Hrana bogata biotinom – oporavlja i pomlađuje kožu, kosu i nokte bolje od kozmetike

Njega iznutra prema van

by | 10 rujna, 2024
hrana bogata biotinom

Želite li iznutra poduprijedi ljepotu i zdravlje svoje kose, kože i noktiju, u jelovnik uvrstite namirnice bogate ovim vrijednim vitaminom B-kompleksa.

Biotin, poznat i kao vitamin B7 ili vitamin ljepote, ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja kose, kože i noktiju. Ova bitna hranjiva tvar pomaže u metabolizmu masti, ugljikohidrata i proteina, koji su važni za rast i održavanje tkiva u tijelu, uključujući kosu, kožu i nokte.

Biotin je posebno važan za zdravlje kose jer pomaže u proizvodnji keratina, proteina koji čini strukturu kose. Odgovarajuće razine biotina mogu pomoći u smanjenju ispadanja kose i pospješiti zdrav rast. Također igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože pomažući u regulaciji proizvodnje novih stanica kože te u podržavanju čvrstoće i strukture noktiju.

Iako je nedostatak biotina rijedak, može dovesti do gubitka kose, suhe kože i lomljivih noktiju. Preporučeni dnevni unos biotina za odrasle je oko 30 mcg, a odlično ga možete nadomjestiti sljedećim namirnicama.

Pročitajte: Jeste li znali da je rajčica zapravo supernamirnica koja jača imunitet i uljepšava kožu?

Hrana bogata biotinom za kožu, kosu i nokte

Uključivanje ovih namirnica bogatih biotinom u vašu prehranu može vam pomoći da nahranite kosu, kožu i nokte iznutra prema van. Međutim, važno je napomenuti da iako biotin može podržati zdravlje ovih tkiva, on nije lijek za sve probleme poput gubitka kose ili lomljivih noktiju. Ako imate problema s kosom, kožom ili noktima, uvijek je najbolje posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom za personalizirani savjet i liječenje.

1. Jaja

Jaja su jedan od najboljih izvora biotina, a jedno veliko jaje sadrži oko 10 mikrograma vitamina.

2. Orašasti plodovi i sjemenke

Bademi, kikiriki i sjemenke suncokreta izvrsni su izvori biotina, osiguravajući vam zdravu dozu vitamina, a istodobno unoseći bitne hranjive tvari poput proteina i zdravih masti.

3. Slatki krumpir

Batat ili slatki krumpir nije samo ukusan već je i prepun biotina. Izvrstan je dodatak svakoj prehrani čiji je cilj promicanje zdrave kose, kože i noktiju.

Pročitajte: “Ova 3 suplementa zaslužna su za ljepotu moje kože, kose i noktiju” – otkriva naša nutricionistkinja

hrana bogata biotinom

Foto: VeselovaElena, iStock via Getty Images Plus

4. Avokado

Avokado je bogat biotinom, ali i zdravim masnim kiselinama čija sinergija može pomoći da vaša koža, kosa i nokti izgledaju zdravo i blistavo.

5. Losos

Losos je odličan izvor biotina, a također osigurava omega-3 masne kiseline, koje su neophodne za zdravu kožu i kosu.

6. Mliječni proizvodi

Mlijeko, jogurt i sir dobri su izvori biotina, što ih čini izvrsnim dodatkom vašoj prehrani ako želite podržati zdravlje svoje kose, kože i noktiju.

7. Špinat

Špinat je lisnato povrće bogato hranjivim tvarima koje je bogato biotinom, kao i drugim vitaminima i mineralima koji su korisni za vaše cjelokupno zdravlje.

8. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice, poput zobi, smeđe riže i kvinoje dobar su izvor biotina i mogu pomoći u održavanju snage i blistavosti vaše kose, kože i noktiju.

Pročitajte: 10 svakodnevnih navika za svježiji i pomlađeniji izgled

Foto: GaudiLab, iStock via Getty Images Plus