Blefaroplastika – estetski zahvat koji pomlađuje izgled i poboljšava vid

Blefaroplastika može pomladiti lice te poboljšati kvalitetu života mnogih pacijenata

by | 8 listopada, 2024

Oftalmološka poliklinika dr. Ritz poznata je po širokom rasponu usluga koje vraćaju zdravlje i estetiku očiju. Jedna od tih usluga je blefaroplastika – estetski zahvat koji pomlađuje područje oko očiju. Ovaj zahvat postaje sve popularniji među pacijentima koji žele korigirati znakove preranog starenja, a dr. Ritz se u tom području sve više pozicionira kao neformalna “kraljica blefaroplastike”. O tome, kao i o svim važnim aspektima ovog zahvata, razgovaramo s ravnateljicom Poliklinike dr. Ritz, dr. sc. Lianom Ritz Mutevelić, dr. med., koja nam je objasnila specifičnosti ovog zahvata.

Liana Ritz Mutevelić, ravnateljica Poliklinike dr. Ritz

Što je blefaroplastika i koji su glavni ciljevi ovog zahvata?

Blefaroplastika je kirurški zahvat kojim se uklanja višak kože, masnog tkiva ili mišića s gornjih i/ili donjih vjeđa. Cilj zahvata je pomladiti izgled područja oko očiju, ukloniti višak kože i poboljšati funkcionalnost vjeđa, što rezultira svježim, odmornim i mladolikim izgledom lica. U mnogim slučajevima, blefaroplastika poboljšava i periferni vid, osobito kad je gornja vjeđa značajno spuštena.

Koji su najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti odlučuju za blefaroplastiku?

Najčešći razlozi su estetske prirode – pacijenti žele izgledati mlađe i svježije, posebno kad višak kože na vjeđama stvara dojam umornog i iscrpljenog lica. Osim estetskih razloga, neki se odlučuju na zahvat zbog funkcionalnih poteškoća poput spuštenih vjeđa koji ometaju vidno polje. U oba slučaja, blefaroplastika je odličan način za poboljšanje izgleda i funkcionalnosti.

Tko su idealni kandidati za blefaroplastiku?

Osobe koje imaju višak kože ili masnog tkiva na vjeđama, bilo zbog prirodnog procesa starenja ili genetskih predispozicija idealni su kandidati za blefaroplastiku. Najčešće su to osobe starije od 35 godina, ali zahvat mogu zatražiti i mlađi pacijenti s urođenim problemima ili pacijenti koji imaju izražene estetske poteškoće s područjem oko očiju. Važno je da pacijent nema ozbiljnije zdravstvene probleme i da ima realna očekivanja od rezultata zahvata.

Kako izgleda zahvat i kakav je proces oporavka?

Blefaroplastika je kirurški zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji. Tijekom zahvata, kirurg odstranjuje višak kože i masnog tkiva, a rezovi se prave duž prirodnih linija vjeđa, čime se minimizira vidljivost ožiljaka. Proces potpunog oporavka traje do dva tjedna, a pacijent neposredno nakon zahvata može osjetiti blago oticanje i modrice koje postupno nestaju. Većina pacijenata se vraća svakodnevnim aktivnostima za manje od tjedan dana nakon operacije.

Kakve rizike ili komplikacije pacijenti mogu očekivati tijekom ili nakon zahvata?

Iako je blefaroplastika siguran zahvat s malim rizikom, moguća je pojava manjih komplikacija kao što su modrice, oticanje, suhoća očiju ili privremeni poremećaji vida. Važno je da pacijent slijedi upute kirurga i redovito dolazi na kontrole kako bi se rizici sveli na minimum.

Koliko dugo traju rezultati blefaroplastike? Je li potrebno obnavljati zahvat?

Rezultati blefaroplastike mogu trajati godinama, čak i desetljećima, ovisno o individualnim karakteristikama kože i načinu života pacijenta. Proces starenja se nastavlja, ali zahvat može trajno riješiti određene probleme poput masnih jastučića. U nekim slučajevima, pacijenti mogu odlučiti ponoviti zahvat nakon nekoliko godina kako bi održali mladolik izgled.

Blefaroplastika je jedan od zahvata koji ne samo da može pomladiti lice već i poboljšati kvalitetu života mnogih pacijenata. Ako ste nezadovoljni izgledom svojih vjeđa ili imate funkcionalnih poteškoća, konzultacije s oftalmologom specijaliziranim za ovaj zahvat, poput dr. Liane Ritz, mogu vam pomoći da donesete informiranu odluku.

Za više informacije obratite se na Polikliniku dr. Ritz, mob. 091 400 5432; [email protected]; Kranjčevićeva 50, Zagreb

Foto: PR; boggy22/iStock via Getty Images Plus