Tko će pobijediti, vi ili psorijaza? Ovo su proizvodi koji će biti na vašoj strani

by | 7 listopada, 2024

Psorijaza, poznatija u narodu kao “ljuskavica”, kožna je bolest karakteristična po suhoj, ljuskavoj koži. To je kronična, sustavna, upalna dermatološka bolest koja se javlja relativno često te pogađa 2-4 % stanovništva, od kojeg većina živi u Europi i SAD-u.

Unatoč mnogim istraživanjima, uzrok bolesti i dalje nije u potpunosti poznat. Ono što je dosad zaključeno jest to da postoji genetska predispozicija za razvoj bolesti te da imunološki poremećaji pridonose razvoju bolesti. Također, kod ove bolesti nije važno jeste li muškog ili ženskog roda, zahvaća oba roda podjednako.

Kako ćete znati imate li psorijazu

U početnoj fazi na koži se pojavljuju crveno-smeđe kvržice koje se ljušte. Veličina grudica je relativno mala, neke se mogu usporediti s glavom pribadače, dok druge imaju promjer 1-2 cm. Oštećenja kože mogu biti popraćena svrbežom, peckanjem i bolovima. Bolest može zahvatiti i zglobove. Psorijaza se također može pojaviti i na noktima gdje se očituje nepravilnim udubljenjima na njihovoj površini, mrljama, diskoloracijama i zadebljanjima te se ponekad ploča nokta odvaja od ležišta. Nažalost, kako bolest napreduje, kožne lezije postaju veće i veličine su nekoliko centimetara. Psorijaza nema jednak tijek razvoja kod bolesnika te postoje različite vrste i tipovi.

Kako liječiti psorijazu

Čak i ako mislite da prepoznajete kožnu bolest, nikad nemojte sami postavljati dijagnozu, već se posavjetujte s dermatologom. Niti jedna metoda ne jamči potpuno izlječenje bolesti, ali može značajno ublažiti njezin tijek i poboljšati kvalitetu života. Važno je pravilno njegovati kožu i promijeniti navike koje mogu negativno utjecati na tijek bolesti.

U svakodnevnoj njezi kože, a pogotovo psorijatične, suhe i atopične, od velike su pomoći emolijensi, odnosno pripravci koji podmazuju i sprječavaju preepidermalni gubitak vlage te smanjuju ljuštenje kože. Pharma brend koji je bogat emolijensima i prirodnim uljima pod nazivom Pharmaceris ističe se na tržištu svojom bogatom ponudom linija za određeni problem kože među kojima se nalazi i P-linija namijenjena koži sklonoj psorijazi.

Vaš “as iz rukava”: Pharmaceris P-linija za kožu sklonu psorijazi

Pharmaceris možete pronaći u gotovo svakoj ljekarni, a ako vaša ljekarna ne drži ovaj poljski brend, uvijek ga može naručiti za sebe. Svoje psorijatične probleme možete ublažiti s čak dva Pharmaceris proizvoda: gelom za čišćenje tijela i vlasišta PURI-ICHTILIUM i multifunkcionalnom kremom za lice i tijelo PSORITAR INTENSIVE.

Ono što nam se posebno sviđa kod ovih proizvoda jesu brojne kliničke studije koje dokazuju učinkovitost proizvoda i poboljšanje stanja pacijenata, kao i rezultate nakon korištenja proizvoda.

U sastavu kreme PSORITAR INTENSIVE nalazi se čak 2 % ulja katrana smreke – inovativnog sastojka koji djeluje kao antiseptik, a specijalno je razvijen od strane Pharmaceris znanstvenog tima stručnjaka. Uz to, krema je savršen odabir ako se borite s psorijazom jer je bogata uljima koja služe za vlaženje kože, što je obavezno kod psorijaze. Može se koristiti i u razdobljima remisije kako bi se spriječilo ponavljanje simptoma.

Gel PURI-ICHTILIUM zamjenjuje tradicionalni sapun i šampon te popravlja stanje vlasišta i kože. Može se koristiti i za vrlo suhu kožu koja je prezategnuta, svrbi i peruta se, a preporučuje se odraslima i djeci starijoj od osam godina za svakodnevno korištenje. Osim jedinstvenih sastojaka koji uspješno oporavljaju psorijatičnu kožu, Pharmaceris tim mislio je baš na sve, stoga ovaj gel nema miris, zbog čega odgovara većem broju populacije. Ova dva proizvoda mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji, u svakom slučaju, učinka neće manjkati.

Još nekoliko korisnih savjeta

Za više preporuka i savjeta možete se obratiti Pharmaceris timu na njihov Instagram ili Facebook profil gdje su jako ažurni te popularni po svojim aktivnostima i angažmanu. Što se još preporučuje za psorijazu, a nije vezano uz dermokozmetiku:

  • Kratko tuširanje mlakom vodom
  • Kontrola stresa
  • Korištenje SPF-a
  • Izbjegavanje pušenja, alkohola i određenih namirnica
  • Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama

Psorijaza se razlikuje od osobe do osobe, stoga je važno prilagoditi rutinu prema potrebama svoje kože. Ono što se može zaključiti jest da u ovoj :igri” nema pobjednika, već je svako razdoblje recidiva i remisije bitka za sebe.

Foto: PR; Marina Demeshko/Shutterstock