Tri bolesti s kojima se borila glumica Maggie Smith

Legendarna glumica preminula je u 89. godini, a ni zdravstvene tegobe nisu je natjerale da stane sa svojim radom

by | 1 listopada, 2024
Maggie Smith bolesti

Prije nekoliko dana umrla je legendarna glumica Maggie Smith, a tijekom života borila se s mnogim zdravstvenim problemima.

U bogatoj karijeri osvojila je dva Oscara, četiri Emmyja, tri Zlatna globusa, nagradu Tony i pet puta nagradu BAFTA. Mnogima je najpoznatija po ulozi profesorice Minerve McGonagall u serijalu o Harryju Potteru.

Također, ultrapopularna je postala i po ulozi Violet Crawley, grofice od Granthama, u seriji “Downton Abbey”, a za tu ulogu osvojila je tri Emmy nagrade.

Smith je preživjela rak dojke, dijagnozu koju je dobila 2007. godine. Ta je bolest značajno obilježila njezine kasnije godine, ali, unatoč zdravstvenim problemima, nastavila je raditi, no i suočila se s nekim novim dijagnozama.

Maggie Smith i bolesti tijekom njezina života

Gravesova bolest

Kad je Smith tek počela glumiti u predstavi “Lettice and Lovage” nominiranoj za Tonyja 1988., dijagnosticirana joj je Graveova bolest, poremećaj u kojem imunološki sustav napada štitnjaču iz nepoznatih razloga, stoji na web-stranici Klinike Cleveland.

To je najčešći uzrok hipertireoze, stanja u kojem štitnjača prekomjerno proizvodi hormone štitnjače. Simptomi uključuju razdražljivost, drhtanje, umor, lupanje srca, promjenu boje kože i promjenu oblika očiju.

Ovu bolest Smith je iskusila u dobi od 54 godine.

U intervjuu za “New York Times” iz 1990. godine otkrila je da su joj oči znale biti nadražene i izbočene i bila je toliko natečena oko očiju, što je, kako je rekla, izgledalo “apsolutno zastrašujuće”.

Smith je otišla u izolaciju na godinu dana tijekom kojeg je bila podvrgnuta zračenju, operaciji za liječenje oblika i oteklina oko očiju i rehabilitirala je ruku plivanjem (koju je upravo u to vrijeme slomila padom s bicikla).

Foto: Ian Gavan/Staff Getty Images Entertainment via Getty Images

Rak dojke

Dok je Smith snimala “Harry Potter i Princ miješane krvi”, šesti dio franšize, dijagnosticiran joj je rak dojke.

Napipala je kvržicu u dojci, ali isprva se nije zabrinula. Nisam mislila da je nešto ozbiljno jer sam prije puno godina napipala kvržicu i bila je benigna. Pretpostavila sam da će i ovo biti”, rekla je Smith za britanski list “The Times”.

“To vam pomalo oduzima životnu i energiju i ne znam više što nosi budućnost, ako išta nosi. Mislim da toga nema puno, zbog mojih godina – jednostavno nema. Sve je već prošlo. Nemam pojma što će biti”, rekla je. Rekla je da je bila “bez kose” i da se osjećala “užasno bolesno” od kemoterapije.

Dvije godine Smith je bila podvrgnuta liječenju, uključujući kemoterapiju i zračenje.

maggie smith bolesti

Foto: Eamonn M. McCormack/Stringer Getty Images Entertainment via Getty Images

Glaukom

U dobi od 77 godina Maggie je postala pokroviteljica Međunarodne udruge za glaukom, sada poznate kao Glaucoma UK.

Iako Smith nije otkrila kad je dobila glaukom, potvrdila je da joj je vid bio oslabljen u intervjuu za “The Telegraph” 2016. “Oprosti mi što te ovako gledam. To je zato što sam slijepa na jedno oko.”

Pročitajte: Šest načina kako prirodno podići razinu melatonina

Foto naslovna: John Phillips/Stringer Getty Images Entertainment via Getty Images