Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Kad nemate vremena, a želite nešto ukusno i fino za međuobrok, tada su pravi odabir zdravi i ukusni snackovi koje možete napraviti u vrlo kratkom vremenu.
Da, jer znamo da je svima vrijeme problem! A isto tako sreća je što za napraviti nešto hranjivo i fino ne treba izdvojiti sate pripreme. Upravo takvi recepti nama su uvijek najdraži, plus što u njima možete uživati bez grižnje savjesti.
Jesenske namirnice poput jabuka i bundeve postaju broj jedan u narednim tjednima za pripremu, a ako poželite korak dalje, svakako proučite recept za ajvar i skinny pesto, kao i uvijek popularnu tjesteninu.
Proučite u nastavku recepte koje smo odabrali za vas i to bilo da tražite ukusan doručak, slatki snack ili desert nakon obroka – odlični su za bilo koji trenutak u danu!
Sastojci:
1 šalica grčkog jogurta
1/2 šalice pirea od pečene bundeve (bundevu pecite na 180-200 °C oko 30-40 minuta, a nakon što je gotova, meso bundeve izblendajte u glatki pire koristeći blender ili štapni mikser.)
1 žlica meda
1/2 žličice cimeta
prstohvat đumbira u prahu
Priprema:
Pomiješajte grčki jogurt s pireom od pečene bundeve. Dodajte med, cimet i đumbir te sve dobro izmiješajte. Možete poslužiti hladno i ukrasiti po želji s malo nasjeckanih orašastih plodova.
Sastojci:
1 šalica kuhanog slanutka
1 žličica maslinovog ulja
1/2 žličice paprike
1/4 žličice kumina
prstohvat soli
Priprema:
Slanutak operite i posušite papirnatim ubrusom. Pomiješajte ga s maslinovim uljem, paprikom, kuminom i soli. Stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici na 200 °C oko 15 minuta dok ne postane hrskav.
Sastojci:
1 veliki batat
1 žlica maslinovog ulja
sol po ukusu
prstohvat paprike (opcionalno)
Priprema:
Batat operite, ogulite i narežite na tanke kriške (možete koristiti mandolinu). Pomiješajte kriške batata s maslinovim uljem, soli i paprikom. Rasporedite kriške na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite na 180 °C oko 10-15 minuta dok ne postanu hrskave. Pripazite da ne izgore. Kad je gotov, po želji ohladite i poslužite.
Sastojci:
1/2 šalice badema
1/2 šalice oraha
1/4 šalice sušenih brusnica
1/4 šalice tamne čokolade (sitno narezane)
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u zdjeli i jednostavno spremite u hermetički zatvorenu posudu za užinu tijekom dana.
Sastojci:
1 šalica zobenih pahuljica
1/2 šalice pirea od bundeve
2 žlice meda
1/2 žličice cimeta
1/4 šalice sitno sjeckanih orašastih plodova (npr. orasi)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, pire od bundeve, med, cimet i orašaste plodove. Oblikujte smjesu u male kuglice i nakon toga odmah kuglice stavite u hladnjak na 10 minuta da se stisnu prije posluživanja.
Sastojci:
1/2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica mlijeka (ili vode)
1/2 jabuke (narezane na kockice)
1/4 šalice nasjeckanih oraha
1/2 žličice cimeta
1 žlica meda
Priprema:
U loncu zagrijte mlijeko (može i voda, bademovo/kokosovo mlijeko) i dodajte zobene pahuljice. Kuhajte uz miješanje oko 5-7 minuta dok se kaša ne zgusne. Dodajte kockice jabuke, cimet, orahe i med. Poslužite toplo.
Sastojci:
2 šnite integralnog kruha
1/4 šalice hummusa (po mogućnosti domaći)
1/2 crvene paprike (narezane na trakice)
1/2 tikvice (narezane na tanke ploške)
1/2 glavice crvenog luka (narezanog na ploške)
listovi svježeg špinata
maslinovo ulje
prstohvat soli i papra
Priprema:
Prethodno zagrijte pećnicu na 200 °C. Na pleh obložen papirom za pečenje stavite trakice paprike, ploške tikvice i crvenog luka. Prelijte maslinovim uljem, dodajte soli i papra te pecite 15 minuta dok povrće ne omekša.
U međuvremenu namažite jednu krišku kruha s hummusom. Na hummus stavite sloj pečenog povrća, a zatim dodajte svježe listove špinata. Prekrijte drugom kriškom kruha, prereži sendvič napola i poslužite.
Sastojci:
2 kriške integralnog kruha
1/2 avokada
1/2 šalice kuhanog ili konzerviranog slanutka
1/2 žličice maslinovog ulja
prstohvat paprike
prstohvat soli i papra
sok od pola limuna
listovi rukole ili špinata
Priprema:
Slanutak pomiješajte s maslinovim uljem, paprikom, solju i paprom. Pecite u pećnici na 200 °C oko 10-12 minuta dok ne postane hrskav. Avokado izgnječite vilicom, dodajte sok od limuna i malo soli. Namažite jednu krišku kruha s avokadom, dodajte tome pečeni slanutak i listove rukole ili špinata.
Sastojci:
2 zrele banane
1/4 šalice sjeckanih oraha
1 žlica meda ili javorovog sirupa (za vegansku opciju)
1/2 žličice cimeta
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Banane prerežite uzdužno napola. Kriške banana složite u posudu za pečenje. Prelijte ih medom ili javorovim sirupom, posipajte cimet i nasjeckane orahe. Pecite banane oko 10-15 minuta dok ne omekšaju i orasi ne postanu hrskavi. Poslužite ih tople, same ili jedite uz to biljni jogurt.
Sastojci:
1/4 šalice chia sjemenki
1 šalica kokosovog mlijeka (ili drugog biljnog mlijeka)
1 žlica kakaa u prahu
1-2 žlice javorovog sirupa ili meda
1/2 žličice vanilije
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kokosovo mlijeko, kakao, javorov sirup i vaniliju dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte chia sjemenke i sve dobro promiješajte. Po želji, smjesu stavite u hladnjak kako bi chia sjemenke upile tekućinu i stvorile pudingastu teksturu. Poslužite sa svježim voćem ili orašastim plodovima po želji.
Foto naslovna: Alyona-Kos iStock/Getty Images Plus via Getty Images