Jeste li čuli za Valencija dijetu? Donosimo sve benefite, ali i rizike, ako je želite probati

Gubitak kilograma na tragu najzdravije prehrane na svijetu

by | 23 rujna, 2024
što je valencija dijeta

Želite li se osloboditi nekoliko kilograma viška ili se, jednostavno, želite početi hraniti zdravije (zbogom fast foodu i tvorničkoj hrani), ovaj stil prehrane mogao bi postati vaša smjernica za kreiranje vašeg idealnog jelovnika.

Ako pretražujete pojam “Valencia diet” na TikToku, pronaći ćete na desetke optimističnih videozapisa dr. Daniela Valencije, liječnika osteopatske medicine, koji daje preporuke za recepte, savjete o zdravoj prehrani i bezbrižne dosjetke na engleskom i španjolskom. Stil života u Valenciji, kako ga on naziva, obećava niz dobrobiti za jačanje zdravlja poput gubitka težine, smanjenja upale, boljeg sna i više energije.

Mnoštvo je pratitelja dr. Valencije oduševljeno uspjehom u mršavljenju. Jedna TikTokerica tvrdi da je smršavjela gotovo 30 kilograma, dobila mišiće i čak poboljšala krvni tlak dok je slijedila Valencija dijetu. Drugi pratitelj kaže: “Izgubio četiri kilograma i nisu se vratili!”

No, kao i sve savjete s TikToka, i ovaj prvo treba “prosijati“ kroz nekoliko sita da bismo otkrili njegove stvarne benefite, ali i rizike. Ako vas privlači ideja da izgubite nekoliko kilograma viška, evo što sve trebate znati o novokomponiranoj dijeti inspiriranoj mediteranskim stilom prehrane koji slovi za najzdraviji na svijetu.

Pročitajte: Veganska prehrana može pomoći u usporavanju biološkog starenja

što je valencija dijeta

Što je Valencija dijeta

Valencija dijeta novi je pojam koji nije široko priznat ili standardizirani plan prehrane poput keto ili mediteranske dijete. Međutim, postoje reference na plan prehrane koji se temelji na tradicionalnim obrascima prehrane u španjolskoj regiji Valencija, a koji su poznati po svom naglasku na svježoj, lokalnoj hrani.

Što je na jelovniku

Ova dijeta, prema tome, daje prioritet: svježem povrću (primjerice, rajčica, paprika, patlidžan, tikvice); voću (posebno narančama po kojima je Valencija specifična); mahunarkama (primjerice, grah, leća); ribi i plodovima mora; maslinovom ulju (koje se obilno koristi u kuhanju); cjelovitim žitaricama (riža, posebno u jelima poput paelle); mesu (idealno nemasnom, ali ne nužno); crveno vino (u umjerenim količinama).

Ako uzmemo jedan dan kao primjer, dr. Valencia predlaže sljedeći jelovnik:

Doručak: tri vrste voća i jedan nemasni protein;
Međuobrok (po želji): Jedan veći komad voća
Ručak: tri vrste povrća, jedan protein, jedan ugljikohidrat
Večera: povrće, mahunarke i/ili salata, jedan protein bez mesa i jedna vrsta voća

što je valencija dijeta

Koje su prednosti ove prehrane

Dijeta Valencija obiluje hranjivim tvarima, jer se temelji na cjelovitoj, minimalno prerađenoj hrani bogatoj vitaminima, mineralima, antioksidansima i zdravim masnoćama (od maslinova ulja i ribe). S tim na umu, lako je zaključiti da je dobra za zdravlje srca. Drugim riječima, fokus na zdravim masnoćama, povrću i plodovima može podržati zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Pročitajte: Superhrana za tijelo: Ovo je popis 50 najzdravijih namirnica

Ono što se većina pita, može li pomoći kod gubitka težine? Apsolutno. Budući da je bogata vlaknima, nemasnim proteinima i zdravim masnoćama, ova dijeta može potaknuti osjećaj sitosti, smanjujući prejedanje. Ujedno, ova je dijeta održiva, uživat ćete jesti tjednima i mjesecima na ovaj način pa nema straha od brzog gubitka i još bržeg povratka izgubljenih kilograma.

Koji su rizici

Kao i svaki prehrambeni režim koji zagovara gubitak kilograma nije logično da u njegovim delicijama možete uživati u neograničenim količinama. Posebno treba biti oprezan na broj kalorija kod nekih tradicionalnih španjolskih jela, poput paelle, koja mogu biti visokokalorična ako se konzumiraju u velikim porcijama.

Sljedeći potencijalni nedostatak jest u raznolikosti. Ako se ne pridržavate pažljivo smjernica, ova dijeta mogla bi biti ograničena u izvorima proteina (samo nemasno meso i plodovi mora). Svakodnevna konzumacija alkohola, čak i u umjerenim količinama, možda nije prikladna za svakoga.

Ovisno o vašim tipičnim obrascima prehrane i aktivnosti, sigurno je za isprobati Valencija dijetu, ali ako patite od dijabetesa, svakako se prije isprobavanja novog prehrambenog režima posavjetujte sa svojim liječnikom ili nutricionistom.

Pročitajte: Anti-age dijeta: konkretni primjeri obroka i shopping lista namirnica

Foto: Kaboompics