Nataša Tavčar: “Izrada prirodne kozmetike slična je slaganju mozaika”

Direktorica i zastupnica o organskoj kozmetici i pokretanju uspješnog brenda

by | 9 rujna, 2024

Ljubav Nataše Tavčar prema organskoj kozmetici razvila se već u tinejdžerskim godinama. Oduševljenje utjecajem biljnih sastojaka na kožu odvelo ju je na studij kozmetike na Visokoj školi za usluge (VIST) u Ljubljani (sada Fakultet za aplikativne znanosti), gdje je stekla titulu magistra kozmetike i postala suautor slovenskog patenta za održivu kozmetičku aktivnu tvar iz drveta bijele jele.

Svoje znanje nadogradila je i na renomiranoj školi organske kozmetike Formula Botanica, gdje je naučila stvarati učinkovite i nježne formule te je stekla certifikat za organsku njegu protiv starenja kože. Sve je ovo dovelo i do njezinog brenda prirodne kozmetike GalBaia.

Kako to da ste poželjeli izrađivati vlastitu kozmetiku?

Moja želja za stvaranjem vlastite kozmetike proizlazila je iz potrebe za proizvodima koji bi spajali učinkovitost s prirodnim sastojcima najviše kvalitete. Inspiraciju sam pronašla u prirodi pa sam se usredotočila na stvaranje formula koje njeguju kožu i donose vrhunske rezultate.

Osim toga, željela sam da proizvodi budu i estetski usavršeni. Kombinacijom strasti prema prirodi i stečenog znanja, trudila sam se stvoriti kozmetiku koja ne samo da njeguje već i naglašava prirodnu ljepotu i osigurava ugodno korisničko iskustvo.

Koliko je komplicirano i teško danas stvoriti čistu, etičku i prirodnu kozmetiku? Je li složenije od stvaranja koncencionalne kozmetike?

Izrada prirodne kozmetike slična je slaganju mozaika, gdje pažljivo biram samo najbolje sastojke, ponajprije certificirano organske i dobivene na održiv način. Da bi se postigle stabilne i učinkovite formule, potrebno je puno znanja, strpljenja i eksperimentiranja jer su prirodni sastojci često osjetljiviji i imaju kraći rok trajanja.

Osim toga, potrebno je poštovati stroge standarde i dobiti certifikate za organsku kozmetiku koji osiguravaju da su sastojci doista prirodni i ekološki prihvatljivi. Dobivanje CosmEthically ACTIVE certifikata za moj prvi proizvod ne potvrđuje samo prirodnost sastojaka već i njihovu stvarnu učinkovitost. U usporedbi s konvencionalnom kozmetikom, koja često koristi sintetičke konzervanse za pojednostavljenje proizvodnje, ovaj pristup predstavlja veći izazov, ali osigurava da su proizvodi doista kvalitetni i učinkoviti.

Kako gledate na današnje skincare trendove?

Drago mi je primijetiti sve veću raznolikost i priznanje vrijednosti prirodnih i održivih proizvoda. Fokusiranje na minimalističke rutine s prirodnim sastojcima i aktivnim tvarima, zajedno s naglaskom na održivoj kozmetici, predstavlja značajan korak naprijed.

Ipak, ključno je da su potrošači svjesni i da mogu prepoznati razlike između marketinških trikova i stvarnih koristi za kožu. Samo na taj način mogu donositi odluke koje su u najboljem interesu za njihovu kožu i opće zdravlje.

Koji je Vaš najveći izazov u karijeri i kako ga svladavate?

Jedan od mojih najvećih izazova jest konstantno traženje načina kako poboljšati kvalitetu i učinkovitost proizvoda, a istovremeno poštovati etičke i održive standarde. Ovaj izazov motivira me na to da se stalno usavršavam, istražujem nove trendove i surađujem s drugim stručnjacima. Vjerujem da je upravo ta težnja za izvrsnošću ono što me pokreće u karijeri. 

Što biste još željeli postići u svome poslu?

U budućnosti želim proširiti svoju liniju proizvoda i postići veću prepoznatljivost, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Moja vizija je da brend GalBaia postane sinonim za prirodnu i učinkovitu njegu kože, koju ljudi uključuju u svoj svakodnevni život. Želim da moja kozmetika postane prvi izbor za one koji cijene prirodu i traže proizvode koji su učinkoviti i prijateljski prema njihovoj koži i okolišu. Također se trudim doprinijeti većoj svijesti potrošača o važnosti prirodne i održive kozmetike jer vjerujem da je to ključ za bolju budućnost za sve nas.

 

Lekcije za LJ&Z čitateljice

Koji su prirodni sastojci u kozmetici najdjelotvorniji?

U kozmetici postoji puno prirodnih sastojaka koji učinkovito njeguju kožu. Među njima su ključni sok Aloe vere i antioksidansi poput vitamina C i E, koji štite i obnavljaju kožu. Posebnu vrijednost imaju i ulja kao što su cacay, babassu, nar, trešnja i rižino ulje, koja su bogata esencijalnim masnim kiselinama i pomažu u hidraciji i regeneraciji kože.

Vrlo su učinkoviti i hidrolati, primjerice hidrolat smilja koji umiruje kožu, te ekstrakti poput ekstrakta drveta bijele jele poznatog po svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. Ovi sastojci doprinose zaštiti, hidraciji te očuvanju zdrave i mladenačke kože. Međutim, svaka koža ima svoje specifične potrebe pa je važno da pojedinci odaberu sastojke koji odgovaraju njihovim trenutačnim potrebama.

Postoji li netko kome prirodna kozmetika nije preporučljiva?

Iako koža općenito dobro podnosi prirodnu kozmetiku, postoje iznimke. Osobe s vrlo osjetljivom kožom ili sklonošću alergijama na određene biljne sastojke mogu se prije uporabe konzultirati sa stručnjakom za njegu kože.

Također se preporučuje da trudnice i dojilje nove proizvode biraju oprezno i po potrebi potraže savjet stručnjaka. Proizvodi GalBaie dermatološki su testirani i prikladni i za osjetljivu kožu.

Naša kvaliteta potvrđena je prestižnim nagradama, koje osiguravaju sigurnost i učinkovitost naših proizvoda, čak i za mame. Ipak, savjetujemo da prije prve uporabe obavite test na malom području kože.

U čemu najčešće griješimo kad je o njezi kože riječ?

Svaka koža je jedinstvena. Najčešća pogreška jest korištenje proizvoda koji ne odgovaraju specifičnim potrebama naše kože.

Pretjerana njega također može biti štetna. Osim odgovarajuće njege, ne smijemo zaboraviti da je ljepota odraz cjelokupnog zdravlja. Zdrava prehrana, dovoljna hidracija i kvalitetan san jednako su važni za blistavu i zdravu kožu.

Stoga uvijek preporučujem da se posvetite cjelovitoj brizi za svoju kožu i prilagodite njegu njezinim specifičnim potrebama.

Foto: PR