Zašto je sada pravo vrijeme za stručni pregled madeža i gdje ga obaviti?

Iskoristite 25 % popusta na FotoFinder mapiranje cijelog tijela.

by | 18 rujna, 2024

Ljeto, s danima provedenima na plaži, bazenima ili planinarenju, donosi bezbroj ugodnih trenutaka. No, dok smo uživali na suncu, često smo zaboravljali kako dugotrajna izloženost UV zrakama može imati ozbiljne posljedice po našu kožu.

Iako je zaštita od sunca važan dio svake rutine za njegu kože, izlaganje sunčevom zračenju ipak može ostaviti dugoročne tragove na našoj koži, a najvažnije je obratiti pozornost na promjene madeža.

Zašto je pregled madeža ključan nakon ljeta

Izlaganje kože suncu tijekom ljeta može rezultirati promjenama na madežima, što može biti znak ozbiljnijih stanja, poput melanoma – jednog od najagresivnijih oblika raka kože.

Stručnjaci naglašavaju da pravovremeno otkrivanje ovih promjena značajno povećava šanse za uspješno liječenje. Zato je pregled madeža nakon ljetnog perioda od presudne važnosti.

Jedna od vodećih dermatoloških destinacija u Hrvatskoj, Sinteza Skin Clinic, nudi detaljne dermatoskopske preglede i naprednu tehnologiju za digitalno mapiranje madeža pomoću uređaja FotoFinder.

Ove usluge omogućuju precizno praćenje promjena na koži, a kako bi prevencija bila pristupačnija, Sinteza trenutačno nudi posebnu akciju od 25 % popusta na FotoFinder mapiranje cijelog tijela.

Dermatovenerologinja Mateja Tošić Jukić iz Sinteze Skin Clinic

Dermatoskopski pregled: što je to i zašto je važan

Dermatoskopski pregled madeža jedna je od najvažnijih metoda za rano otkrivanje melanoma i drugih oblika raka kože. Dermatoskop je posebna vrsta mikroskopa koja omogućuje dermatologu da kroz posebno osvjetljenje i uvećanje pregleda strukturu madeža ispod površine kože. Ovo je detaljniji pregled od onog koji možete sami napraviti kod kuće promatrajući madeže golim okom.

Glavna prednost dermatoskopskog pregleda je mogućnost ranog otkrivanja tumora kože, koji naizgled mogu izgledati bezopasno. Na taj način, čak i najmanje promjene na koži mogu biti detaljno analizirane, što omogućuje pravovremenu reakciju.

FotoFinder: revolucija u mapiranju madeža

Napredak tehnologije donosi i nove metode koje dermatološki pregledi podižu na novu razinu. Jedna od najnaprednijih tehnologija u praćenju madeža jest FotoFinder digitalno mapiranje cijelog tijela. Ova metoda omogućuje ne samo detaljno praćenje svakog madeža, već i usporedbu promjena kroz vrijeme, što je ključno za otkrivanje melanoma i drugih oblika raka kože u ranoj fazi.

FotoFinder koristi visokopreciznu kameru i softver kako bi kreirao digitalnu kartu svih madeža na tijelu. Svaki madež se snima, dokumentira i pohranjuje u bazu podataka, što omogućuje dermatologu precizno pratiti promjene na koži tijekom vremena. Ova metoda iznimno je korisna za osobe s velikim brojem madeža, kao i za one koje su podložnije riziku od razvoja melanoma.

FotoFinder pregled madeža

Prednosti FotoFinder tehnologije:

  1. Točnost i preciznost – FotoFinder omogućuje detaljno snimanje i dokumentiranje svakog madeža, uključujući najmanje promjene koje golim okom ne biste uočili.
  2. Usporedba kroz vrijeme – Jedna od glavnih prednosti ove metode jest mogućnost uspoređivanja prethodnih i novih snimki madeža kako bi se utvrdilo jesu li se madeži mijenjali kroz vrijeme.
  3. Brza dijagnoza – Ovaj sustav pomaže dermatolozima u bržem i točnijem donošenju dijagnoze, smanjujući potrebu za dodatnim pretragama.
  4. Mapiranje cijelog tijela – Omogućuje kompletnu sliku svih madeža na tijelu, uključujući i one na mjestima koja su teže dostupna za samopregled, poput leđa ili vlasišta.

Kome je namijenjeno FotoFinder mapiranje

FotoFinder je posebno koristan za osobe koje imaju puno madeža ili su podložne većem riziku od razvoja raka kože. Ova tehnologija idealna je za osobe koje imaju:

  • Veliki broj madeža
  • Atipične ili nepravilne madeže
  • Obiteljsku povijest melanoma
  • Osjetljivu kožu sklonu opeklinama
  • Često izlaganje UV zrakama, bilo kroz sunčanje ili upotrebu solarija

Za sve te skupine, FotoFinder predstavlja ključnu tehnologiju koja omogućava kontinuirano praćenje madeža te pravovremeno otkrivanje bilo kakvih promjena.

Ljeto je iza nas – vrijeme je za pregled!

Nakon intenzivnog izlaganja suncu tijekom ljetnih mjeseci, važno je provjeriti stanje madeža na vašoj koži. UV zrake mogu uzrokovati promjene u koži koje se ne primijete odmah, no koje mogu postati problem u budućnosti. Madeži se mogu promijeniti u veličini, boji ili obliku, a neke od tih promjena mogu biti rani znakovi melanoma.

Redoviti pregledi madeža trebali bi biti dio godišnje zdravstvene rutine svake osobe. Stručnjaci preporučuju da osobe s većim brojem madeža, kao i one koje imaju povijest raka kože u obitelji, pregledavaju madeže najmanje jednom godišnje. Za sve ostale, savjetuje se odlazak dermatologu kad primijete promjene na svojoj koži.

Ne zaboravite iskoristiti 25 % popusta na FotoFinder mapiranje cijelog tijela i pravovremeno se pobrinuti za svoje zdravlje. Naručite se pozivom na broj +385 1 5005 970 ili putem maila: [email protected].

Foto: PR