U ovom slučaju žene su izložene većem riziku od autoimunih bolesti

Žene čije mjesečnice prestaju ranije izložene su većem riziku od autoimunih bolesti

by | 27 rujna, 2024

Kod žena s preuranjenom insuficijencijom jajnika, čije mjesečnice prestaju prije 40. godine, postoji puno veći rizik od teških autoimunih bolesti, pokazuju istraživanja.

Preuranjena insuficijencija jajnika (POI) javlja se kad žene mlađe od 40 više ne proizvode jajne stanice jer su im jajnici prestali ispravno raditi. Menstruacije postaju neredovite i zatim prestaju, a neke žene osjete simptome menopauze. Pogađa 1 % žena u svijetu.

Studija je otkrila da žene s POI-jem imaju dva do tri puta veću vjerojatnost da će razviti teška autoimuna stanja kao što su dijabetes tipa 1, pretjerano aktivna štitnjača, lupus i upalna bolest crijeva, u usporedbi s općom populacijom.

Istraživači kažu da otkrića značajno jačaju hipotezu da autoimuni procesi igraju “glavnu ulogu” u nastanku POI. 

Istraživanje: rizik od autoimunih bolesti s POI

Studija, objavljena u “Human Reproduction”, najveća je koja istražuje vezu između autoimunih stanja i POI – piše The Guardian.com.

Finski akademici pratili su gotovo 20 000 žena najmanje 12 godina. Analizirali su zdravstvene podatke iz sveobuhvatnih finskih registara i identificirali gotovo 4000 žena mlađih od 40 godina s POI dijagnozom između 1988. i 2017. godine.

Svaki je bio uparen s četiri žene slične dobi. Zatim su proučavali koliko ih je razvilo teška autoimuna stanja između 1970. i 2017. Otkrili su da je 5,6 % žena s POI-jem imalo dijagnosticiran barem jedan autoimuni poremećaj prije dijagnoze, a 12,7 % nakon dijagnoze POI. Sveukupno, kod žena je bila 2,6 puta veća vjerojatnost za razvoj autoimune bolesti prije dijagnoze POI-ja u usporedbi s kontrolnom skupinom.

žena autoimune bolesti

Foto: Pexels

Ti su rizici varirali od gotovo dvostruko većeg za preaktivnu štitnjaču i reumatoidni artritis do gotovo 26 puta većeg za poliglandularne autoimune bolesti.

Kod žena s POI-jem koje nisu imale prethodno postojeće autoimuno stanje postojala je gotovo tri puta veća vjerojatnost da će im se dijagnosticirati jedan u sljedeće tri godine.

Dr. Susanna Savukoski, liječnica ginekologije i opstetricije na Sveučilišnoj bolnici Oulu i Sveučilištu Oulu, Finska, koja je vodila studiju, rekla je:

“Važno je naglasiti da većina žena s POI-jem ne razvije teška autoimuna stanja, a većina žena s teškim autoimunima bolestima ne razvije POI. Međutim, medicinski djelatnici trebaju biti svjesni povećanog rizika, a i pacijente treba o tome informirati.”

Budući da POI ugrožava plodnost, žene s povećanim rizikom od ovog stanja trebale bi razmisliti o pokušaju začeća dok su mlade, kako je dodala dr. Savukoski, iako neke autoimune bolesti mogu značajno povećati rizik od komplikacija u trudnoći i treba ih razmotriti.

Pročitajte: Ove stvari uzrokuju ekstremne promjene raspoloženja kod žena

Foto: ilona titova iStock/Getty Images Plus via Getty Images