Kako je Human Design preokrenuo život sveučilišne profesorice Jelene Verner za 180 stupnjeva

Business Woman

by | 2 listopada, 2024
Razgovarali smo s dr. sc. Jelenom Verner, predvodnicom i vodećim autoritetom za Human Design na Balkanu.

Prošlo je šest godina otkako je u život sveučilišne profesorice dr. sc. Jelene Verner ušao Human Design, preokrenuvši ga za 180 stupnjeva. Danas je Jelena predvodnik i vodeći autoritet za Human Design na Balkanu, kao i autorica knjiga “Planer tranzita za 2024” i “Human Design kartice” kojima olakšava proces učenja ovog kompleksnog sustava. Kroz svoju konzultantsku ulogu, pak, pomaže tvrtkama u boljem pozicioniranju, koristeći jedinstveni pristup koji spaja osobnu transformaciju i strateško razumijevanje ljudske prirode.

S Jelenom smo razgovarali o njezinom susretu s Human Designom, načinima na koje se ovo učenje odrazilo na njezin život te izazovima s kojima se susrela prilikom promjene karijere.

Kako ste se i kada prvi put susreli s učenjem Human Designa i čime Vas je ova praksa zaintrigirala?

Život nas često vodi prema promjenama kroz izazovne i bolne trenutke, a upravo tada postajemo spremni za novi smjer. Za mene je 2018. godina bila prekretnica, jer je dolazak Human Designa u moj život sve promijenio. Ova praksa pružila mi je duboko razumijevanje vlastitih talenata, kao i uvida u to gdje se energetski iscrpljujem kroz odnose s drugima. Posebna vrijednost Human Designa leži u tome što prodire duboko u naše podsvjesne obrasce, na koje nemamo svjestan utjecaj, ali su neizostavan dio nas. Naš zadatak jest osvijestiti te obrasce, prihvatiti ih i integrirati u svakodnevni život.

Nakon studija Human Designa u Americi, dali ste otkaz na fakultetu i posvetili se podučavanju drugih na putu osobnog razvoja. Što je bilo najizazovnije za Vas prilikom ove velike promjene?

Najveći izazov bio je napustiti sigurnost i stabilnost akademskog okruženja te se upustiti u nešto potpuno novo i neistraženo. To je značilo suočiti se s duboko ukorijenjenim društvenim uvjerenjem da ne treba napustiti ono što je “sigurno” i predvidljivo. No strast prema Human Designu i snažan osjećaj svrhe dali su mi snagu da prigrlim tu promjenu i nastavim putem za koji sam duboko u sebi znala da je moj. Osjećala sam neodoljivu snagu iznutra, povjerenje u put koji nije bio jasan umu, ali je srcu bio itekako poznat.

Na koje je sve načine Human Design transformirao Vaš život?

Human Design je u potpunosti promijenio moje shvaćanje života, posla, odnosa i ljubavi. Sve što sam do tada mislila o sebi, zarotiralo se za 180 stupnjeva u potpuno drugom smjeru. Otvorio mi je vrata dubljeg razumijevanja mojih talenata i pokazao mi gdje trebam biti nježnija prema sebi. Kroz ovaj proces, ne samo da sam naučila kako s lakoćom prolaziti kroz životne izazove, već se i moj odnos s djecom potpuno transformirao. Kroz Human Design spoznala sam koliko su oni različiti od mene i kako mogu bolje razumjeti njihove jedinstvene potrebe. S tim znanjem, sada im mogu pružiti podršku koja im je potrebna, pomažući im da se s lakoćom nose s budućim vremenima i izazovima koji dolaze. To je donijelo više jasnoće, zadovoljstva i dubok unutarnji mir u moj život, kao i slobodu da živim u skladu sa svojom pravom prirodom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jelena Verner (@human_design_by_jelena)

Što smatrate svojim najvećim postignućem otkako ste se posvetili Human Designu?

Moje najveće postignuće je to što sam imala priliku biti dio transformacijskog puta mnogih ljudi, pomažući im da otkriju svoju istinsku prirodu i žive autentično, u skladu sa svojim jedinstvenim darovima. Svaki put kad vidim kako netko prepozna tko doista jest i hrabro zakorači u život s tom spoznajom, osjećam duboko ispunjenje i ponos što sam mogla biti dio te preobrazbe. To je trenutak kad znam da sam ostavila trag.

Što Vas najviše veseli i usrećuje prilikom prenošenja znanja i podučavanja drugih?

Najviše me ispunjava trenutak kad osoba doživi duboko prepoznavanje vlastite istinske prirode i osjeti snagu koja dolazi s tim otkrićem. Taj trenutak preokreta, kad netko shvati da može živjeti autentično, oslobođen društvenih očekivanja i uvjetovanih obrazaca, donosi nevjerojatnu energiju promjene. Gledati kako im se otvaraju nove mogućnosti, kako rastu u samopouzdanju i kako s tom spoznajom hrabro koračaju naprijed, za mene je najveća nagrada. Taj proces ne samo da mijenja njih već i ima lančani efekt – utječe na njihove odnose, posao i cijeli život. Svaki put kad vidim tu iskru preobrazbe, osjećam duboku zahvalnost što mogu biti dio tog putovanja.

Koji je cilj kojem težite i što biste željeli “ostaviti iza sebe”?

Stvoriti zajednicu svjesnih, osviještenih pojedinaca koji žive u punom skladu sa svojom pravom svrhom i talentima te hrabro kroče svojim, autentičnim putem. Želim ostaviti nasljeđe koje nadahnjuje ljude da se dublje povežu sa sobom, prepoznaju svoju vrijednost i donesu svjetlost svijetu oko sebe. Kroz ovo znanje, želim da oni stvaraju pozitivne promjene – ne samo u svojim životima, već i u društvu, šireći krugove svjesnosti i transformacije te da to nasljeđe bude trajni izvor inspiracije i podrške svima koji žele živjeti ispunjeno i slobodno.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jelena Verner (@human_design_by_jelena)

Prilikom podučavanja drugih, što uočavate kao najveće prepreke na putu osobnog razvoja? Gdje se većina nas najviše “spotiče” prilikom upoznavanja vlastite svrhe?

Najveća prepreka često je duboko ukorijenjen strah od promjene i izlaska iz okvira očekivanja koje nameću društvo i obitelj. Mnogi se spotiču upravo u trenutku kada trebaju povjerovati da mogu živjeti drukčije – autentično, u skladu sa sobom, umjesto da se prilagođavaju vanjskim normama. Oslobađanje od tog straha i prepoznavanje vlastite vrijednosti često je ključan korak na putu osobnog razvoja.

Kako nam Human Design može pomoći u svakodnevnom životu?

Human Design je poput osobnog vodiča koji nam pomaže da živimo s više lakoće i svrhe. Primjerice, ako netko kroz svoj dizajn otkrije da ima energiju koja cvjeta u suradnji s drugima, to može značiti da će biti uspješniji i zadovoljniji u timskom okruženju, umjesto da radi sam. Kroz Human Design, postajemo svjesni svojih prirodnih talenata i načina na koji najbolje koristimo svoju energiju, što nam omogućuje da donosimo odluke koje nas vode prema ispunjenijem životu. Umjesto da se iscrpljujemo pokušavajući ispuniti tuđa očekivanja, Human Design ohrabruje nas na to da vjerujemo svom unutarnjem kompasu i stvaramo svakodnevicu koja je uistinu naša.

Zašto je bitno otkriti vlastite talente i životnu svrhu?

Otkriće vlastitih talenata i svrhe je poput buđenja našeg punog potencijala. Kad prepoznamo ono što nam je prirodno dano i živimo u skladu s time, naš život postaje dublje ispunjen, radostan i smislen. To nije samo put ka osobnom rastu već i transformacija koja pozitivno utječe na sve aspekte našeg života – odnose, posao, svakodnevne odluke. Živjeti u skladu sa svojom svrhom donosi slobodu i unutarnji mir, a svijet postaje mjesto gdje stvaramo iz punine vlastitog potencijala.

Kako Human Design koristi tvrtkama i menadžerima, tj. u poslovnom svijetu?

Kroz svoju konzultantsku ulogu, u suradnji s menadžerima i vlasnicima tvrtki, pomažem im da bolje razumiju potencijal svojih timova, što ne samo da povećava produktivnost već i zadovoljstvo na radnome mjestu. Osim toga, kroz Human Design surađujemo u kreiranju skladnijih timova i poticanju jasnije i učinkovitije komunikacije. Zaposlenici se osjećaju prepoznati i podržani u svom autentičnom izražaju, tvrtke postižu veći uspjeh, jer svaki član tima doprinosi iz mjesta vlastite snage i potencijala.

Foto: PR