Kako je i kada pumpkin spice latte postao najpopularnije jesensko piće

Kako je pumpkin spice latte nastao i zašto

by | 29 rujna, 2024
Pumpkin Spice Latte

Kad stigne jesen, unaprijed znamo što će preplaviti društvene mreže – Gilmorice, niske UGG čizme i napitak Pumpkin Spice Latte. Kad je i gdje ovaj kultni napitak izmišljen i kako je postao tako popularan?

Premda potječe iz Amerike i smatra se zaštitnim znakom milenijaca, napitak Pumpkin Spice Latte osvojio je Europu i mlađe generacije, a odnedavno se može popiti i u nekim lokalima u Hrvatskoj, gdje su mišljenja oko ovog napitka podijeljena. Ako vas je oduvijek zanimalo kad je ovaj napitak postao zaštitni znak jeseni, donosimo kratku povijest koja pokazuje da često vrijedi slijediti intuiciju.

Pumpkin Spice Latte

INSTAGRAM: @a.n.honey

Kad je i gdje nastao Pumpkin Spice Latte

Napitak Pumpkin Spice Latte nastao je 2003. godine u Seattleu, a osmislio ga je kreativni tim slavnog lanca Starbucks koji je bio zadužen za kreiranje “ultimativnog jesenskog napitka”. U brojnim anketama, ispitanici su naglasili da žele okuse čokolade i karamele, no bundeva je postigla visoku ocjenu u kategoriji originalnosti.

Čitajte: Ovo su najbolje serije poput “Gilmorica” uz koje ćete glatko uploviti u jesen

Slijedeći vlastito nahođenje, tim se odlučio na okus bundeve jer Amerikanci obožavaju pite od bundeva te odlučio dodati starinsku mješavinu napitaka koja budi osjećaj nostalgije. Kad su stvorili novi jesenski napitak, nisu ni znali da će to piće uskoro postati dio pop kulture.

Prvo su ga ponudili u sto poslovnica u Washingtonu i Vancouveru, a već nakon tjedan dana znali su da imaju hit. Nakon godinu dana, Pumpkin Spice Latte našao se u svim poslovnicama Starbucksa.

Pumpkin Spice Latte

INSTAGRAM: @starbucks

Što se nalazi u napitku Pumpkin Spice Latte

Originalni Pumpkin Spice Latte uključuje je espresso kavu sa sirupom od bundeve (koja se radi od od pirea od bundeve sa šećerom), mlijekom i šlagom te mješavinom začina na vrhu poznatijih pod nazivom “pumpkin spice”. Ta smjesa radi se od cimeta, đumbira, muškatnog oraščića i klinčića i ovom napitku daje miris koji podsjeća na jesen.

Smjesa “pumpkin spice” u Americi je predstavljena 1950. godine, a već je tijekom 90-ih pronašla put do kafića. Ipak, tek je 2003. godine, zahvaljujući kreativcima iz Starbucksa postala – legendarna.

Pumpkin Spice Latte

FOTO: Pinterest

Kako su društvene mreže pomogle u popularnosti ove kave

Prije no što je Instagam preuzeo prevlast, a TikTok postao ultimativna tvornica trendova, veliku moć imali su Tumblr i Pinterest koji su svake jeseni bili preplavljeni kavom s bundevom kao ultimativnim napitkom sezone.

Danas postoji još nekoliko verzija ove kave, a ako želite slijediti originalni recept, pratite službeni recept koji se nalazi na stranici Starbucksa:

  • 1 espresso
  • šalica punomasnog mlijeka
  • 3 žlice domećeg sirupa od bundeve (izmiješajte meso bundeve sa šećerom)
  • šlag na vrhu po želji
  • prstohvat pumpkin spice začina (mješavina cimeta, đumbira, muškatnog oraščića i klinčića)

Uživajte!

 

INSTAGRAM: @fernandaraamirez/@newcitymicrocreamery