Barceloni je osvojena i prva hrvatska medalja – Milka Milinković je u bacanju koplja bila treća.

Najbrojniju reprezentaciju Hrvatska je imala u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine s 25 predstavnika, dok je na zadnjim igrama u Tokyju, također bilo 22 predstavnika.

Najuspješnije Igre bile su u Pekingu gdje su hrvatski parasportaši osvojili tri zlata i jedno srebro, dok su u Tokyju osvojili sedam medalja, ali bez zlata – tri srebra i četiri bronce.

Čast nošenja hrvatske zastave na ovim Paraolimpijskim igrama 2024. godine pripala je parastolnotenisačici Anđeli Mužinić Vincetić i paraplivaču Dini Sinovčiću.

Veliki uspjeh želimo svim našim sportašima i sportašima!

Hrvatske sportašice na Paraolimpijskim igrama

Mikela Ristoski – atletika

Osvajačica je zlatne i dva brončana odličja s Paraolimpijskih igara te svjetska prvakinja u skoku udalj. Bila je stjegonoša na otvaranju Paraolimpijskih igara u Tokyju 2020.

Zanimljivo je da je preskočenom daljinom od 11,67m Mikela na Svjetskom prvenstvu u Dohi postavila novi svjetski rekord u troskoku svoje kategorije T20.

Ivana Purkić – atletika

Ivana je rođena Vinkovčanka kojoj će ovo biti prve Paraolimpijske igre, a već ima iskustvo s prethodnih svjetskih i europskih natjecanja.

Anđela Mužinić Vincetić  – parastolni tenis

Pariz će biti četvrte Paraolimpijske igre u nizu na kojima će Anđela sudjelovati. Osim toga, ona već ima dvije paraolimpijske medalje, ali i brojne svjetske i europske.

Helena Dretar Karić – parastolni tenis

Rođena Varaždinka Helena Dretar Karić članica je parastolnotenijskog kluba URIHO iz Zagreba, a nakon Tokyja, Rija i Londona, Pariz će joj biti četvrte u nizu Paraolimpijske igre.

Mirjana Lučić – parastolni tenis

Mirjana je članica, predsjednica i trenerica u PSTK-u Uspon Velika gorica, a ujedno i predsjednica Parasportog saveza grada Velike Gorice.

Isto tako, nastupila je na Paraolimpijskim igrama 2016. godine, a sada se opet vraća.

Emma Mečić – paraplivanje

Najmlađa predstavnica Hrvatske na Paraolimpijskim igrama u Parizu će biti Emma Mečić.

Emma je aktualna europska prvakinja u disciplini 400 m slobodno, još uvijek pohađa srednju školu, a s obzirom na to da je tek napunila 17 godina, ona će u Parizu biti najmlađa predstavnica Hrvatske u povijesti.

Paula Novina – paraplivanje

Paula je 2014. godine proglašena sportskom nadom Hrvatskog paraolimpijskog odbora, a 2018. godine i 2019. godine najuspješnijom parasportašicom Hrvatskog paraplivačkog saveza.

Anamarija Arambašić – boćanje

Anamarija je već osvojila medalje sa svjetskih kupova u Rio de Jaineru i Montrealu, a vjerujemo da će i na Paraolimpijskim nastaviti svoj niz.

Dora Bašić – boćanje

Dora Bašić je članica kluba PKB “Dan” Slavonski Brod i ovo će joj biti prvi nastup na Paraolimpijskim igrama.

Pročitajte: Koliko zapravo kalorija troši plivanje u moru?

Foto: Instagram, Carmen Mandato/Staff Getty Images Sport via Getty Images AsiaPac