Novi ultrazvučni test otkriva rak jajnika u 96 % slučajeva

by | 7 listopada, 2024
rak jajnika test

Najprecizniji ultrazvučni test može otkriti 96 % karcinoma jajnika kod žena u postmenopauzi, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati su također pokazali da bi upravo taj test trebao zamijeniti test standarda skrbi koji se trenutačno koristi.

Od šest ispitanih dijagnostičkih testova, model IOTA ADNEX koji gleda na ultrazvučne značajke (kako je kvržica izgledala na ultrazvuku) imao je najbolju točnost od svih i mogao je otkriti do 96 % žena s rakom jajnika – piše portal Science Daily.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Lancet Oncology.

Ovaj ultrazvučni test znatno nadmašuje trenutačni standard skrbi u Velikoj Britaniji, kako tvrde britanski stručnjaci koje predvodi profesorica Sudha Sundar sa Sveučilišta u Birminghamu.

Po njihovu mišljenju otkrića ukazuju na to da bi upravo ovaj test trebao zamijeniti trenutačni standard testa skrbi u Velikoj Britaniji, nazvan indeksom rizika od malignosti (RMI1), koji identificira 83 % karcinoma jajnika.

Premda će test s većom preciznošću vjerojatno dovesti do toga da će se i kod određenog broja žena koje nemaju rak pokazati mogućnost većeg rizika od razvoja raka jajnika, stručnjaci se slažu da bi to bilo općenito korisno.

rak jajnika test

Foto: Pexels

Ali o svemu tome razgovaralo se s pacijenticama, s dobrotvornom organizacijom za borbu protiv raka jajnika Target i sa stručnjacima NHS-a. Svi su se složili da bi ženama u postmenopauzi, kod kojih je rizik od razvoja raka jajnika veći, to koristilo.

“Uz ovo inovativno istraživanje moramo se fokusirati na poticanje veće svijesti o simptomima raka jajnika da bi se žene u određenom trenutku znale obratiti svojim liječnicima primarne zaštite ili ginekolozima zbog testiranja i da bi im, što je prije moguće bilo omogućeno najkvalitetnije liječenje. Ključno je da se novi načini rada poput ovoga uvedu što prije. Rana dijagnoza raka jajnika od ključne je važnosti i drago nam je što ovo istraživanje pokazuje da postoje precizniji načini korištenja ultrazvuka jer, što se rak jajnika brže i ranije dijagnosticira, to ga je lakše liječiti i rezultati su uspješniji”, rekla je Annwen Jones, izvršna direktorica tvrtke Target Ovarian Cancer.

Pročitajte Ljudi koji sporije stare dijele ovih 6 navika

Foto naslovna: Dedraw Studio iStock/Getty Images Plus via Getty Images