HZJZ osigurao 20 tisuća doza cjepiva protiv pneumokoka

Riječ je o bakteriji koja se lako prenosi, a može izazvati teže upale

by | 2 listopada, 2024
cjepivo protiv pneumokoka

Hrvatski zavod za javno zdravstvo distribuirao je 20 000 doza cjepiva protiv pneumokoka, bakterije koja uzrokuje upalu pluća i posebno je rizična kod starijih i imunokompromitiranih bolesnika.

Cjepivo je podijeljeno ordinacijama obiteljske medicine i županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Na cijepljenje se poziva sve osobe koje su u povećanom riziku, u prvom redu kronični i onkološki bolesnici, za koje je cjepivo besplatno i cijepiti se mogu tijekom cijele godine.

“Osobe u povećanom riziku trebale bi se cijepiti, kao i oni iznad 65 godina jer ih štiti od mogućih komplikacija. U našoj klinici napravili smo istraživanje prije pandemije COVID-a, gdje smo utvrdili da se čak 80 posto bolesnika trebalo cijepiti, a to je učinilo njih nešto manje od deset posto. Sada je situacija nešto bolja, ali i dalje nije zadovoljavajuća”, upozorio je jučer Rok Čivljak, infektolog Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” na konferenciji za novinare održanoj u povodu početka javnozdravstvene i edukativne kampanje “Reagiram i preveniram”, pokrenute zbog nedovoljne informiranosti građana o ovoj bolesti i mogućnostima zaštite – kako piše Novi list.

cjepivo protiv pneumokoka

Cjepivo protiv pneumokoka – tko bi se morao cjepiti

Podaci o učestalosti komplikacija kod zaraze pneumokokom kažu da je kod osoba s kroničnom srčanom bolesšću, odnosno srčanim zatajenjem ili kardiovaskularnom bolešću, i do deset puta veći rizik za razvoj invazivne pneumokokne bolesti u odnosu na zdrave osobe iste dobi.

Kod osoba koje boluju od dijabetesa do pet puta je veći rizik za razvoj invazivne pneumokokne bolesti, dok je kod osoba s kroničnom bolesti pluća, astmom ili KOPB-om do 17 puta veći rizik u odnosu na zdrave vršnjake.

U Hrvatskoj je cjepivo dostupno i besplatno za sve osobe koje su u povećanom riziku.

Pneumokokna bolest može uzrokovati razne infekcije, od upale srednjeg uha, bronhitisa i sinusa do ozbiljnijih stanja poput upale pluća, meningitisa i sepse. Najteži oblici najčešće se javljaju kod djece mlađe od dvije godine te starijih osoba.

Dobra vijest je da su mala djeca od 2019. godine zaštićena cjepivom protiv pneumokoka, koje je postalo dio obaveznog programa cijepljenja. Ostale rizične skupine također se potiče na cijepljenje.

Pročitajte: Šest načina kako prirodno podići razinu melatonina

Foto: Pexels