3 dijagnoze i bolesti s kojima se bori komičarka Ellen DeGeneres

Poznata glumica otvoreno je progovorila o starenju i o svojim bolestima

by | 8 listopada, 2024
Ellen DeGeneres

Nedavno je izašao novi serijal na Netflixu “For Your Approval” u kojem Ellen DeGeneres govori o promjenama na svom tijelu i bolestima s kojima se suočava.

U “For Your Approval”, Netflixovom specijalu objavljenom 24. rujna, poznata komičarka Ellen DeGeneres iskreno govori o starenju i brojnim zdravstvenim dijagnozama koje dolaze s tim. Šezdesetšestogodišnjakinja je otkrila da ima “punu osteoporozu”, opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD) i hiperaktivni poremećaj s nedostatkom pažnje (ADHD).

DeGeneres je otkrila osteoporozu ili progresivnu slabost kostiju nakon što je napravila test gustoće kostiju.

“Ne znam ni kako sad stojim. Ja sam poput ljudskog dvorca u pijesku. Mogla bih se raspasti pod tušem”, našalila se. “Teško je biti iskren o starenju i izgledati cool.”

“Jednog sam dana imala nesnosne bolove i mislila sam da sam potrgala ligament ili nešto, pa sam napravila magnetsku rezonanciju i rekli su: ‘Ne, to je samo artritis’”, nastavila je. “Pitala sam, ‘Kako da to shvatim?’ A liječnik je rekao: ‘Oh, to se jednostavno događa u tvojim godinama.’

Ovo je bolest koja uzrokuje slabljenje i lomljivost kostiju, kako piše na stranicama Klinike Mayo.

S druge strane, tu je opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD/OKP).

Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje (NIMH), OKP je stanje koje uzrokuje nekontrolirane i ponavljajuće misli, također poznate kao opsesije, koje ponekad potiču ponavljajuća ponašanja ili kompulzije kao odgovor. Neki ljudi doživljavaju samo opsesije ili samo kompulzije.

Ellen priča: “Sada gledam unazad i shvaćam da je moj tata sigurno imao OKP. Provjeravao bi kvaku 15 puta prije nego što bismo otišli, provjerio bi slavinu 15 puta, isključio bi sve aparate iz struje prije nego što bismo izašli iz kuće jer bi grom mogao udariti i moglo bi se zapaliti. Kažu da bi to moglo biti nasljedno.”

Zatim, tu je ADHD, koji je obilježen trajnim simptomima nepažnje i/ili hiperaktivnosti i impulzivnosti koji ometaju funkcioniranje ili razvoj, prema NIMH-u.

Što se tiče stanja njezinog mentalnog zdravlja, Ellen je rekla: “Mislim da sam dobro prilagođena jer sam opsjednuta stvarima, ali onda nemam dovoljno pozornosti da se držim toga i brzo zaboravim čime sam bila opsjednuta prije toga. Dakle, mislim da me sve to vodi do dobrog prilagođavanja”, piše womanhealthmag.com.

Ovo nije prvi put da Ellen govori o svom zdravlju. Godine 2020. otvorila je priču o suočavanju s intenzivnom boli u leđima dok je imala COVID-19.

Pročitajte: U ovom slučaju žene su izložene većem riziku od autoimunih bolesti

Foto naslovna: Foto: Kevin Winter/Staff Getty Images Entertainment via Getty Images