10 lokacija za savršeni jesenski vikend-izlet u prirodu

Gojzerice na noge!

by | 4 listopada, 2024
izlet u prirodi jeseni

Jesen je posebna po mnogočemu, a ako to vrijeme dopušta, svakako ju valja iskoristiti za izlet u prirodu!

Hrvatska je poznata po brojnim prirodnim ljepotama i vjerujemo da mnoge nismo još ni otkrili (a možda ni za njih čuli). Ali postoje lokacije gdje priroda zove na istraživanje i posjet – od dolina, mirnih jezera, vrhova, kanjona, planinarskih staza.

Ima li idealnijeg načina za dočekati zimu i stvoriti uspomene koje ćete pamtiti zauvijek? Ako ste ljubitelj prirode svakako pogledajte naše prijedloge i odaberite svoju sljedeću destinaciju gdje ćete uživati u tišini, svježem zraku, pejzažu, bojama.

Mjesta idealna za jesenski izlet u prirodu

Gacka dolina

Rijeka Gacka prolazi kroz slikovitu dolinu, a divna je zbog svojih prizora prirode, idealna za opuštajuće šetnje, biciklizam ili vožnju kajakom.

Kanjon Kamačnik

Ako još niste, svakako je preporuka da što prije posjetite Kanjon Kamačnik. Ovo mjesto smješteno je blizu Vrbovskog u Gorskom kotaru, a duž staze kojom prolazite uživat ćete u šumovima bistre rijeke, šumskom krajoliku i stijenama.

Cijeli prolazak kanjona traje otprilike sat i pol, a idealan je za šetače i obitelji koje žele pobjeći od svakodnevne gužve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by massal (@m.a.s.s.a.l)

Baćinska jezera

Baćinska jezera nalaze se blizu Ploča i sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog jezera.

Okružena su planinama, a ovdje možete uživati u vožnji čamcem, kupanju ili jednostavnom promatranju prirode. Okolina jezera obiluje šetnicama, a ovdje se nalazi i mnogo ptica i drugih biljnih vrsta pa je svakako jedno od mjesto koje nudi potpuni reset u prirodi.

Vransko jezero

Vransko jezero najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj i nalazi se u Dalmaciji, između Zadra i Šibenika.

Ovo područje zaštićeno je kao park prirode zbog svoje biološke raznolikosti, a kada dođete tamo, možete istražiti šetnice i vidikovce koji pružaju pogled na jezero i Jadransko more.

Kopački rit

Kopački je rit park prirode, smješten u kutu koji čini rijeka Dunav sa svojim pritokom Dravom.

Na ovome mjestu možete uživati u vožnji brodom kroz močvaru, promatranju ptica, šetnjama i istraživanju prirodne oaze.

Cijeli je Rit poznat kao stanište brojnih ptica močvarica, populacija običnoga jelena te osobito orla štekavca, koji je simbol Parka.

Lonjsko polje

Park prirode Lonjsko polje najveće je zaštićeno močvarno područje ne samo u Republici Hrvatskoj već i u cijelom dunavskom porječju.

Ovo je područje iznimne bioraznolikosti pa tu možete vidjeti otiske vidre, jelena, divlje svinje, srne, lisice i kune i brojnih drugih životinja.

Park prirode Učka

Park prirode Učka smješten je na istoimenoj planini, iznad Kvarnera i Istre.

Ako volite planinariti, dobro je znati da Učka nudi brojne planinarske staze koje vode kroz šume i krševite krajolike do vrhova. A upravo s tih vrhova pruža se pogled na more, otoke i unutrašnjost Istre.

Staza sedam slapova

Staza sedam slapova smještena je u Istri, blizu mjesta Buzet, i vodi kroz dolinu rijeke Mirne.

Ova kružna staza prolazi kroz šumu, preko mostića i uz sedam slapova i kažu da je prekrasna za doživjeti.

Staza je duga oko 14 kilometara i savršena je za sve ljubitelje prirode, planinarenja i fotografije, posebice ako to isto želite podijeliti na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zlatko OS (@zlatkof1974)

Japetić

Japetić je najviši vrh Samoborskoga gorja i popularna destinacija za planinarenje.

Do vrha vodi nekoliko planinarskih staza, a na vrhu možete vidjeti prekrasan pogled na Samoborsko gorje i Žumberačko gorje. Područje je poznato po svojim livadama, šumama i čistom zraku i idealno za planinare, ali i jesenski izlet.

Mađerkin breg

Mađerkin breg smješten je u Međimurju, blizu mjesta Štrigova, i pruža panoramski pogled na Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku.

Ovo brdo okruženo vinogradima i voćnjacima idealno je za  šetnje i uživanje u jesenjim bojama prirode. Iako je divno za posjetiti u svako doba godine, jesen za svojim bojama posebno očarava.

Kada ste već tamo, svakako posjetite vidikovac i uživajte u pogledu na divan krajolik.

Pročitajte –  Proglašeni najbolji gradovi za jesenska putovanja: Jedan je posebno primamljiv

Foto: Instagram, Maksym Belchenko iStock/Getty Images Plus via Getty Images