Do 2030. godine 45 % mladih žena bit će solo i bez djece, otkriva istraživanje

Stručnjaci smatraju da će iz godine u godinu postotak rasti

by | 1 listopada, 2024
ljubavni život žena 2030 solo 45 posto ljepota i zdravlje

Je li novo doba donijelo sreću na ljubavnom planu kad su ženski životi u pitanju? Dok mnoge žene uživaju u statusu solerica i podižu vlastite standarde zbog kojih bi nekoć možda bile poprijeko gledane, druge žene nadaju se pronalasku životnog partnera i osnivanju obitelji, što postaje sve teže postići zbog raznoraznih faktora.

Neki kažu da je prevelik utjecaj društvenih mreža i interneta u potpunosti poremetio odnose i pogled na tradicionalne veze, drugi da je svima teško pronaći pravu ljubav u vrijeme aplikacija za upoznavanje koje nude bezbrojne opcije i površna upoznavanja temeljena na izgledu, dok treći smatraju kako se na žene stavlja preveliki pritisak da odjednom budu baš sve – uspješne poslovne žene, uvijek dotjerane, “savršene” majke, supruge, prijateljice i pritom naravno, fit i vječno mlade kako ih njihov partner ne bi zamijenio za “mlađu verziju s neke aplikacije za upoznavanje”.

Može li itko biti baš sve odjednom – i stalno

Mnoge žene razočarane su i iskustvima brojnih žena koje pate u nesretnom braku ili doživljavaju horor tijekom razvoda te zaključuju kako ne žele i same doživjeti nešto slično.

Čitajte: Svi govore o “solo dejtingu” – ovaj koncept oslobodit će vas konstantnog čekanja

Jednako je bitno naglasiti da je ženama dosta diskriminacije kad su plaće u pitanju, a do čega najviše dolazi zbog majčinstva. Mnoge žene zbog majčinstva se degradira čim se vrate na posao s porodiljnog dopusta, a zatim se moraju zadovoljavati nižim funkcijama i manjim plaćama jer se pretpostavlja da će morati ići na bolovanje. Neke žene same se odlučuju za pola radnog vremena, bilo zbog zdravstvenog stanja djeteta ili zbog želje da pronađu balans između obiteljskog i poslovnog života, što također dovodi do manjih doprinosa i neželjenih situacija na radnome mjestu.

Žene se sve češće fokusiraju na karijeru – do 2030. godine čak će 45 % žena biti solo

Novija studija, o kojoj se ovih dana ponovno naveliko govori u medijima i na društvenim mrežama, otkriva kako se mnoge žene upravo zbog svega navedenog sve više odlučuju fokusirati na karijeru i financijsku sigurnost te izraditi “život iz svojih snova” – bez partnera. To dovodi do sve većeg broja solo žena, a znanstvenici koji su proveli istraživanje napravili su i izračun koliko će žena biti samo u 2030. godini.

ljubavni život žena 2030 solo 45 posto ljepota i zdravlje

FOTO: Getty

Prema predviđanju studije koje je objavila investicijska tvrtka Morgan Stanley, do 2030. godine 45 % žena koje su u “najboljim godinama za ostvarivanje karijere” bit će solo.

Riječ je o ženama u starosti od 25 do 44 godina, a smatra se da će se postotak svake godine povećavati za 1,2 %. Ovo vrijedi za žene u Americi, no smatra se da bi slično moglo biti i u Europi.

Dok neki ovaj podatak smatraju osnažujućim, druge muči je li ovo samo još jedna priča koja je “prodana ženama” kako bi više radile te vodile računa o posljedicama koje bi ovakvi podaci mogli imati za čovječanstvo.