Stara izreka kaže da je jedna jabuka na dan dovoljna da odgodimo odlazak liječniku, no što ako je možemo pojesti unutar čokoladne torte? Ako ste uvijek u potrazi za zdravim receptima, a pritom ste veliki obožavatelj čokolade, ova čokoladna torta s dva sastojka prava je stvar za vas!
INSTAGRAM: @themodernnonna
Food blogerica koja stoji iza Instagram profila @themodernnonna, obožavateljica je ukusnih domaćih recepata, koji ni ne moraju biti složeni, a nedavno je objavila recept za tortu s dva sastojka za kojom su njezini pratitelji poludjeli.
Ova čokoladna torta s dva sastojka idealna je za jesen, a sadrži “tajni zdravi sastojak” – jabuke!
INSTAGRAM: @themodernnonna
Čokoladna torta s dva sastojka – kako je napraviti
Ako vam se sviđa ideja o pripremi ove torte, pratite originalan recept s bloga “Moderne none” koja je podijelila ovaj recept.
Sastojci:
4 velike jabuke, oguljene i narezane na četvrtine
235 ml vode, za dno posude za pečenje
225 grama tamne čokolade ili bilo koje po želji
INSTAGRAM: @themodernnonna
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200 °C.
Ogulite jabuke i izvadite im jezgru.
Jabuke narežite na kockice ili četvrtine i stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.
Napomena: jabuke možete i prokuhati na štednjaku 15 minuta (dok ne omekšaju) ako ih ne želite peći.
Na dno posude za pečenje dodajte šalicu vode i pecite dok ne omekša.
Meni je trebalo sat i 15 minuta, ali to ovisi o jabukama i pećnici pa pripazite. Gotovi su kad omekšaju i nož može lako proći.
Izvadite jabuke iz pećnice i ostavite sa strane.
Sada otopite čokoladu na parnom kotlu na štednjaku ili ju u intervalima otopite u mikrovalnoj pećnici uz povremeno miješanje.
Kako topiti na parnom kotlu: Dvostruki kotao je kad kuhate vodu u loncu, na vrh dodate staklenu zdjelu otpornu na toplinu, zatim dodate komadiće čokolade dok miješate na umjerenoj temperaturi dok se čokolada potpuno ne otopi.
Dodajte jabuke u blender zajedno s otopljenom čokoladom. Miješajte dok ne postane glatko.
Ulijte tijesto za čokoladnu tortu u kalup promjera 17 cm koji ste obložili papirom za pečenje. Protresite pleh tako da se tijesto ravnomjerno rasporedi i ostavite da se stegne u hladnjaku.
Kad se stegne, dodajte još komadića čokolade na vrh i uživajte!