Svima je dosta TikTok trendova, ali priznajemo da je demure make-up idealan za svaki dan

Vrlo pažljiv, vrlo skroman

by | 24 rujna, 2024
demure make up tiktok trend

Ako volite prirodan make-up koji je pogodan za svakodnevno nošenje i ne zahtijeva previše truda, mogao bi vas interesirati demure make-up.

Malo tko više može i želi pratiti TikTok trendove koji se izmjenjuju na tjednoj bazi, no demure make-up jedan je od onih koji vam zasigurno nije prošao ispod radara iz jednostavnog razloga – posvuda je.

Demure, izraz koje se TikTokom počeo širiti poput požara, označava “rezerviranost, skromnost i sramežljivost”. U potpunoj suprotnosti brat summer trendu koji je proteklog ljeta označavao egocentričnost i neopterećenost, svoj je uzlet doživio upravo ljetos. Jasno, kao i kod svih ostalih TikTok trendovskih tvorevina, niti ovaj nije ništa novo, no ako uzmemo u obzir da je njegova začetnica, TikTokerica Jools Lebron, njime željela kritizirati tipična društvena očekivanja koja ženama nalažu da budu tihe i nenametljive, stvari ipak postaju mrvicu zanimljivije.

 

@joolieannie #fyp #demure ♬ original sound – Jools Lebron

 

Što je demure make-up

Postoje različita tumačenja o tome kako točno izgleda skromna šminka, ali opći konsenzus je – skromna, minimalistička i profesionalna.

“Estetika “vrlo skromnog” trenda šminke je podcijenjeni glam sa suptilnim, prirodnim bojama i mekom, dobro izmiješanom aplikacijom“, kaže visažist Bryan Cantor. “Kad koristite ovaj vrlo skroman pristup šminki, koristite samo boje koje bi se prirodno pojavile na vašem licu. Klonite se boja koje su svijetle ili dramatične.”

Biti “vrlo pažljiv, vrlo skroman” nije samo način na koji izgledate već je i filozofsko stanje uma. To je povećana razina samosvijesti i želja da se pokažete na respektabilan način ovisno o tome gdje idete. Ideja je da sačuvate divlju šminku i odjeću za pravo vrijeme i da se pojavite u svom skromnom stanju kad uskočite u profesionalno okruženje.

 

@stxph.hvery demure, very mindful makeup for work♬ original sound – Jools Lebron

 

Što je sve potrebno da bi se kreirala demure šminka

Prirodna osnova: Počnite s dobrom bazom. Što kvalitetnije – to bolje.

Neutralna paleta sjenila za oči: “Neutralna mat sjenila obavezna su za ovaj make-up. Koristite ih da poboljšate oblik očiju, a ne da kreirate smjele dizajne“, kaže Cantor.

Ružičaste usne: Za savršeno skromne usne, Cantor kaže da prevučete prstom po odgovarajućim ruževima za usne u nijansi koja najbolje odgovara vašem tonu kože.

Mekano rumenilo: “Zaokružite svoju minimalističku šminku mekim prirodnim rumenilom na jagodicama”, savjetuje Cantor.

Maskara: Nekoliko poteza maskare sve je što vam treba. I, ako već niste, isprobajte smeđu maskaru. Savršeno se uklapa u demure make-up.

Eyeliner: Ako ga koristite, neka to bude minimalistički, umjereno. A umjesto eyelinera, možete koristiti i kvalitetnu, vodootpornu olovku za oči.

Bronzer: “Suptilni, dobro umiješani mat bronzer neophodan je za dodavanje neke dimenzije skromnom izgledu šminke“, kaže Cantor. “Ako volite bronzer u prahu, Pat McGrath’s Skin. Divine Bronzer (Sephora) dugotrajan je, mikrobaršunasti puder koji zamagljuje i usavršava vaš ten pomoću pudera mekog fokusa.”

Iako se u svojoj suštini demure ruga sam sebi, moramo priznati da je ovaj make-up vrlo praktičan i lijep, a time i idealan za jesenske dane. Ne znamo za vas, ali mi ćemo ga prigrliti.

Naslovna fotografija: @rosiehw/Instagram