Dva esencijalna pitanja koja biste trebali postaviti svom partneru

Za kvalitetniji odnos

by | 11 listopada, 2024
pružanje podrške partneru

Postavljanje pravih pitanja može vas daleko odvesti. U ovom slučaju, do produbljivanja odnosa i jačanja emocionalnih veza s partnerom.

Učinkovita komunikacija kamen je temeljac zdravih odnosa, svi već znaju. Razgovor potiče razumijevanje, gradi povjerenje i unapređuje emocionalnu intimnost između partnera. Komunikacija je nužna i za pružanje međusobne emocionalne podrške.

Pružanje podrške partneru može biti zeznuto jer ono što netko može smatrati potporom, drugogom može biti znak gušenja. Dakle, želite li podržati svog partnera u izazovnim vremenima ili ga motivirati da se drži svog cilja, potaknite otvorenu komunikaciju postavljanjem sljedećih pitanja.

Pročitajte: Knjige koje trebate dodati na svoju self-care listu

pružanje podrške partneru

Razumijevanje bez osuđivanja

Potaknite svog partnera na to da podijeli svoje misli i osjećaje postavljanjem pitanja koja zahtijevaju više od odgovora “da” ili “ne”. Ovo pokazuje da vam je stalo i da želite razumjeti njihovo iskustvo. Pritom, priznajte njihove ili njezine osjećaje bez osuđivanja. Uvjerite ih da su njihovi osjećaji valjani, što stvara siguran prostor za otvoreni dijalog.

Pročitajte: Kako prestati konstantno brinuti? Savjete nam je dala psihologinja Kristina Rajski

Jednostavne geste poput držanja za ruke ili grljenja mogu pružiti utjehu i ojačati emocionalnu povezanost. A kad osjetite da je potrebno, pružite partneru opipljivu podršku. Pomozite s praktičnim rješenjima kad se suoče s izazovima, ali zapamtite da ne preuzimate niti rješavate njihove probleme, osim ako ne zatraže pomoć.

pružanje podrške partneru

Dva esencijalna pitanja

Kako biste istinski podržali svog partnera na način koji odgovara njemu, bitno je uključiti se u otvorene, iskrene razgovore o njegovim potrebama. Postavljanje pravih pitanja može pružiti uvid u to kako najbolje biti tu za njih.

1# Kako te mogu podržati u teškim vremenima?

Ovim pitanjem pozivate partnera da artikulira svoje specifične potrebe za podrškom tijekom teških trenutaka. Istraživanje objavljeno u European Journal of Personality pokazuje da partnerova percepcija podrške značajno utječe na kvalitetu veze i produbljivanje odnosa. Slušanje i dijeljenje onoga što prolazimo poboljšava intimnost, dok ignoriranje emocija može naškoditi vezi. Pri ovom razgovoru izbjegavajte davanje neželjenih savjeta već radije dopustite partneru da izrazi svoje potrebe.

pružanje podrške partneru

2# Kako te mogu podržati u ostvarenju tvojih ciljeva i snova?

Ovo pitanje otvara raspravu o težnjama i kako si partneri mogu pomoći jedni drugima u njihovom ostvarenju. Studija iz 2022. godine objavljena u stručnom časopisu Personality and Social Psychology Bulletin otkrila je da podrška – poput emocionalnog ohrabrenja i praktične pomoći – jačaju partnerovo samopouzdanje i predanost njihovim ciljevima. Zajedničko slavlje važnih događaja također jača odnos, kao što pokazuju istraživanja u Frontiers in Psychology i Journal of Personal and Social Relationships.

Pročitajte: Teški razgovori – kako razgovarati o osjetljivim temama?

Foto: Pexels